Στο «βαθύ κόκκινο» η μισή Ελλάδα

Τι αλλάζει από 13 Δεκεμβρίου –πότε λήγει αυτομάτως το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η «Δέλτα» χτυπά την Ήπειρο-183 κρούσματα την Πέμπτη

Ρεκόρ ραντεβού για εμβόλιο μέσα σε μία εβδομάδα

Ενώ το γράφημα του ourworldindata.org, με τον αριθμό των θανάτων από Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκους, των τελευταίων επτά ημερών όπως αυτός αποτυπώθηκε πριν δύο ημέρες, στις 8 Δεκεμβρίου 2021, καταγράφει τη θλιβερή πρωτιά που κατέχει η Ελλάδα, που καταδεικνύει, την τεράστια διαφορά που υπάρχει τόσο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσο και από χώρες που το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν στην κορυφή της «μαύρης» πυραμίδας όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, οι ΗΠΑ, ακόμη και η Ινδία, μπροστά σε νέα μέτρα και με δυσάρεστες εκπλήξεις βρίσκονται όσοι είναι 60 ετών και άνω, καθώς από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, αν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου. Αυτό σημαίνει rapid test και μπλόκο σε μια σειρά από δραστηριότητες.

Στο μεταξύ, στα ύψη παραμένουν όλοι οι πανδημικοί δείκτες στη χώρα, όπως έδειξε και η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καθώς η μισή Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», με ελάχιστα σημεία να είναι «πράσινα» (μερικά νησιά στο Αιγαίο και το Ιόνιο). Στον χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή Ενότητα/Δήμο:
– ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
– ο δείκτης θετικότητας (%)
– η εμβολιαστική κάλυψη (όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας), καθώς και
– η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).
Σε ότι αφορά την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ ο χάρτης δείχνει τα εξής:
Ημερομηνία Αναφοράς: 2021-12-07
Εμβολιαστική κάλυψη (τουλαχ.1η δόση): 66.30%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 62.38%
Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.93%
7-ήμ. ΚΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 43.7
Εβδομαδιαία τάση: Πτωτική
Να σημειωθεί επίσης πως η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι που κυριαρχεί στην χώρα στην Ήπειρο σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης ανέρχεται στο 48,44% από 45% που ήταν την προηγούμενη βδομάδα, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 183, εκ των οποίων τα 31 στην ΠΕ Άρτας, 63 στην ΠΕ Θεσπρωτίας, 75 στην ΠΕ Ιωαννίνων και 14 στην ΠΕ Πρέβεζας.

Περισσότεροι εμβολιασμοί
Όμως την εμβομάδα που πέρασε περισσότεροι ήταν οι πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα, παρά ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους καθώς σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη του ECDC για αυτή την εβδομάδα, οι εμβολιασμοί με πρώτη δόση τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στην κατηγορία των πολιτών άνω των 60 ετών ξεπέρασαν τους εμβολιασμούς με δεύτερη δόση, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασε και ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο in.gr, η διαφορά σε σχέση με τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβριο είναι πως πλέον οι πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση είναι περισσότεροι από εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, πράγμα που σημαίνει πως στο διάστημα αυτό χιλιάδες πολίτες επισκέφτηκαν το εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής τους, έκαναν την πρώτη δόση και τώρα αναμένουν να περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα ώστε να θεωρηθούν πλήρως εμβολιασμένοι.
Συγκεκριμένα τις τελευταίες 10 ημέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201.000 ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων σχεδόν 88.000 αφορούσαν τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω και σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, εκ των οποίων περισσότερα από 502.000 αφορούσαν πολίτες άνω των 60 ετών.
Τέλος επτά περιοχές αναδεικνύονται πρωταθλήτριες στους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση.
Αυτή είναι ο κεντρικός τομέας Αθηνών που μόνο χτες, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 2.000 εμβολιασμοί, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με πάνω από 1.500 εμβολιασμούς.
Ικανοποιητική εικόνα παρουσιάζει η Εύβοια (226 εμβολιασμοί χτες) , η Πέλλα (286 εμβολιασμοί χτες), η Αιτωλοακαρνανία (301 εμβολιασμοί χτες) και το Ηράκλειο της Κρήτης (372 εμβολιασμοί).

Τι αλλάζει από 13 Δεκεμβρίου
Νέα μέτρα περιμένουν τους εμβολιασμένους 60ρηδες πριν τα Χριστούγεννα. Αν δεν κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου, τότε θα θεωρούνται απλά… ανεμβολίαστοι. Και θα έχουν τους ίδιους περιορισμούς. Συγκεκριμένα νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να εκδίδεται αμέσως μετά την 3η δόση. Το νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να εκδίδουν οι πολίτες, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr μετά τον εμβολιασμό τους με την τρίτη δόση. Ειδικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών, αυτό είναι κρίσιμο και αναγκαίο με δεδομένο ότι μετά τις 13 Δεκεμβρίου και εφόσον έχου παρέλθει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση, το πιστοποιητικό τους παύει να ισχύει και δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, με τους ίδιους περιορισμούς που θα ισχύουν από τη Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Σημειώνεται ότι νέα μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή για τους άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση εντός του 7μήνου, ενώ ήδη ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης ότι η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης θα μειωθεί σε τρεις μήνες από έξι και θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.
Όπως έχει ανακοινωθεί θα λήγει αυτομάτως το πιστοποιητικό εμβολιασμού των άνω των 60 που έκαναν τη δεύτερη δόση πριν από επτά μήνες και περισσότερο, αλλά δεν έκαναν την τρίτη δόση εμβολίου.

Η λήξη του πιστοποιητικού συνεπάγεται με το ότι για να πάνε στην εργασία τους θα χρειάζονται δύο rapid test την εβδομάδα. Επίσης, θα χρειάζονται rapid test για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα και για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο.
Όσον αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/21, φαίνεται ότι θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες.
Μέχρι τα Χριστούγεννα λοιπόν ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρία στάδια πρόσβασης για τις καθημερινές δραστηριότητες, με ελευθέρας σε όλες για τους εμβολιασμένους πολίτες (που έχουν το ανάλογο πιστοποιητικό σύμφωνα με την ηλικία τους) και «απαγορευτικό» για τους ανεμβολίαστους ως προς την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους.