Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης: συνέντευξη στον Γιάννη Γρηγοράκο
Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατάγεται από τη Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε τις επιστήμες της Παιδαγωγικής και της Θεολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιγχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει αρκετά διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, βιβλιοκριτικές και συνεντεύξεις με συγγραφείς σε εφημερίδες και περιοδικά. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αλβανικά, στα γερμανικά και στα ισπανικά. Από το 2002 ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας.
Eρ.:Τον Οκτώβριο εκδόθηκε το graphic novel Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: Ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός, σε εικονογράφηση Παναγιώτη Πανταζή, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Έχετε ασχοληθεί και σε άλλα βιβλία σας με τον Καραθεοδωρή;
Απ.: Ασχολούμαι χρόνια με την έρευνα για τη ζωή και το έργο του Καραθεοδωρή. Το πρώτο μου βιβλίο για τον μαθηματικό εκδόθηκε το 2013, με τον τίτλο: Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Εκδόσεις Στοχαστής, το δεύτερο το 2019: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, μυθιστορηματική βιογραφία, Εκδόσεις Μένανδρος. Τελευταίο έρχεται το εν λόγω graphic novel, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: Ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός, Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Eρ.: Τι σας έχει εμπνεύσει κυρίως από την προσωπικότητά του, από τη ζωή του;
Απ.: Η φιλοπατρία και η πίστη του στο όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, που τον οδήγησαν στο να στηρίξει την εκπαιδευτική πολιτική του. Προσπάθησε να ανταποκριθεί στο αίτημα της πατρίδας να βοηθήσει τόσο το 1920, με την ίδρυση και οργάνωση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, όσο και αργότερα, με την αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και τις δύο φορές πρόβαλλε την αγάπη του για την Ελλάδα.
Eρ.: Θεωρείτε ότι είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό;
Απ.: Πριν από μερικές δεκαετίες γνωρίζαμε λίγα πράγματα για την προσωπικότητά του. Στην εποχή μας έχουν γραφεί βιβλία τόσο για το επιστημονικό του έργο, όσο και για τη ζωή του. Παράλληλα, η τηλεόραση έχει κάνει ντοκιμαντέρ και εκπομπές αφιερωμένες στον Καραθεοδωρή. Όλα έχουν συμβάλει στο να γίνει γνωστός στους Έλληνες.
Eρ.: Γιατί μεταφέρατε τη βιογραφία του σε graphic novel;
Απ.: Σκοπός ήταν να γράψω ένα βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, που να απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, ένα βιβλίο που να μπορεί να περάσει τα μηνύματά του πέρα από τον λόγο και με τις εικόνες.
Eρ.: Διαφέρει η συγγραφή ενός βιβλίου από τη δημιουργία ενός graphic novel;
Απ.: Διαφέρει, διότι στη συγγραφή του graphic novel πρέπει η υπόθεση να γραφεί ως σενάριο πάνω στο οποίο ο εικονογράφος θα μπορέσει να συνταξιδέψει με το κείμενο και να φτιάξει τα σχέδια του βιβλίου.
Eρ.: Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον εικονογράφο Παναγιώτη Πανταζή;
Απ.: Θα έλεγα εκπληκτική. Αν και ζούμε σε διαφορετική πόλη, με την τεχνολογία καταφέραμε να έχουμε μια όμορφη σχέση επικοινωνίας. Λύθηκαν όλα, γιατί και οι δύο είχαμε έναν κοινό στόχο. Να κάνουμε ένα ωραίο βιβλίο.
Eρ.: Μπορεί ένα graphic novel να επηρεάσει θετικά τους εφήβους και τους ενήλικες, ώστε να γίνουν καλοί αναγνώστες;
Απ.: Εξαρτάται από το θέμα και το πώς έχει γραφεί. Το να γίνεις όμως καλός αναγνώστης θέλει προσπάθεια, χρειάζεται να διαβάζεις βιβλία και να έχεις κριτήριο για το ποιο είναι το καλό βιβλίο, που θα σε βοηθήσει να περάσεις απολαυστικά τον ελεύθερο χρόνο και να μάθεις νέα πράγματα.
Eρ.: Σκοπεύετε να γράψετε άλλο graphic novel;
Απ.: Αυτή την περίοδο θέλω να γίνει γνωστό το graphic novel με τον Καραθεοδωρή. Στο μέλλον θα δούμε.
Προσπάθησε να ανταποκριθεί στο αίτημα της πατρίδας να βοηθήσει τόσο το 1920, με την ίδρυση και οργάνωση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, όσο και αργότερα, με την αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Eρ.: Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος;
Απ.: Έκανα την πρόταση να γίνει το graphic novel και ο εκδοτικός οίκος αποδέχτηκε το αίτημά μου. Γνώριζαν ότι έχω ασχοληθεί και στο παρελθόν με την προσωπικότητα του Καραθεοδωρή και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το φιλόδοξο σχέδιο να ετοιμάσουμε ένα graphic novel για τον διάσημο μαθηματικό. Ο εκδοτικός οίκος συνεργάστηκε με τον εικονογράφο Παναγιώτη Πανταζή και το βιβλίο άρχισε να ετοιμάζεται. Είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.
Eρ.: Γιατί αφιερώσατε το βιβλίο στη συγγραφέα Έρικα Αθανασίου;
Απ.: Την Έρικα τη γνώρισα ως δημοσιογράφο και έπειτα ως συγγραφέα πολλών βιβλίων. Είναι μια δυναμική γυναίκα, που διακρίνεται τόσο ως δημοσιογράφος αλλά και ως συγγραφέας. Από τη συχνή επικοινωνία που είχα μέσω της τεχνολογίας κατάλαβα ότι γνωρίζει αρκετά πράγματα σχετικά με τη λογοτεχνία και τη γραφή. Έτσι λοιπόν άκουσα τη γνώμη της, τις παροτρύνσεις και τις συμβουλές της. Γι’ αυτό και θέλησα να της αφιερώσω το βιβλίο, ως ευχαριστία για τη βοήθειά της.
Eρ.: Έχετε επιμεληθεί πολλές εκδόσεις, έχετε συνεργαστεί με πολλούς συγγραφείς, έχετε πάρει πολλές συνεντεύξεις από συγγραφείς Έλληνες και ξένους… Θα θέλατε να σχολιάσετε κάτι από την εμπειρία σας από τις συνεργασίες αυτές;
Απ.: Μου αρέσει γενικότερα η ενασχόληση με τα βιβλία και αυτό με κάνει να συμμετέχω και στην επιμέλεια των βιβλίων. Συνεργάζομαι τόσο στην έκδοση όσο και στην επιλογή θεμάτων που θα γίνουν η αρχή για να γραφούν ιστορίες ή διηγήματα. Οι συνεντεύξεις είναι μια άλλη λατρεία μου. Ξεκίνησε από την αγάπη μου να διαβάζω. Είμαι καλός αναγνώστης και από μικρός μού άρεσε να διαβάζω τις συνεντεύξεις στις εφημερίδες ή τα περιοδικά. Σημείωνα φράσεις και μου άρεσε να μαθαίνω άγνωστα πράγματα από τους ανθρώπους της τέχνης. Η αρχή έγινε με την εφημερίδα Ταχυδρόμος στην Άρτα. Πήρα μια συνέντευξη του Γιάννη Ξανθούλη. Από τότε έχω κάνει πάρα πολλές συνεντεύξεις με Έλληνες και αργότερα με ξένους. Υπάρχουν στιγμές που νιώθω πως πετώ από ενθουσιασμό διαβάζοντας τις απαντήσεις σπουδαίων συγγραφέων. Νιώθω ότι είμαι κοντά τους, αφού μου αποκαλύπτουν τα εσώψυχά τους για το πώς γράφουν και το τι είναι αυτό που τους κάνει να γράφουν. Από κάθε συγγραφέα έχω και μια διαφορετική εμπειρία. Διαφορετικές από αυτές που πήρα διά ζώσης και από τις γραπτές συνεντεύξεις. Στις αρχές του 2022 κλείνω είκοσι ακριβώς χρόνια που κάνω συνεντεύξεις.
Eρ.: Ποια ήταν κατά τη γνώμη σας η σπουδαιότερη συνέντευξη που έχετε πάρει;
Απ.: Η συνέντευξη της Αρουντάτι Ρόι που πήρα για το Diastixo.gr. Το θεώρησα επιτυχία, αφού η συγγραφέας είχε βραβευτεί με το Booker.
Eρ.: Έχετε εκδώσει και ένα βιβλίο με συνεντεύξεις. Πώς προέκυψε;
Απ.: Τον Απρίλη του 2021 τυπώθηκε από τις Εκδόσεις Κυριακίδη ένας τόμος με τον τίτλο: 100+1 συνεντεύξεις για την ποίηση και την πεζογραφία. Είναι μια δουλειά που βγήκε με πολύ κόπο, αφού κάναμε τρία χρόνια για να γίνει η επιμέλεια και οι διορθώσεις του τόμου. Εβδομήντα πεζογράφοι και τριάντα ένας ποιητές περιέχονται στον τόμο και αφηγούνται όλα αυτά που συμβαίνουν στη ζωή τους ως συγγραφείς και το πώς βλέπουν τον χώρο του βιβλίου σήμερα.
Eρ.: Ποια ήταν η απήχηση αυτού του βιβλίου;
Απ.: Από τις κριτικές που γράφτηκαν, θεωρήθηκε ένα εργαλείο γνώσης για τους βιβλιόφιλους, τους συγγραφείς και πολύτιμο για τους φοιτητές που σπουδάζουν πεζογραφία και ποίηση.
Eρ.: Έχει προγραμματιστεί κάποια παρουσίαση του graphic novel σας;
Απ.: Ναι, θα γίνει την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Παναγιώτης Πανταζής κι εγώ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Πάνος Αμυράς. [Σημειωτέον ότι για την προσέλευση είναι απαραίτητη η προμήθεια μηδενικού εισιτηρίου: https://www.eventbrite.com/e/graphic-novel-k–tickets-216875609787. Οι θεατές, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων από 12 ετών και άνω, εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης έως 6 μήνες από τη διάγνωση.]