«Μούδιασαν» Καφεπώλες-Εστιάτορες

Μετά το κυβερνητικό «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους,

Ζητούν πακέτο στήριξης για να μην κλείσουν

Για μια ακόμη φορά, βρίσκεται στη μέγγενη των μέτρων για την πανδημία ο χώρος της Εστίασης.
Άνθρωποι του κλάδου προβλέπουν σημαντική πτώση του τζίρου τους επόμενους μήνες, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν θα επιτρέπει στο καταναλωτικό κοινό μα παραμένει στους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων.
Για να αντέξει η εστίαση πρέπει να παρθούν αποφάσεις για ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταφέρουν να κρατήσουν ανοικτά τα καταστήματά τους.
Αυτό είναι το αίτημα που καταθέτουν οι επιχειρηματίες της εστίασης στον απόηχο των κυβερνητικών μέτρων που περιλαμβάνουν «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους, αφού από τις 13 Σεπτεμβρίου οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), αφού κατά την προσέλευση θα γίνεται έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή της νόσησης από τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα, θα γίνεται ταυτοπροσωπία μέσω της εφαρμογής Covid Free app που θα πρέπει έχουν όλα τα καταστήματα του χώρου.
Με τα rapid test λοιπόν να μπαίνουν υποχρεωτικά στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων για τους επόμενους έξι μήνες ακόμη και για ένα γεύμα σε κλειστό χώρο, οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης εκτιμούν ότι η πελατειακή βάση θα συρρικνωθεί σημαντικά.

Σημαντικές απώλειες
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΒΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), υπολογίζεται πως οι απώλειες θα ξεπεράσουν το 50%.
«Όταν έχουμε έναν στους δύο ανεμβολίαστους, αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί πρόβλημα στον κλάδο στο επίπεδο της δυναμικότητας που μπορεί να χάσει. Αυτό που βλέπουμε στους χώρους που είναι αποκλειστικά Covid Free, εκεί οι παρέες που είναι μεικτές αποχωρούν», δήλωσε.
Και όπως υποστήριξε «η λύση είναι τα μηχανήματα καθαρισμού του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, που καταστρέφουν όλους τους ιούς σε ποσοστό σε ποσοστό 99%. Είχαμε να πει από την άνοιξη να βγει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, όπως είχαμε ζητήσει ως Ομοσπονδία Εστιατόρων».

«Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και μάλιστα την ίδια ώρα που έχει αποσύρει τα μέτρα στήριξης που παρείχε. Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος, που όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμενε κλειστός και συσσώρευε χρέη και ζημίες, ως o «πολιορκητικός κριός» απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων που άντεξαν το προηγούμενο διάστημα εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που είχαν. Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δουλέψαν 1,5 μήνα το καλοκαίρι δεν είναι ικανή συνθήκη για να ισοσκελίσει τις απώλειες των 15 προηγούμενων μηνών».

Τα μέτρα
Οι επιχειρηματίες της εστίασης καλούν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να παράσχει αντισταθμιστικά μέτρα στον κλάδο δεδομένου ότι τίθενται και πάλι περιορισμοί στο καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων μέχρι και τον Μάρτιο.
Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ επικεντρώνονται στη μείωση ενοικίων, στη δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας και στα νέα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Κορκίδης: Όχι σε νέο lockdown
«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν βάζουν τους ανεμβολίαστους σε μια διαρκή διαδικασία ελέγχου με δικό τους κόστος, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους και μειώνοντας τη δυνατότητα επισκεψιμότητας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Όμως συνολικά τα μέτρα προστατεύουν και διευκολύνουν τους περισσότερους μεταξύ των οποίων και τα 5,6 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων πολιτών», επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης. «Η οικονομία και η αγορά δεν θα αντέξει ένα νέο καθολικό ή τοπικό lockdown για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η επιτάχυνση των ρυθμών εμβολιασμού» σημείωσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ μίνι lockdown στη Μεσσηνία ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Όπως ανακοινώνει η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση. Επιπρόσθετα, στο ίδιο καθεστώς ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων εντάσσεται και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.