Δικηγόρος ανεμβολίαστων υγειονομικών: Η αναστολή εργασίας παραβιάζει σημαντικά δικαιώματα
Ενώ ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, νέα περιοριστικά μέτρα που σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή, και ξεκαθάρισε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου όλοι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα τεθούν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών.
Ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς, ο οποίος εκπροσωπεί ανεμβολίαστους υγειονομικούς, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το ζήτημα. Αφού ξεκαθάρισε ότι έχει εμβολιαστεί μια και είναι «άνω των 60 και έχω υποκείμενα προβλήματα», ανέφερε ότι εκπροσωπεί ανεμβολίαστους υγειονομικούς από τέσσερα νοσοκομεία, κάνοντας λόγο για τριψήφιο αριθμό, δίχως βέβαια να τον προσδιορίσει.
«Δεν θα κάνουμε αγωγές ή μηνύσεις. Στόχος μου να προστατέψω τους πελάτες μου από την αναστολή εργασίας. Προσφύγουμε στο ΣτΕ με επιχείρημα ότι εφόσον τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας, και αφού δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία κρούσματα από υγειονομικούς, το να μην επιλέξεις ηπιότερα μέσα και να καταφύγεις στην αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών, είναι παραβίαση του δικαιώματος εργασίας και παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας» υπογράμμισε.
«Παίρνεις μια νοσηλεύτρια μονογονεϊκής οικογένειας ή μια νοσηλεύτρια που φροντίζεις δύο παιδιά και δύο γονείς κατάκοιτους, τη θέτεις σε αναστολή, χωρίς αποδοχές, επ’ αόριστον; Ενώ μπορούσε να την θέσεις σε άλλη υπηρεσία όπως τους άνδρες της ΕΜΑΚ» πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Διαλυνάς ισχυρίστηκε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού απαγορεύτηκε με την ψήφιση ενός κανονισμού της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο. «Το ξέρει κανένας;» διερωτήθηκε. Τόνισε, δε, ότι δεν υπάρχει ποσοστό για υπερμεταδοτικότητα από εργαζομένους νοσηλευτές στα νοσοκομεία, ενώ ανέφερε πώς ακόμα και τώρα υπάρχουν ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στα εμβολιαστικά κέντρα.