25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Μίλησέ μας!

Ενημέρωση από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Αρταίων

Δράσεις από την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας ΗΠΕΙΡΟΥ

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η χθεσινή 25η Νοεμβρίου και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Αρταίων, θέλοντας να υπενθυμίσει την διαρκώς αυξημένη ανάγκη υποστήριξης των γυναικών, ετοίμασε και μοίρασε ημερολόγια για τη νέα χρονιά, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως μεταφέροντας το μήνυμα «Μίλησέ μας! βρες την δύναμη που κρύβεις μέσα σου» σε κάθε γυναίκα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διανεμήθηκαν και ενημερωτικά φυλλάδια με τα στοιχεία και τις υπηρεσίες που προσφέρει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής Κοινωνίας.
Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα και την ανάπτυξη.
Σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Δημήτρης Ευαγγέλου επεσήμανε «Η βία δεν έχει κοινωνική τάξη, χρώμα, μορφωτικό επίπεδο, οικονομική επιφάνεια και ηλικία. Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου μας μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρει και με την συνεργασία του με άλλες υπηρεσίες χειρίζεται με απόλυτη εχεμύθεια όλες τις υποθέσεις. Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου μας το οποίο στελεχώθηκε και με μία κοινωνιολόγο, είναι εδώ και δίπλα σε όποιον το έχει ανάγκη».

Δράσεις από την Περιφέρεια
Δράσεις ενημέρωσης και από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ των φύλων ΗΠΕΙΡΟΥ, το Γραφειο Ενδοοικογενειακής Βιας ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ενημέρωση, η 25η Νοεμβρίου, ως διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η βία κατά των γυναικών είναι ένα πρόβλημα με έμφυλο χαρακτήρα, και ότι απαιτείται δράση και σχεδιασμός συγκεκριμένων παρεμβάσεων για την εξάλειψη του φαινομένου.
Η πανδημία δυστυχώς επιδείνωσε τον φαινόμενο, τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, ενδοοικογενειακής βίας καιοι γυναικοκτονίεςσυνεχώς αυξάνονται, επιβάλλοντας την ανάγκη αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπισή τους.
Ενόψει της 25ης Νοεμβρίου, Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημιούργησε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το μήνυμα της καμπάνιας είναι “Λέξεις μαχαιριές”, λέξεις που οι γυναίκες ακούν συχνά είτε από τον σύντροφό τους είτε από το οικογενειακό/φιλικό τους περιβάλλον και τις κρατούν εγκλωβισμένες σε ένα τοξικό και κακοποιητικό περιβάλλον. Το μήνυμα τις προτρέπει να “ακούν” τις πράξεις και όχι τα λόγια, γιατί μετά από ένα σημείο κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές.

Στόχος είναι οι γυναίκες να αναγνωρίσουν τα σημάδια πίσω από τις λέξεις και να απευθυνθούν στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για βοήθεια και στήριξη.
Το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο με ιδιαίτερη ευαισθησία προσεγγίζει τα θύματα, ενώ επιλαμβάνεται με διακριτικότητα όλων των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία θα πρέπει να γνωστοποιούνται από όλους τους πολίτες.
Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου, σε συνεχή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενημερώνεται για το φαινόμενο, οργανώνει δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης για την εξάλειψη του φαινομένου. Επιπλέον σχεδιάζει πολιτικές ενδυνάμωσης των γυναικών και ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές της δημόσιας ζωής με στόχο την πρόληψη της θυματοποίησης των γυναικών.
Η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές, ψυχολογική, λεκτική σωματική, ή σεξουαλική συνιστά έγκλημα, κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και μορφή διάκρισης φύλου. Είναι χρέος μας να συμπαραστεκόμαστε στα θύματα-επιζήσασες έμφυλης βίας και να αντιμετωπίζουμε κάθε τέτοια πράξη ως κίνητρο για περαιτέρω δραστηριοποίηση.

Για την ορθή προσέγγιση και αντιμετώπιση των φαινομένων, λέξη-κλειδί είναι η ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ, την οποία επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι της ΠΕΠΙΣ Ηπείρου, του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων και του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ιωαννίνων, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 11:00 π.μ.. Ακολούθησε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ, όπου μίλησαν για τη δραστηριότητα του κάθε φορέα και τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Τέλος τα στελέχη των φορέων διένειμαν ενημερωτικό υλικό στους πολίτες των Ιωαννίνων σε μία ακόμη προσπάθεια να διαδώσουν το μήνυμα για ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ σε όλα τα φαινόμενα βίας.
Στα Ιωάννινα λειτουργεί στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας (τηλ. 2651440524).
Στην Ήπειρο, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, από Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία λειτουργούν στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449), στην Άρτα (τηλ. 2681077400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 2682024444), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.

Με ανάρτηση στο facebook η επικεφαλής της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια σημειώνει πως «Διεκδικούμε και χώρο φιλοξενίας στο Δήμο μας για τις κακοποιημένες γυναίκες…».

Μήνυμα της Δημάρχου Ν. ΣΚΟΥΦΑ Ροζίνας Βαβέτση 

Η 25η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως η παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, με αφορμή τη δολοφονία των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών, από τη Δομινικανική δημοκρατία.
Η βία κατά των γυναικών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι αποτελεί μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη που απαιτεί επείγουσα δράση.
Η παγκόσμια κοινότητα οφείλει ν ακούσει τις φωνές των κακοποιημένων γυναικών και να αυξήσει τα μέτρα προστασίας και στήριξης.
Χρέος όλων μας, η συνεχής παρουσία και ενδυνάμωση των θυμάτων με κάθε τρόπο για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που ο φόβος, η κακοποίηση και η καταπίεση δεν θα έχουν θέση σ’ έναν σύγχρονο και δημοκρατικό κόσμο.

Μ. Τζούφη: «Η δραματική αύξηση της βίας κατά των γυναικών προστάζει την έμφυλη διαπαιδαγώγηση»

Η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει 3 στις 10 γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ στη χώρα μας μετράμε το τελευταίο έτος 13 γυναικοκτονίες. Ο απολογισμός είναι σοκαριστικός και το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι σε έξαρση κατά την περίοδο της πανδημίας και των λοκντάουν.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 1/3 των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία. Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα και το 75% έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.
Η αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών επιτάσσει την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου σε όλες τις μορφές του: σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, γάμος κοριτσιών σε μικρή ηλικία, γυναικοκτονίες.
Τα σχολεία πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και η συζήτηση για σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα αποτελεί πολύτιμο όπλο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την καλλιέργεια του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ “ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ”
Για την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί πλήγμα για την Δημοκρατία και την κοινωνία. Αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην πραγματικότητα δηλώνει την έλλειψη σεβασμού σε μέλη της κοινωνίας μας.
Η τεράστια έκταση του φαινομένου των γυναικοκτονιών, η αύξηση της ενδοοικογενεαικής βίας την περίοδο του εγκλεισμού, η ενδυνάμωση του κινήματος του metoo από επιζήσασες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ο σεξισμός, η διαδικτυακή ρητορική μίσους κατά των θηλυκοτήτων, η έλλειψη προστατευτικού περιβάλλοντος για τα παιδιά, η σωματεμπορία γυναικών και παιδιών, η κακοποίηση γυναικών στην Τρίτη ηλικία, μας δείχνουν περίτρανα πως οφείλουμε να προχωρήσουμε σε θεσμικές αλλαγές προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες. Από μόνες τους οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν βοηθούν, ούτε η έμμεση στήριξη των κακοποιητικών πατεράδων, αλλά ούτε και οι προκαταλήψεις περί ανδρισμού, σκληραγώγησης, γυναικείων και ανδρικών επαγγελμάτων συμπεριφορών, ευαισθησιών, έξυπνων, όμορφων και πολλών άλλων μορφών διάκρισης.
Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων αφορά όλους τους ανθρώπους. Συνυπογράφουμε το ψήφισμα των 19 γυναικείων οργανώσεων, καταγγέλλουμε κάθε μορφή βίας, διάκρισης, ανισοτήτων και δηλώνουμε ότι ως Περιφερειακή παράταξη θα αγωνιστούμε για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών!