Κλειστή τη Δευτέρα η Δημοτική Αγορά Άρτας
Αντιδράσεις Για το Νομοσχέδιο
Οι Λαϊκές Αγορές ανήκουν στους Έλληνες καταναλωτές
Κλειστή παρέμεινε για τη Δευτέρα 25/10/2021, η Δημοτική Αγορά Άρτας, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού της Συμβούλιου. Σύμφωνα με ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο, αντιδρά με αυτό τον τρόπο στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προ ημερών για ψήφιση στη Βουλή και κινείται προς την κατεύθυνση αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.
Να σημειωθεί πως μετά από απόφαση της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών, παρουσία όλων των ομοσπονδιών μελών της, τη Δευτέρα θα πραγματοποιούνταν πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, σε ένδειξη αντίδρασης για το σχέδιο νόμου που αφορά στις λαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση αποφασίστηκε, ομόφωνα, η έναρξη κινητοποιήσεων της συνομοσπονδίας, από την Δευτέρα 25/10/2021 στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα αιτήματα είναι τα εξής:
– ίδρυση Νομικών Προσώπων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
– Ναι στην απρόσκοπτη προσέλευση των παραγωγών στις λαϊκές αγορές κι όχι στην προκήρυξη θέσεων μία φορά ετησίως
– Όχι στις 16 διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις που αναφέρονται στο επικείμενο νομοσχέδιο
– Όχι την πλατφόρμα e-καταναλωτής όπως ισχύει για τα σούπερ μάρκετ με τζίρο κάτω των 90. 000. 000 ευρώ
– Όχι στην φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα επιζητώντας την συνταγματική ισονομία με το στεγασμένο εμπόριο
– Όχι στην οποιαδήποτε μετατροπή παραγωγών σε εμπόρους
– Όχι στις έκνομες ενέργειες αλλά όχι και στις ποινές εξοντωτικού κι όχι συμμορφωτικού χαρακτήρα.
Η Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών σημειώνει ότι «αποτελώντας την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές της χώρας θα συνεχίσει να διεκδικεί και να παλεύει για τα δικαιώματα όλων εκείνων που την δημιούργησαν και τους αντιπροσωπεύει».
Καταλήγοντας η ανακοίνωση τονίζει πως «Οι Λαϊκές Αγορές ανήκουν στους έλληνες καταναλωτές, δεν ανήκουν σε ιδιώτες, δεν χαρίζονται σε μονοπώλια, δεν πωλούνται».
Επίσης, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ταφόπλακα των Λαϊκών Αγορών και δηλώνει την αντίθεσή της στους ψευδεπίγραφους διαλόγους που οδήγησαν σε αυτό.
Κατά πλειοψηφία
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι υπήρχαν έντονες αντιδράσεις των φορέων των παραγωγών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών Σωματείων Λαϊκών Αγορών όλης της χώρας.
Η Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας με ανακοίνωση της ανέφερε ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης έχει «βαριά ευθύνη», καθώς το νομοσχέδιο «”απαγορεύει” στους αγρότες παραγωγούς την είσοδο στις λαϊκές αγορές, καταστρατηγώντας την φιλοσοφία και τον κοινωνικό χαρακτήρα του θεσμού, οδηγώντας τους καταναλωτές σε απόγνωση» και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της κυβέρνησης, ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25. Το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να δηλώσουν την τελική τους στάση στην Ολομέλεια. Η βασική κριτική που έγινε για το νομοσχέδιο στόχευε σε δύο διατάξεις, καθώς μεταφράζονται ως αλλαγή της όλης φιλοσοφίας των λαϊκών αγορών με κατάργηση του παραδοσιακού χαρακτήρα τους και της ελεύθερης πρόσβασης των παραγωγών σε αυτές, προκειμένου να ενισχυθεί ο εμπορικός τους χαρακτήρας.
Βελτιωτικές αλλαγές
Εν τω μεταξύ, κατά την διάρκεια επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τις υπαίθριες αγορές ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε βελτιωτικές αλλαγές.
Σύμφωνα με τις εν λόγω αλλαγές που, όπως τόνισε, δεν αλλάζουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου αλλά το κάνουν περισσότερο λειτουργικό:
– εντάσσεται στο νομοσχέδιο αποσαφήνιση της διάρκειας των αδειών παραγωγών-πωλητών, σε 5 έτη, όπου γίνεται μνεία στην εποχικότητα των διατιθέμενων ειδών.
– Η υποχρεωτική γνωστοποίηση των κενών θέσεων στις λαϊκές αγορές θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, αντί για μια φορά το χρόνο.
– Το ποσοστό 50% της ποσότητας που πρέπει να διαθέσει ένας παραγωγός στις λαϊκές αγορές, θα υπολογίζεται βάσει της δήλωσής του στο ΟΣΔΕ, για το ποια ποσότητα σκοπεύει να πουλήσει.
– Προσωρινή ανάκληση αδείας θα επιβάλλεται αν μετά από 3 φορές μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή μετά 3 διαφορετικούς ελέγχους, διαπιστώνεται ότι δεν δίνονται αποδείξεις.
– Οι πασχαλινές αγορές θα έχουν διάρκεια 30 ημερών, αντί των 15 ημερών που είχε προβλεφθεί αρχικά.
– Στις βραχυχρόνιες αγορές, θα μπορούν να δραστηριοποιούνται ως πωλητές φυσικά και νομικά πρόσωπα για βιομηχανικά είδη έως και 6 ημέρες την εβδομάδα, από 4 ημέρες που είχε προβλεφθεί.
– Ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο θα έχει έναρξη εφαρμογής από 1. 2. 2022, για να υπάρχει χρόνος ώστε όλοι οι ενδιάμεσοι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν κατάλληλα και να λειτουργήσει το νομοσχέδιο σωστά.