Στηρίζουμε τον κτηνοτροφικό κόσμο με στοχευμένα μέτρα
Για την έμφαση που δίνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην ελληνική κτηνοτροφία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Βουλή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Άρτας κ. Γιώργος Στύλιος.
Στην ομιλία του για το Νομοσχέδιο που αφορά στη λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση λειτουργίας, ίδρυσης και εκσυγχρονισμού των κτηνοτροφικών μονάδων ο κ. Στύλιος επισήμανε ότι χρειάστηκε να περάσουν 36 ολόκληρα χρόνια για να γίνει το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας και πάλι πλεονασματικό. «Με τη Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση της χώρας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων έκλεισε με πλεόνασμα 511 εκατομμύρια ευρώ, όταν εδώ και αρκετές δεκαετίες εμφάνιζε μονίμως έλλειμμα της τάξης των 500-700 εκατομμυρίων ευρώ».
Ωστόσο, επισήμανε ο κ. Στύλιος, ότι «στην κτηνοτροφία πρέπει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση και να την ενισχύσουμε όσο μπορούμε, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο ο οποίος είναι σταθερά ελλειμματικός με όρους εμπορικού ισοζυγίου, στα επίπεδα των 1-1,5 δισ. ευρώ εδώ και πολλά χρόνια, παρά τη μικρή βελτίωση που εμφάνισε πέρυσι, με έλλειμμα περίπου στα 950 εκατομμύρια ευρώ».
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τόνισε ότι, μέσω του νομοσχεδίου, προβλέπεται διαδικασία με την οποία μπορεί να ζητήσει μείωση των αποστάσεων κατά 25%, τόσο ο κτηνοτρόφος, όσο και ο φορέας της άλλης δραστηριότητας, ενώ καταργείται η υποχρέωση τήρησης ελάχιστης απόστασης μεταξύ σφαγείων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Αναφέρθηκε επίσης σε διατάξεις του νομοσχεδίου με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τους εργάτες γης από τρίτες χώρες καθώς και τους λειτουργικούς χώρους των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων: Επισήμανε ότι πλέον εξαιρούνται από τον λειτουργικό χώρο των κτηνοτροφικών μονάδων οι αποθήκες και τα κτήρια στέγασης των εργατών. Τόνισε ακόμη ότι, στο τέλος του χρόνου, θα μπορούν να γίνουν αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους, για να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν οι εργάτες γης από τρίτες χώρες στην Ελλάδα. Ο χρόνος παραμονής θα ξεκινά από 30 ημέρες και θα μπορεί να φτάσει μέχρι τις 180 ημέρες.
Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε επίσης σε μέτρα στήριξης που λαμβάνει η Κυβέρνηση συνολικά για τον πρωτογενή τομέα, όπως είναι ενδεικτικά, οι ενισχύσεις λόγω Covid-19, μέτρα που αφορούν αποζημιώσεις σχετικά με καταστροφές, μέτρα που δόθηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Συνολικά στον πρωτογενή τομέα της χώρας έχουν δοθεί πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ο Υφυπουργός τόνισε ότι η αύξηση που θα δοθεί στην κτηνοτροφία ξεπερνά τα 100 εκατ. € αν συνυπολογίσουμε και την αύξηση η οποία θα δοθεί στα ψυχανθή, στα πρωτεϊνούχα και στα υπόλοιπα κτηνοτροφικά, που βοηθούν να μειώσουμε το κόστος παραγωγής.
«Με στοχευμένα μέτρα αποδεικνύουμε ότι στηρίζουμε τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, για να έχουμε οφέλη στην εθνική μας οικονομία, να πάμε σε περαιτέρω ανάπτυξη, που τόσο πολύ την έχουμε όλοι μας ανάγκη», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Στύλιος.