Πρόταση Χρήστου Γκόκα για μαθήματα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού στα σχολεία

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, παραβρέθηκε στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η διαχείριση του πολιτισμού ως απόθεμα παιδείας και ανάπτυξης στη σύγχρονη κοινωνία», που διοργανώθηκε στην Άρτα από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας. Αφού συνεχάρη τα μέλη των Επιτροπών και τους υπόλοιπους συντελεστές για τη διοργάνωση αυτή, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, όπου τόνισε κατ’ αρχήν, ότι ο Πολιτισμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα για βελτίωση της ποιότητας της ζωής, για την κοινωνία, και βρίσκεται σε άμεση σύνδεση και αλληλεπίδραση με το επίπεδο της παιδείας κάθε λαού, αλλά και σε συνάρτηση με τα αναπτυξιακά του χαρακτηριστικά και την αναπτυξιακή του προοπτική. Με την προώθηση της σύγχρονης δημιουργίας στην επιχειρηματικότητα, που σχετίζεται με δράσεις και έργα πολιτισμού και γενικότερα και κατ’ επέκταση στην τοπική, περιφερειακή αλλά και εθνική οικονομική ανάπτυξη .

Αναφέρθηκε στο σύνολο του Ελληνικού Πολιτισμού, και σημείωσε ότι ιδιαίτερα η πόλη μας η Άρτα, αποτελεί σημείο αναφοράς με τα μοναδικά Βυζαντινά της Μνημεία, με την Αρχαία Αμβρακία, τα νεότερα Μνημεία, το Γεφύρι της Άρτας. Μαζί με το φυσικό περιβάλλον, τα ήθη, τα έθιμα και τις Παραδόσεις, που συνδέονται, με την ίδια τη ζωή, την εξέλιξη, και τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες των ανθρώπων.
Με αφορμή την αναφορά του αυτή, επανέλαβε την άποψη και Πρότασή του για την ένταξη μαθημάτων Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και χαρακτηριστικά σημείωσε:
«…θέλω να επαναλάβω την άποψη και Πρότασή μου για την ένταξη μαθημάτων Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε μια εποχή που η κρίση δεν είναι μόνο η υγειονομική, ή η οικονομική, που γνωρίζουμε, αλλά και κρίση Αξιών, χωρίς την πλήρη επίγνωση της Ιστορικής εξέλιξης του χώρου στον οποίο ζούμε και πορευόμαστε στο μέλλον…»

Επίσης πρόσθεσε ότι «Απαιτείται σχέδιο, που θα περιλαμβάνει την διεύρυνση των ειδικών δράσεων για μαθητές αλλά και για άλλες κοινωνικές ομάδες, σε Μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και στις σύγχρονες τέχνες. Όπως και έργα Υποδομών, για την αναβάθμιση εγκαταστάσεων, με την ψηφιοποίηση υλικού και με προσβασιμότητα σε αυτό για κάθε πολίτη που το επιθυμεί, με σεβασμό και ασφάλεια για τη διαφύλαξη των δεδομένων αυτών, για την ανάδειξη, την προβολή και την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος.»
Κλείνοντας ευχήθηκε Καλή Επιτυχία στις εργασίες και τους συγκεκριμένους στόχους του Επιστημονικού Συνεδρίου, που αποτελεί μια εκδήλωση για τον Πολιτισμό και τη σύνδεσή του με κρίσιμους τομείς και καταστάσεις, ιδιαίτερα κατά την πολυτάραχη και κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.