Η ΛΑ.ΣΥ ΗΠΕΙΡΟΥ για την κατάσταση των δομών υγείας
Στην συνεδρίαση του Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ 29-11-2021 κατατέθηκε η εισήγηση της ΛΑ.ΣΥ ΗΠΕΙΡΟΥ, για την κατάσταση των δομών υγείας στην ΗΠΕΙΡΟ.
Στην εισήγηση μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν και τα εξής: «Το περιφερειακό συμβούλιο συζητά με μεγάλη καθυστέρηση, 21 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας covid19, για το μείζων θέμα που απασχολεί τον ηπειρωτικό λαό, παρά τις επαννειλλημένες προσπάθειες της ΛΑ.ΣΥ. να γίνει συζήτηση για το θέμα αυτό. (…) Η αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ήπειρο ανέδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τα χρόνια προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά απέδειξε και την άρνηση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα χρόνια αυτά προβλήματα στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να κυριαρχήσουν τα πρόχειρα μπαλώματα αλλά να καταστεί αδύνατη η ταυτόχρονη αποτελεσματική αντιμετώπιση και των άλλων, πλην covid νοσημάτων, προκαλώντας και στην Ήπειρο μια «παράλληλη πανδημία» λόγω της μη αντιμετώπισης χρόνιων και χειρουργικών παθήσεων.
Τα προηγούμενα χρόνια η σταθερές επιλογές όλων των κυβερνήσεων ήταν η εγκατάλειψη της πρόληψης της ασθένειας μέσω των αγροτικών (σε βουνά και κάμπο) και αστικών Κέντρων Υγείας και η αποδυνάμωση των περιφερειακών νοσοκομείων της Ηπείρου προς χάριν της υπερανάπτυξης του ΠΓΝΙ.
Χαρακτηριστικά το ΠΓΝΙ έφτασε το 2019 να είναι 1ο πανελλαδικά σε επισκεψιμότητα με 430.000 ασθενείς από τους οποίους οι 34.500 από την Άρτα, οι 36.700 από την Πρέβεζα, οι 36.330, όταν το 2013 η συνολική επισκεψιμότητα ήταν 251.000 ασθενείς.
Η πανδημία οδήγησε σε πτώση της συνολικής επισκεψιμότητας το 2020 στις 323.000 και δραστική μείωση της επισκεψιμότητας από τους άλλους νομούς (Άρτα μείον 15.000, Πρέβεζα μείον 14.000, Θεσπρωτία μείον 11.000) και τεράστια αύξηση της επιβάρυνσης στα εγκαταλελειμμένα περιφερειακά νοσοκομεία, των οποίων η ανάγκη ύπαρξης αμφισβητούνταν διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.
Πριν περάσουμε στην αναλυτική τεκμηρίωση τα γενικά χαρακτηριστικά είναι :
-η πλήρης αποδυνάμωση της ήδη διαλυμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αγροτικού και αστικού τύπου, για να στηριχτεί η λειτουργία των νοσοκομείων, στα οποία ακόμη κι αν αθροίσουμε τις προσλήψεις συμβασιούχων υγειονομικών και μετακινημένων από τα ΚΥ, σε κανένα δεν επιτεύχθει η στελέχωση με βάση τα ισχύοντα παλιά οργανογράμματα του 2012, δηλαδή δεν επιτεύχθει η στελέχωση με βάση τις ανάγκες πολλών χρόνων πριν της πανδημία.
-Οι 200 αναστολές εργασίας στις δομές υγείας στην Ήπειρο με πρόσχημα τον εμβολιασμό σε συνδυασμό με τις μαζικές (περίπου 300) συνταξιοδοτήσεις, έχουν φέρει το σύνολο των δημόσιων δομών στην Ήπειρο να είναι το Νοέμβρη του 2021 σε χειρότερη κατάσταση από τον Νοέμβρη του 2020. Το πιο φονικό κύμα της πανδημίας αντιμετωπίζεται με χειρότερους όρους από τα προηγούμενα.
– Να επαναλαμβάνεται με εφιαλτικό τρόπο σε κάθε κύμα της πανδημίας η δραστική περιστολή των χειρουργείων, των εξωτερικών ιατρείων παρακολούθησης χρόνιων ασθενών και η λειτουργία κάποιων κλινικών, για την εξοικονόμηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που θα στελεχώσει τις κλίνες covid.
Τα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-ΓΝ ΑΡΤΑΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία έως και τον Οκτώβρη του 2021, που απέστειλε ο διοικητής κ. Ντάκουλας το νοσοκομείο των 220 κλινών, το οποίο 6πλασίασε τις απλές κλίνες covid από 6 το 2020 σε 34 το 2021 και έφτασε αυτόν το μήνα τους 47 ασθενείς covid, έχει το 50% των οργανικών θέσεων του για ιατρούς κενές, με βάση το πεπαλαιωμένο οργανόγραμμα του 2012. Υπηρετούν μόλις 64 γιατροί από τους 128 που προβλέπονται. Οι 8 επικουρικοί ιατροί που προστέθηκαν είναι ελάχιστοι . Οι ελλείψεις αφορούν βασικές ειδικότητες όπως παθολόγους και πνευμονολόγους οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί την αντιμετώπιση των περιστατικών covid μαζί με τα άλλα αμιγώς περιστατικά της ειδικότητάς τους. Οι ελλείψεις καταγράφονται από 30% έως 50% σε όλες σχεδόν τις ιατρικές ειδικότητες .
Από το Μάρτιο του 2020 προσλήφθηκαν επτά (7) μόνιμοι υπάλληλοι είκοσι τρείς (23) επικουρικό προσωπικό και τέσσερις (4) από τον ΟΑΕΔ, σύνολο (34). Από το Μάρτιο του 2020 συνταξιοδοτήθηκαν τριάντα τέσσερις (34) μόνιμοι υπάλληλοι. Δηλαδή όσοι ήρθαν αντικατέστησαν αριθμητικά όσους συνταξιοδοτούνται και όχι σε αντίστοιχες ειδικότητες που έφυγαν !!!
Αν συνυπολογίσει δε τους 40 υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή, η στελέχωση είναι σε χειρότερη κατάσταση από τον Μάρτιο του 2020, δηλ από τη έναρξη της πανδημίας. Τέλος υπάρχουν σαράντα οκτώ άτομα έμπειρου προσωπικού καθαριότητας και εστίασης με ατομικές συμβάσεις οι οποίες λήγουν την 26-12-2021που η κυβέρνηση αρνείται να ανανεώσει για να φέρει ιδιώτη εργολάβο.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ: Από το σύνολο των 4075 χειρουργείων το 2019, έπεσε στα 3746 το 2020 και το 2021 αναμένεται να κλείσει στα επίπεδα του 2020. Η άρση της πρόσβασης στο ΠΓΝΙ οδήγησε το υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Άρτας να βουλιάξει κυριολεκτικά, οδηγώντας πριν λίγους μήνες τους 3 μόλις παθολόγους σε απειλή παραίτησης και να εξαναγκάσει κόσμο να κατευθυνθεί για ΠΦΥ, διαγνωστικές εξετάσεις και χειρουργεία (σε λιγότερο βαθμό) στο ιδιωτικό τομέα.
Συμπερασματικά:
-Οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων με πρόσφατη αυτήν του διοικητή της 6ης ΥΠΕ περί θωρακισμένου συστήματος υγείας και επαρκών προσλήψεων αποτελούν ωμά, παραπλανητικά ψέματα.
– Το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ήπειρο μέσα στην πανδημία ενισχύθηκε ελάχιστα με βάση τις πραγματικές ανάγκες αντιμετώπισης των covid και non covid περιστατικών σε ΠΦΥ και νοσοκομεία.
– Το 4ο και πιο φονικό κύμα της πανδημίας (εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων), αθροιζόμενο στο παράλληλο πανδημικό κύμα των άλλων υποθεραπευμένων ασθενειών, βρίσκει το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ήπειρο σε χειρότερη κατάσταση στελέχωσης και ικανότητας να ανταποκριθεί στις τεράστιες συνδυαστικές ανάγκες όλων των ασθενειών του ηπειρωτικού λαού.
Καλούμε ως Λαϊκή Συσπείρωση το περιφερειακό συμβούλιο και την περιφερειακή αρχή να πάρει θέση και να στηρίξει σήμερα κιόλας τα αιτήματα των υγειονομικών .