Χρήστος Γκόκας, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Λιβανό
Καμία ενίσχυση στους Αρτινούς
Σε δεινή θέση οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και ελιάς
Ούτε κάλυψη απώλειας εισοδήματος λόγω πανδημίας
Ούτε πρόβλεψη για αποζημιώσεις λόγω ακαρπίας
«Οι παραγωγοί της περιοχής της Άρτας, και κυρίως οι εσπεριδοπαραγωγοί και οι παραγωγοί ελιάς, τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Οι καλλιέργειές τους έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν… Το γεγονός αυτό, δημιουργεί ιδιαίτερα ανησυχητικές προβλέψεις, αφού αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής και αυτό αναμφίβολα θα οδηγήσει σε δραματική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, που ήδη έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα, και σε πολλές περιπτώσεις θα είναι μηδενικό» τονίζει ο Βουλευτής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής , κ. Χρήστος Γκόκας, που κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό, σχετικά με το ζήτημα της καταβολής αποζημιώσεων λόγω ακαρπίας και της καταβολής ενισχύσεων για κάλυψη της απώλειας εισοδήματος στα πλαίσια της πανδημίας, στους παραγωγούς εσπεριδοειδών και ελιάς της Άρτας, αλλά και άλλων καλλιεργειών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, οι παραγωγοί της περιοχής της Άρτας, και κυρίως οι εσπεριδοπαραγωγοί και οι παραγωγοί ελιάς τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Οι καλλιέργειές τους έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τόσο κατά την προηγούμενη περίοδο, όπως οι βροχοπτώσεις και οι παγετοί του προηγούμενου χειμώνα, όσο και κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, όπου ο παγετός της άνοιξης είχε ως συνέπεια την ακαρπία στα εσπεριδοειδή και στην ελιά, (αλλά και σε ακτινίδια και άλλες καλλιέργειες), επηρεάζοντας δυσμενώς τόσο τα εσπεριδοειδή που βρίσκονταν στο στάδιο της προάνθισης αλλά και την ελιά κατά την ανθοφορία και την καρπόδεση, σε όλες τις επιτραπέζιες ποικιλίες.
Επισημαίνει ότι το γεγονός αυτό, δημιουργεί ιδιαίτερα ανησυχητικές προβλέψεις, αφού αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής και αυτό αναμφίβολα θα οδηγήσει σε δραματική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, που ήδη έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα, και σε πολλές περιπτώσεις θα είναι μηδενικό.
Επί πλέον τονίζει ότι οι παραγωγοί της Άρτας δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα καμία οικονομική στήριξη και ενίσχυση του εισοδήματός τους λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, και της δεδομένης απώλειας εισοδήματος που είχαν, πλην, μιας μικρής και ανεπαρκούς ενίσχυσης σε ορισμένες ποικιλίες ελιάς. Και υπενθυμίζει ότι τα προϊόντα αυτά της ελιάς πουλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές.
Στη συνέχεια, σημειώνει ότι, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από σειρά γραπτών και Επίκαιρων Ερωτήσεών που κατέθεσε σε όλη αυτή την περίοδο, δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί μέτρα για την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών εσπεριδοειδών, και ενώ ήδη ξεκίνησε η επόμενη καλλιεργητική περίοδος, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες, και για τις καλλιέργειές τους, αλλά και για την επιβίωση των οικογενειών τους. Επίσης και οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής ( ενέργεια, καύσιμα, σπόροι, λιπάσματα, αγροεφόδια κ.λπ) είναι δραματικές και οι αγρότες βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση.
Τονίζει επίσης, ότι την τρέχουσα περίοδο, η ακαρπία για την ελιά, ιδιαίτερα την κονσερβοελιά, είναι σχεδόν πλήρης, ενώ υπάρχουν υψηλά ποσοστά και για τα εσπεριδοειδή, αλλά και σε ορισμένες περιοχές και για τα ακτινίδια, θέματα γνωστά στις αρμόδιες Υπηρεσίες και στον ΕΛΓΑ.
Επισημαίνει δε, ότι η κλιματική αλλαγή, ο παγετός και διάφορες ασθένειες που δεν προβλέπονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αποτελούν τις βασικές αιτίες της ακαρπίας.
Αναφερόμενος στη σχετική Τροπολογία που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, ( τον Ιούλιο του 2021), για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και την πληρωμή αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον «Παγετό
Άνοιξη 2021», σημειώνει ότι υπήρξαν στη συνέχεια σχετικές διαβεβαιώσεις και εξαγγελίες, ότι άμεσα θα καταβληθούν αποζημιώσεις και για τους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες ήταν σε προανθικό στάδιο και υπέστησαν ζημιές, από την 15η.2.2021 έως και την 20η.4.2021, και υπογραμμίζει ότι προβλέπεται σε σχετικό εδάφιο ότι θα υποβληθεί σχετικό αίτημα για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις περιπτώσεις αυτές των καλλιεργειών.
Ωστόσο, αναφέρει ότι μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί μόνο οι αποζημιώσεις για τον παγετό σε μανταρίνια, πορτοκάλια και λεμόνια οι οποίες καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό της ζημιάς και της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών. Ενώ υπενθυμίζει ότι μεγάλες ποσότητες εσπεριδοειδών έμειναν στα δέντρα και για όσα πουλήθηκαν οι τιμές ήταν εξευτελιστικές.
Παράλληλα η σχετική δέσμευση, μετά τις συνεχείς σχετικές Ερωτήσεις του, ότι όσες καλλιέργειες επλήγησαν, είτε εμπίπτουν στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ είτε δεν εμπίπτουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως στην περίπτωση των ζημιών λόγω του παγετού, θα αποζημιωθούν από άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, όταν εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής, για όλους του αγρότες, ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.
Τονίζει, για μια ακόμη φορά ότι παρά τις διάφορες εξαγγελίες στελεχών της Κυβέρνησης, δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, μέτρα ενίσχυσης και στήριξης, για την κάλυψη της τεκμηριωμένης απώλειας εισοδήματος των παραγωγών της Άρτας, και το Υπουργείο έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει αυτές τις έκτακτες καταστάσεις, λόγω πανδημίας, συνθηκών αγοράς και καιρικών συνθηκών.
Σημειώνει ότι ο Πρωτογενής Τομέας έχει την ανάγκη άμεσης στήριξης και ενίσχυσης στο σύνολό του ,με ενισχύσεις από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και με προβλέψεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και υπογραμμίζει ότι απαιτούνται οι άμεσες επίσης ενέργειες του Υπουργείου με προσδιορισμό σαφούς χρονοδιαγράματος στην καταβολή αποζημιώσεων για το σύνολο των εσπεριδοπαραγωγών και των καλλιεργητών ελιάς της χώρας μας, μαζί και άλλων προϊόντων, που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν λόγω του παγετού κατά το στάδιο της προάνθισης.
Καταλήγοντας, αναφέρει ότι με την κλιματική αλλαγή παρούσα, και τις ήδη αρνητικές της συνέπειες σε σημαντικούς τομείς της παραγωγής του Πρωτογενούς Τομέα, υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση για την αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και άλλες περιπτώσεις ζημιών, όπως αυτές που προέρχονται από νέες ασθένειες και την κλιματική αλλαγή.
Για όλους αυτούς τους λόγους, και επειδή οι αγρότες παραγωγοί της Άρτας βρίσκονται σε απόγνωση, με προβλήματα επιβίωσης, και αδυνατούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Εάν υπάρχει πρόβλεψη για την αποζημίωση των παραγωγών της Άρτας, λόγω της ακαρπίας από τον παγετό της Άνοιξης, στα προϊόντας της ελιάς , των εσπεριδοειδών, αλλά και των ακτινιδίων και άλλων καλλιεργειών,
Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων λόγω ακαρπίας,
Πότε θα καταβληθεί η προκαταβολή του 40% για τις αποζημιώσεις αυτές (που προβλέπεται μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021),
Πότε θα ανακοινωθούν τα αναμενόμενα, εδώ και πολλούς μήνες, μέτρα οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης για την κάλυψη της τεκμηριωμένης απώλειας εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών της Άρτας από Εθνικές ενισχύσεις αλλά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως το de minimis, και τέλος,
Εάν υπάρχει πρόβλεψη για ένταξη των ποικιλιών της επιτραπέζιας ελιάς της Άρτας (χονδροελιά- κονσερβοελιά) στο φάκελο για την ενίσχυση από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, η οποία μέχρι τώρα έχει εξαιρεθεί από όλες τις αποζημιώσεις.