Παρενέργειες από τη νέα ακύρωση του διαγωνισμού για τους ΣΜΑ

ΛΑΣΥ ΗΠΕΙΡΟΥ: Καθυστερήσεις μέχρι να συμφωνήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχωρά η Περιφερειακή παράταξη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, μετά τη νέα ακύρωση από τον συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Β. Μιχελάκη του διεθνή διαγωνισμού για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ήπειρο.
Ο Β. Μιχελάκης ακύρωσε την απόφαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τους όρους δημοπράτησης, δημιουργώντας ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας για τη διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου.
«Αφού πρώτα δημιουργήθηκε το κλίμα γύρω από την απόρριψη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) εξαιτίας των παζαριών των διάφορων εργολάβων που θέλουν να πάρουν το έργο, τελικά η Αποκεντρωμένη «έβαλε το χεράκι της», ακύρωσε όλο το διαγωνισμό και έτσι τα παζάρια μπορούν να συνεχίζονται με τις ευλογίες Κυβέρνησης, Αποκεντρωμένης, Περιφέρειας και Δήμων.

Όποιος διαγωνισμός και να βγει για να ιδιωτικοποιήσει τους ΣΜΑ, σε βάρος του λαού θα είναι. Η χρηματοοικονομική επάρκεια, η αιτία που ακύρωσε η Αποκεντρωμένη το έργο, είναι όρος που αξιοποιείται για να «ρυθμίζεται» πόσο μεγάλοι παίκτες θα μπαίνουν στους διαγωνισμούς. Σε όσες περιπτώσεις οι επιχειρηματικοί όμιλοι «τα είχαν βρει στη μοιρασιά», η Αποκεντρωμένη επικύρωσε ίδιες αποφάσεις με αυτή που ακύρωσε για την περίπτωση των ΣΜΑ» σημειώνεται στην ανακοίνωση-καταγγελία της ΛΑΣΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.
Η νέα απορριπτική απόφαση έχει δύο πτυχές: Πρώτον οι δήμοι θα συνεχίζουν να ακριβοπληρώνουν τη μεταφορά των απορριμμάτων με ίδια μέσα στη μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι. Δεύτερον ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος θα κληθεί να προχωρήσει σε επαναδημοπράτηση οπότε θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι ο διαγωνισμός, να τεθεί ξανά προς έγκριση στο Δ.Σ. και να προκηρυχθεί εκ νέου.

«Η απαίτηση ο γενικός ετήσιος κύκλος εργασιών να ανέρχεται σε ύψος ίσο ή ανώτερο από το 200% του ετήσιου προϋπολογισμού της δημοπρατούμενης υπηρεσίας (2.874.159,43 ευρώ), δύναται βάσιμα να θεωρηθεί υπερβολικά αυστηρή, δυσανάλογη και παραβιάζουσα την αρχή της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων διαγωνιζομένων καθώς και του υγιούς και βιώσιμου ανταγωνισμού.

Ο κατ’ αυτό τον τρόπο τεθείς όρος απόδειξης της οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας με απαιτούμενο κύκλο εργασιών σε ύψος που ισούται ή και υπερβαίνει το διπλάσιο της εκτιμώμενης αξίας της υπό εξέταση προς ανάθεση σύμβασης, κρίνεται υπερβολικός και δυσανάλογος, αφού δε δύναται να θεωρηθεί ότι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αύξηση του ανταγωνισμού, αλλά αντιθέτως η κατά αυτόν τον τρόπο προσπάθεια ενδεχομένως από τον αναθέτοντα φορέα της διασφάλισης της ποιότητας των υπό ανάθεση υπηρεσιών, που αποτελούν και το σκοπό της προκείμενης σύμβασης, αποκλείει επιχειρήσεις, που δύνανται και είναι ικανές να ανταποκριθούν στο αντικείμενο της εν λόγω συμβάσεως. Αντιθέτως εύλογη κρίνεται, ενόψει και του αντικειμένου του υπόψη διαγωνισμού και των λοιπών υποχρεώσεων του αναδόχου, η απαίτηση ως προς την απόδειξη της οικονομικής επάρκειας, ένας υποψήφιος οικονομικός φορέας να έχει εμπειρία σε παροχή συναφών υπηρεσιών, ήτοι λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.), β) τεχνικής υποστήριξης εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων και γ) συλλογής & μεταφοράς απορριμμάτων, ίσης ή ανώτερης αξίας με την υπό ανάθεση σύμβαση (ειδικός ετήσιος κύκλος εργασιών κατά την προηγούμενη της δημοσιεύσεως της διακήρυξης τριετία), όπερ αποτελεί και τον κατάλληλο δείκτη ικανότητας που δεν υπερβαίνει το προδήλως αναγκαίο μέτρο», αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης της αποκεντρωμένης.

ΛΑΣΥ: να παραδοθούν οι ΣΜΑ
Στην ανακοίνωσή της η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Οι τοποθετήσεις Περιφερειάρχη και Δημάρχων για το «δημόσιο συμφέρον» ή για τον υγιή ανταγωνισμό γίνονται με εμπεδωμένη την ιδιωτικοποίηση του έργου. Αποκρύπτεται ότι η λειτουργία των ΣΜΑ είναι μια υπηρεσία που μπορούν να την αναλάβουν οι Δήμοι μέσω του ΦΟΔΣΑ με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλά επιλέγουν να την παραχωρούν σε εργολάβους και να αφήνουν το λαό να πληρώνει «πανωπροίκια» σε εργολάβικο όφελος, ΦΠΑ κλπ κλπ

Η ακύρωση του διαγωνισμού της ιδιωτικοποίησης έρχεται να προστεθεί στις καθυστερήσεις της Περιφέρειας η οποία δεν έχει παραδώσει ακόμα το έργο. Μέχρι τώρα μετράμε:
-16 παρατάσεις στην προμήθεια του εξοπλισμού, λογική εξέλιξη αφού δεν είναι έτοιμοι οι χώροι που πρέπει να τοποθετηθεί
-10 παρατάσεις στο ΣΜΑ Γ. Καραϊσκάκη ο οποίος συνοδεύτηκε με τουλάχιστον άλλα 3 έργα που δεν είχε προβλέψει ο ακριβοπληρωμένος τεχνικός σύμβουλος και παραμένει άγνωστο αν έχει γίνει σύνδεση με τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ ή αν θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα και εκεί
-9 παρατάσεις μετρήσαμε στο ΣΜΑ Πωγωνίου, έγινε ένα επιπλέον έργο που ομοίως δεν προέβλεψε ο Τεχνικός Σύμβουλος και ακόμα δεν γνωρίζουμε αν το έργο θεωρείται ολοκληρωμένο

-Συνολικά κανένας ΣΜΑ -από αυτούς που ολοκληρώθηκαν- δεν ολοκληρώθηκε με λιγότερες από 3 παρατάσεις.
-Για πέταμα κυριολεκτικά αποδείχθηκαν οι μελέτες της Διαχειριστικής που έκριναν ότι μπορεί να λειτουργήσει ο ΣΜΑ της Πρέβεζας με αποτέλεσμα τώρα που οι άλλοι ΣΜΑ κοντεύουν να ολοκληρωθούν, να φτιάχνει ο ΦΟΔΣΑ από την αρχή και χωρίς χρηματοδότηση νέο ΣΜΑ στην Πρέβεζα
Η Περιφέρεια Ηπείρου φέρει ακέραια την ευθύνη για τη μέχρι τώρα καθυστέρηση που πληρώνει ο λαός μέσω των ανταποδοτικών τελών των Δήμων. (…) ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ η Περιφέρεια να παραδώσει επιτέλους τους ΣΜΑ. Ο ΦΟΔΣΑ να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για τη λειτουργία τους. Να καταργηθεί η «εγγυημένη ποσότητα» στο εργοστάσιο ΑΣΑ και να προχωρήσουν τα έργα διαλογής στην πηγή».