Γ. Στύλιος: Η ελληνική κτηνοτροφία προτεραιότητα της νέας ΚΑΠ και της Κυβέρνησης
Για τη μεγάλη έμφαση που δίνει η σημερινή Κυβέρνηση στη στήριξη του πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην κτηνοτροφία, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την αγροτική οικονομία της Ηπείρου, μίλησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Άρτας κ. Γιώργος Στύλιος, στη 12η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ο αγροτικός τομέας είναι ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αποτελεί αναπτυξιακό θεμέλιο για τη χώρα. Ειδικότερα, η ελληνική κτηνοτροφία, είναι στις προτεραιότητες τόσο της νέας ΚΑΠ όσο και της Κυβέρνησης. Αυτό, φαίνεται και από το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε την Πέμπτη στην Βουλή. Δώσαμε λύση σε χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι μας, προκειμένου να μπορέσουν να αδειοδοτήσουν και να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες τους».
Πρόσθεσε παράλληλα ότι «με την πολιτική μας, ενισχύουμε τον κοινωνικό-οικονομικό ιστό στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποιώντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως: επενδύσεις στη γεωργία ακριβείας, εγγειοβελτιωτικά έργα, προστασία των δασών και βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών. Στηρίζουμε τους κατοίκους της υπαίθρου για να παραμείνουν σε αυτή, να γίνουν ανταγωνιστικοί και να εργαστούν στον τόπο τους».
Ειδικότερα για την Ήπειρο, ο κ. Στύλιος υπογράμμισε ότι «αποτελεί την έδρα της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, καθώς παράγει το 50% του λευκού κρέατος που παράγεται σε ολόκληρη την Ελλάδα» συμπληρώνοντας ότι «η κτηνοτροφία στην Ήπειρο βρίσκεται σε προτεραιότητα, παράλληλα με τις λοιπές καλλιέργειες στην περιφέρεια, όπως είναι π.χ. τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή, το μέλι και άλλα αγροτικά προϊόντα».
Υπογράμμισε πάντως τη ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης να στηρίξει την κτηνοτροφία «έναν κλάδο ο οποίος κάθε χρόνο είναι ελλειμματικός κατά περίπου 1 δις. ευρώ», προσθέτοντας ότι με τη νέα ΚΑΠ θα δίδονται κάθε χρόνο στην κρεοπαραγωγή πάνω από 100 εκατ. ευρώ επιπλέον σε ενισχύσεις. Επιδοτήσεις προβλέπονται και για τα γαλακτοκομικά που είναι παράγωγα της κτηνοτροφίας, σημειώνοντας με έμφαση ότι πρόκειται για έναν κλάδο που γυρίσαμε πέρυσι με θετικό εμπορικό ισοζύγιο -ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν ελλειμματικός κατά 400-500 εκατ. ευρώ. «Στόχος μας είναι να παραμείνουμε σε θετικό έδαφος, καθώς έτσι θα μείνει περίσσευμα για όλους».
Αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ, ο Υφυπουργός υπογράμμισε το ρόλο της διαβούλευσης σε όλες τις περιφέρειες, παρουσία των παραγωγών, οι οποίοι και στα Γιάννενα έδωσαν ισχυρό παρόν προσφέροντας τη δυνατότητα σε έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο με τους εκπροσώπους του υπουργείου.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Στύλιος «το σημαντικό είναι να ακούσουμε εσάς, τους παραγωγούς, οι οποίοι γνωρίζεται καλύτερα από όλους μας τα προβλήματα που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα».
Επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη η οποία κατάφερε να διατηρήσει σχεδόν τους ίδιους πόρους (19,3 δισ. ευρώ) με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, κάτι το οποίο αποτελεί και «προσωπική επιτυχία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με στοχευμένες παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών».
Στάθηκε δε στη μεγάλη σημασία που έχει ο πρωτογενής τομέας, για την ελληνική οικονομία καθώς «συμβάλει άμεσα 4%-4,5% στο ΑΕΠ και 10%-11% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ αν προστεθεί και ο τομέας της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, τότε η συμβολή στο ΑΕΠ ξεπερνάει το 11%».
Σχετικά με το τι απομένει μέχρι να καταλήξει η κυβέρνηση στην οριστική υποβολή του στρατηγικού της σχεδίου μέχρι τέλος της χρονιάς, ο κ. Στύλιος ανέφερε μεταξύ άλλων το «που θα πάει η συνδεδεμένη ενίσχυση, δηλαδή σε ποια προϊόντα» και την υποβολή των νέων ορισμών για τον ενεργό γεωργό. Πάντως η βασική κατεύθυνση, σύμφωνα με τον βουλευτή Άρτας, είναι ότι η κατεύθυνση της νέας ΚΑΠ αφορά σε φιλοπεριβαλλοντικές παραγωγές προϊόντων, καθώς «η κλιματική κρίση (με παγετούς, παρατεταμένους καύσωνες και πλημμύρες) είναι εδώ και χτυπάει και τη δική μας πόρτα».
Τέλος, έκανε αναφορά στο σύστημα AKIS τονίζοντας ότι «θα πρέπει να υπάρχει παντού η εφαρμογή της κοινωνικής διάστασης και της αιρεσιμότητας σε σχέση με αυτό το σύστημα» καθώς και στα οικολογικά σχήματα τα οποία θεωρεί πολύ σημαντικά, καλώντας τους παραγωγούς να οργανωθούν σε κοινές συνεργασίες, δεδομένου ότι η νέα ΚΑΠ στρέφει σημαντικό μέρος των πόρων και προς αυτή την κατεύθυνση.