Αναδιάρθρωση καλλιεργειών στην Ήπειρο
Καχριμάνης προς Σπήλιο Λιβανό για χρηματοδότηση μέσω Ταμείου Ανάκαμψης
Προοπτική για 20 χιλιάδες στρέμματα εσπεριδοειδών στην Άρτα
Ανανέωση με Navelina και New Hall, Navel Late, Lane Late, και Βαλέντσια
Αναδιάρθρωση και στους ελαιώνες με κονσερβολιά Άρτας
Βασίλης Ψαθάς: εμπρός με νέες δυναμικές ποικιλίες
Ανάσα για τους παραγωγούς των εσπεριδοειδών και της ελιάς, αλλά και με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της ημιορεινής και πεδινής Άρτας είναι οι προτάσεις της Περιφέρειας για αναδιάρθρωση καλλιεργειών στην Ήπειρο, που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι Προτάσεις του Αλέκου Καχριμάνη, αλλά και του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο για το πορτοκάλι της Άρτας, που δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες, τόσο σε ζητήματα απορρόφησης, όσο και σε θέματα τιμών.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ελιά, αφού οι ελαιώνες της περιοχής, χρειάζονται ανανέωση με νέες ποικιλίες που και ζήτηση έχουν, αλλά και τιμή.
Σε ότι αφορά το πορτοκάλι της Άρτας όπως εύστοχα επισημαίνει ο Βασίλης Ψαθάς, παρότι οι ποικιλίες που κυριαρχούν (μέρλιν και κοινά) είναι εξαιρετικής ποιότητας, έχουν πλέον μειωμένη εμπορική ζήτηση, αλλά και γερασμένα δέντρα, χτυπημένα από παγετούς και ασθένειες.
Πρόκειται για περίπου 20 χιλιάδες στρέμματα, στα οποία μπορούν να προωθηθούν φυτείες τόσο με πρώιμες ποικιλίες (Navelina και New Hall), όσο και με όψιμες (Navel Late, Lane Late, και Βαλέντσια).
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, επισημαίνει πως ανανέωση χρήζουν και οι ελαιώνες της Άρτας αφού πλέον είναι παλιοί και γερασμένοι με πυκνή φύτευση που μπορούν να αντικατασταθούν με την κονσερβολιά Άρτας με χαρακτήρα ΠΓΕ.
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, υπέβαλε με έγγραφό του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Η πρόταση υποβλήθηκε με την προοπτική εξέτασής της ενόψει της υλοποίησης δράσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Για την Π.Ε. Άρτας η πρόταση αφορά τις πορτοκαλιές και κατά δεύτερο λόγο στις ελιές, στην Π. Ε. Θεσπρωτίας στις παραδοσιακές δενδρώδεις καλλιέργειες ελιάς και εσπεριδοειδών, στην Π.Ε. Ιωαννίνων στις καλλιέργειες ροδακίνων Κόνιτσας, καρυδιάς, αμυγδαλιάς, κερασιάς, μηλιάς, αχλαδιάς και ελιάς και στην Π.Ε. Πρέβεζας στους ελαιώνες και στα οπωροκηπευτικά και ειδικά στην τομάτα παράλληλα με συνοδά έργα.
Για την Άρτα
Σε ότι αφορά την Άρτα, εξειδικεύει τις προτάσεις αναδιάρθρωσης, ο Ανριπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, που σε ανάρτησή του σημειώνει πως «Ειδικότερα για την Άρτα στις προτάσεις αναφέρονται τα εξής:
Οι ποικιλίες πορτοκαλιάς του Νομού μας καταλαμβάνουν έκταση 32000 στρεμμάτων.
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται δυσκολία στην απορρόφηση των πορτοκαλιών και επί πλέον έχουμε χαμηλές τιμές αγοράς που σε ορισμένες περιπτώσεις ποικιλιών δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής τους. Για το λόγο αυτό .κρίνεται απαραίτητη η αναδιάρθρωση των ποικιλιών πορτοκαλιάς της Άρτας και ένταξης τους στο Ταμείο
Ανάκαμψης για τους εξής λόγους:
1. Υπάρχουν ποικιλίες που για σειρά ετών, ίσως και δεκαετιών δεν έχουν εμπορική ζήτηση παρόλη την εξαιρετική ποιότητά τους. Σε αυτές τις ποικιλίες ανήκουν τα πορτοκάλια Μέρλιν (κοινό ομφαλοφόρο) που καλλιεργούνται σε έκταση 10.000 στρ. και τα Κοινά πορτοκάλια Άρτας που οδηγούνται κυρίως προς χυμοποίηση και σε έκταση 10.000 στρ.
Κατά συνέπεια κρίνεται απαραίτητη η αναδιάρθρωση των ποικιλιών αυτών έκτασης 20.000 στρεμμάτων με πρώιμες και όψιμες ποικιλίες ομφαλοφόρων πορτοκαλιών Navelina και η New Hall (πρώιμες), Navel Late, Lane Late, και Βαλέντσια (όψιμες)
2. Οι ποικιλίες πορτοκαλιάς που πρέπει να εκριζωθούν και να αναδιαρθρωθούν με νέες ποικιλίες αποτελούνται κυρίως από δέντρα γερασμένα ηλικίας άνω των 25 ετών που έχουν προσβληθεί από εχθρούς και ασθένειες, ζημιώθηκαν από τους παγετούς των τελευταίων χρόνων και βρίσκονται παραγωγικά σε παρακμή. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η αντικατάστασή τους με νέες δυναμικές φυτείες πρώιμων και όψιμων ποικιλιών, έτσι ώστε να επιμηκυνθεί η εμπορική περίοδος από τον Οκτώβριο έως τον Αύγουστο.
Ενδεχομένως σε ορισμένες περιπτώσεις να προχωρήσουμε και σε αναδιάρθρωση πορτοκαλιών και με ποικιλίες μανταρινιών με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και ίσως σε περιοχές όπου θα ληφθούν μέτρα αντιπαγετικής προστασίας και με ποικιλίες λεμονιάς, γκρέιπφρουτ κ.α.
3. Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι στην επιτυχία της αναδιάρθρωσης των ποικιλιών της πορτοκαλιάς του Νομού μας συναινούν τόσο οι άριστες εδαφοκλιματικές συνθήκες της ΠΕ Άρτας όσο και η επάρκεια της άρδευσής τους από τους διατρέχοντες ποταμούς της πεδιάδας της Άρτας.
4. Θα πρέπει επίσης να αναδιαρθρωθούν οι παλιοί και γερασμένοι με πυκνή φύτευση με ψηλόκορμα φυτά ελαιώνες ευαίσθητοι σε παθογόνα, με δέντρα από ελληνικές ποικιλίες ελιάς, όπως η κονσερβολιά Άρτας με χαρακτήρα ΠΓΕ».