Απεργία στην εστίαση-Μεγάλη συμμετοχή με κλειστά καταστήματα
Η Πλατεία Ήτανε Άδεια
Κατέβασαν ρολά -Στοιβαγμένες καρέκλες και τραπέζια
Μεγάλη η συμμετοχή στην Άρτα-κλειστά μαγαζιά στα κεφαλοχώρια
Η κραυγή αγωνίας των χιλιάδων επαγγελματιών και πολλών χιλιάδων εργαζόμενων στην εστίαση έφερε κλειστά καταστήματα, ερημιά σε πλατείες και δρόμους, στοιβαγμένες καρέκλες και τραπέζια, αλλά και ανθρώπους να διαμαρτύρονται στους δρόμους.
Η κινητοποίηση των ανθρώπων της εστίασης δεν αποτελεί μια κίνηση αχαριστίας, όπως βιαστικά την χαρακτήρισε η κυβέρνηση, αλλά είναι η «κραυγή της εστίασης» για όσα βιώνουν επαγγελματίες και εργαζόμενοι από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας.
Τα περισσότερα καταστήματα καφέ έμειναν κλειστά στην Άρτα, πράγμα που ήταν φανερό με μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, ενώ κλειστά παρέμειναν τα καφέ και σε κεφαλοχώρια όπως το Πέτα, το Κομπότι και αλλού.
Αντιπροσωπεία των ανθρώπων της εστίασης με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Γκανιάτσα βρίσκονταν στην Αθήνα, όπου έγινε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην πλατεία Νέας Σμύρνης οι πόρτες των καταστημάτων εστίασης είναι κλειστές, ενώ οι καρέκλες βρίσκονται πάνω στα τραπέζια, με τίποτα να μην θυμίζει την πολύβουη και δημοφιλή περιοχή, όπου από το πρωί άνθρωποι κάθονταν για να απολαύσουν τον καφέ τους.
Παρόμοια η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου η εικόνα στο κέντρο είναι διαφορετική από το συνηθισμένο. Όπως αναφέρει το thestival, τα περισσότερα καταστήματα στον χώρο της εστίασης δεν άνοιξαν σήμερα και θα παραμείνουν κλειστά για όλο το 24ωρο.
Οι επαγγελματίες του κλάδου εγείρουν μια σειρά από οικονομικά ζητήματα, καθότι ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης το 2020 κατέγραψε μείωση σε σχέση με το 2019 κατά 2,418 δις. ευρώ ή κατά 37,2%.
Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ το 1ο εξάμηνο του 2021 το 68% των επιχειρήσεων εστίασης σημείωσε μείωση του κύκλου εργασιών, με τη μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές να φτάνει 51,8%.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) τα αιτήματα του κλάδου είναι:
-Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
– Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
-Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
-Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
-Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
-Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
-Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
-Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
-Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Να σημειωθεί πως ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων. Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων, υποστηρίζει.