Τα "σα" ..."σα"; Ή τα "σα" ..."μα"; Ανάλογα, θα δω τι με βολεύει
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ο Αλέξης Τσίπρας, πριν από τρεις μέρες, ανακοίνωσε πως διαθέτει σε έξι Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας 36.000 ευρώ, το σύνολο του χρηματικού αντιτίμου από το πλήθος των βραβεύσεών του από διεθνείς φορείς και ινστιτούτα για τη συμβολή του στη “συμφωνία των Πρεσπών”.
Με τελευταία -έως τώρα- την από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας παραλαβή του Διεθνούς Βραβείου Ειρήνης της Βεστφαλίας, στο τέλος του Αυγούστου.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έτυχε αυτής της τιμής για τη ζαχαροπλαστική του δεινότητα -ας πούμε- ή για το καλλίπυγον και καλλίφωνον της ύπαρξής του.
Δεν βραβεύθηκε για τη συμπεριφορά και τους καλούς του τρόπους τους ως ιδιώτης.
Αλλά για το σύνολο των επιλογών, χειρισμών, αποφάσεων και δράσεών του -ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ως θεσμικός εκπρόσωπος της χώρας μας- που τελικά “…δημιούργησαν ένα έργο διπλωματικής δεξιοτεχνίας και συνέβαλαν καθοριστικά στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων”, κατά τον κ. Ράινχαρντ Τζίνκαν, πρόεδρο της Οικονομικής Εταιρείας για τη Βεστφαλία-Λίπε (WWL), που απένειμε το βραβείο.
Εν τω μεταξύ, από τις 7 Ιουλίου του 2019, Πρωθυπουργός της χώρας μας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τρεις μέρες μετά την ορκωμοσία της προηγούμενης Κυβέρνησης, την 1η Φεβρουαρίου του 2015, είχε καταρρεύσει -μετά από ιδιαίτερα έντονη κακοκαιρία- η Γέφυρα της Πλάκας στα Τζουμέρκα, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων,
ένα έξοχο δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, ανακηρυγμένο σύγχρονο πολιτιστικό μνημείο.
Την αμέσως επόμενη μέρα στελέχη της Κυβέρνησης έφτασαν στην περιοχή και δεσμεύθηκαν δημόσια στους κατοίκους πως αποτελεί πρωταρχική επιλογή και υπόσχεση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν όλα όσα χρειαστούν για να αναστηλωθεί το Γεφύρι, να στηθεί ξανά όρθιο ένα σημείο αναφοράς της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Έτσι η Κυβέρνηση Τσίπρα, δια των Υπουργών Υποδομών & Μεταφορών και Πολιτισμού & Αθλητισμού, συνήψε προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και έγιναν όλα όσα απαιτούνταν ώστε τελικά στις 4 Δεκεμβρίου του 2019, 4 χρόνια και 10 μήνες μετά την κατάρρευσή του, να τοποθετηθεί στο ψηλότερο σημείο του γεφυριού η τελευταία πέτρα, ο κλειδόλιθος, η “σφραγίδα” που πιστοποίησε την επιτυχία όλων των σταδίων της ανακατασκευής.
Μιας σύνθετης, εργώδους και πολυεπίπεδης προσπάθειας με εξαιρετικό αποτέλεσμα, έτσι το έργο της ανακατασκευής του γεφυριού ανακηρύχθηκε τον περασμένο Μάιο μεταξύ των νικητών των βραβείων
European Heritage Awards / Europa Nostra 2021, στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Προχθές το απόγευμα, στο χώρο της γέφυρας, πραγματοποιήθηκε “εορτή βράβευσης”.
Με συνδιοργανωτές την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την Περιφέρεια Ηπείρου και το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Μια κλειστή εκδήλωση σε ανοιχτό χώρο,
με επιλεγμένους από τους οργανωτές προσκεκλημένους, παρουσία των ΜΜΕ και απουσία των κατοίκων και των μαστόρων πέτρας (“λόγω covid 19″).
Όπου και απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στην …Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ως…”εκπρόσωπο της συνολικής ομάδας του έργου”.
Καλώς καμωμένη η απονομή στην κ. Μενδώνη; Για έργο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή “το κράτος έχει συνέχεια” και θεσμική εκπροσώπηση; Σύμφωνοι, εγώ το ασπάζομαι. Γιατί, λοιπόν, πήγε ο κ. Τσίπρας και όχι ο κ. Μητσοτάκης στις 28 Αυγούστου στο Mùnster της Ρηνανίας- Βεστφαλίας, για να παραλάβει αυτός -μαζί με τον ομόλογό του Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ζάεφ- το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης; Για ένα άλλο “έργο ΣΥΡΙΖΑ”, τη συμφωνία των Πρεσπών.
Κακώς καμωμένη η απονομή στην κ. Μενδώνη; Άλλοι άνθρωποι θα έπρεπε να βραβευθούν για την αναστήλωση και όχι αυτή; Βλέπετε δυο μέτρα και δύο σταθμά σε δυο βραβεύσεις από την δήθεν επιτελική και άριστη Κυβέρνηση Μητσοτάκη; Σας αγγίζει, σας ενοχλεί, αποστρέφεστε πως καταφανώς και ανενδοίαστα νιώθει ότι έχει δικαίωμα να καπηλεύεται τον κόπο και το θετικό έργο των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης Τσίπρα; Νιώθετε να επιτίθεται στις αξίες σας αυτή τους η αντίληψη; Θεωρείτε στρεβλό και επικίνδυνο το πρότυπο που διαμορφώνει με τέτοιους τρόπους;
Υ.Γ.: Κρατείστε τα στο μυαλό σας, κι αναλογιστείτε τα την επόμενη φορά που θα αναφωνείτε με γεμάτο στόμα πως: “έλα μωρέ, δεν αλλάζει και τίποτα με την ψήφο, όλοι ίδιοι είναι”.