Η Άρτα άντεξε στην κακοκαιρία

Άνοιξαν οι ουρανοί στην Ήπειρο αλλά…

Πλημμύρες και προβλήματα στην υπόλοιπη Ήπειρο από την ισχυρή βροχόπτωση

Τι δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς

Με κοντά στα 250 χιλιοστά να φτάνει η μέγιστη βροχόπτωση στην Ήπειρο, ήταν σα να άνοιξαν οι ουρανοί. Η ισχυρή κακοκαιρία έπληξε την Περιφέρεια δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές.
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη αθροιστική βροχόπτωση έως το μεσημέρι του Σαββάτου 11/12 στην Ήπειρο πλησιάζει τα 250 χιλιοστά. Πιο συγκεκριμένα, ο σταθμός στα Θεοδώριανα Άρτας έχει καταγράψει 244 χιλιοστά βροχής και τα Δερβίζιανα Ιωαννίνων με 174 χιλιοστά.
Λόγω της έντονης και αδιάκοπης βροχόπτωσης από το πρωί του Σαββάτου, πλημμύρισαν αρκετές εκτάσεις και υπέστησαν ζημιές επιχειρήσεις, κυρίως κτηνοτροφικές σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία.
Οι ποταμοί Καλαμάς, Αχέροντας και Λούρος υπερχείλισαν προκαλώντας μεγάλες ζημιές δημιουργήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία ενώ στον νομό Ιωαννίνων, ο ποταμός Άραχθος με τεράστιους όγκους νερού, να κυλούν ορμητικά κατέστρεψε τη γέφυρα στην Μικρή Γότιστα.

Άντεξε η Άρτα
Αυτή τη φορά η Άρτα έμεινε εκτός του κάδρου των προβλημάτων, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, όλο το προηγούμενο διάστημα συστηματικά ετοιμάζονταν για την περίπτωση που υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα.
Στον κάμπο της Άρτας, ο ΤΟΕΒ Λούρου είχε φροντίσει να καθαριστούν αύλακες και διώρυγες και η κακοκαιρία πέρασε αναίμακτα.
Ενδεικτική είναι η ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, που σε ανάρτησή του αναφέρει:
«Μια εντελώς διαφορετική εικόνα η σημερινή σε σχέση με τη χθεσινή. Ρέμα Μπούση, Αμφιθέα, Λιμίνη, γέφυρα Κόπραινας, αντλιοστάσιο Βίγλας, Κομποτέικος. Η κατάσταση πολύ πιο ήπια, παρά το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, το ακραίο καιρικό φαινόμενο που είχαμε, τις μεγάλες ποσότητες βροχής που έπεσαν. Η χθεσινή δύσκολη ημέρα, ήταν μια καλή μέρα για την Άρτα σε γενικές γραμμές. Δεν υπήρξαν καταστροφές, ζημιές, κλείσιμο δρόμων κλπ. Ας ελπίσουμε ότι και στο μέλλον θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα, χάρη στη δουλειά μας (Περιφέρεια Ηπείρου), στη συνεργασία (με τους φορείς) και με το θέλημα του Κυρίου!».

Έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ
Να σημειωθεί πως σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αποκατάστασης μετά το κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε κυρίως τους Νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, με μηχανήματα που έχει διαθέσει η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου όσο και των Δήμων.
Εν τω μεταξύ, έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 στις 13:00. Μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης θα είναι η «Συζήτηση και λήψη απόφασης για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στους Δήμους της Ηπείρου».

Οι ζημιές
Στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, η συνεχής και έντονη βροχόπτωση, το Σάββατο, δημιούργησε προβλήματα σε σημεία του οδικού δικτύου καθώς διακόπηκε η κυκλοφορία, ενώ η Πυροσβεστική στην Περιφέρεια Ηπείρου δέχθηκε 27 κλήσεις, εκ των οποίων 13 για κοπές δέντρων και 14 για άντληση υδάτων.
Στην Πρέβεζα ο Αχέροντας που ξεχείλισε “έπνιξε” το Καναλλάκι και τα γύρω χωριά ενώ πλημμύρισε και την Αμμουδιά, με τις εικόνες να φέρουν το γύρω της χώρας.
Στο Φανάρι για να δει την κατάσταση που επικρατεί μετέβει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι κάτοικοι στην Αμμουδιά αγωνίζονταν να σώσουν τις περιουσίες τους.
Οι μεγάλες βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια τη μεγάλη αύξηση της στάθμης του Λούρου ποταμού και την υπερχείλισή του σε ορισμένα σημεία με το σύνολο των μηχανημάτων έργου του Δήμου Ζηρού, να επιχειρούν για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν. Ζημιές έχουν προκληθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και οικείες, ενώ προβλήματα καθιζήσεων και κατολισθήσεων δημιουργήθηκαν σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου και κυρίως στις Κοινότητες Παπαδατών, Μελιανών, Πολυσταφύλου, τον Οικισμό Γαλήνη (Γαλατάς), καθώς και στο Θεσπρωτικό, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών έχει ήδη αποκατασταθεί.

Στις πληγείσες περιοχές ο Κώστας Μπάρκας
Για την κατάσταση στις πληγείσες, από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, περιοχές του Δήμου Πάργας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί επί τόπου, κατά την περιοδεία του στην περιοχή, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Στη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Πάργας, Νίκο Ζαχαριά, στην έδρα του Δήμου στο Καναλάκι, ο κ. Μπάρκας ενημερώθηκε αφενός, για το που παρουσιάζονται μέχρι στιγμής προβλήματα, αφετέρου για την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών. Το βασικό πρόβλημα στο οδικό δίκτυο παραμένει στην περιοχή της Αηδονιάς, όπου υπήρξε κατάρρευση τμήματος του δρόμου, ενώ παράλληλα καταγράφονται πλημμυρισμένες αγροτικές εγκαταστάσεις, εκμεταλλεύσεις και αντλιοστάσια, καθώς επίσης σε εμπορικές επιχειρήσεις, λόγω της υπερχείλισης του Αχέροντα. Κατόπιν, ο κ. Μπάρκας επισκέφθηκε την Βαλανιδορράχη, η οποία επλήγη ιδιαίτερα σφοδρά από το κύμα της κακοκαιρίας, καθώς βρίσκεται χωρίς νερό, λόγω βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η Κοινότητα της Αμμουδιάς, επόμενος σταθμός της περιοδείας, λόγω της υπερχείλισης του Αχέροντα, με το νερό να φτάνει στις αυλές των σπιτιών και των επιχειρήσεων, ενώ υπήρξε και διακοπή ρεύματος.
Ο κ. Μπάρκας στις συναντήσεις που είχε με τον Δήμαρχο Πάργας και τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές διαβεβαίωσε ότι θα είναι στο πλευρό τους, ασκώντας το σύνολο των μέσων κοινοβουλευτικού και πολιτικού ελέγχου που έχει στη διάθεσή του, για την άμεση και πλήρη καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Ζηρού
Το σύνολο των μηχανημάτων έργου του Δήμου Ζηρού σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή, εξακολουθούν να βρίσκονται στα σημεία που έχουν προκληθεί ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα, ενώ συνεργεία με μηχανικούς του Δήμου συνεχίζουν την καταγραφή τους.
Στο μεταξύ ο Δήμος Ζηρού με αίτημά του προς την διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου ζητάει την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης έγινε αναγγελία και ενημέρωση για τις ζημιές, προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξει μέριμνα και στήριξη των μονάδων και των επιχειρήσεων που πλημμύρισαν και είχαν απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, ζωοτροφές, μηχανήματα κλπ.

Καταγραφή των ζημιών
Ο Δήμος Πάργας ενημερώνει πως στο πλαίσιο καταγραφής των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν την 11-12-2021 και 12-12-2021, προς ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας οι πληγέντες του Δήμου Πάργας θα πρέπει να επικοινωνούν με τα παρακάτω αρμόδια Τμήματα:
Για ζημίες σε κατοικίες: Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πάργας, αρμόδιος υπάλληλος κος Θωμάς Μπόχτης, τηλ. 2684360305.
Για ζημίες σε επιχειρήσεις: Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πρέβεζας, αρμόδιος υπάλληλος, κος Νικόλαος Παππάς, τηλ. 26820-89012, 2682089011, 2682089010.
Για ζημίες σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο: Ανταποκριτές ΕΛΓΑ Δήμου Πάργας (τα τηλέφωνα τους είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Δήμου Πάργας)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Ιωαννίνων
Την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων αναδεικνύουν και πάλι οι καταστροφές από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει και το νόμο Ιωαννίνων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τ.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ που σημειώνει τα εξής: «Αποτέλεσμα της έλλειψης έστω και των στοιχειωδών προληπτικών μέτρων και ελέγχων είναι η πτώση της γέφυρας στη Γότιστα και οι πλημμυρισμένοι δρόμοι. Πολλά χωριά του λεκανοπεδίου σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων είναι αποκλεισμένα. Ακόμη και παράπλευροι οδοί της Εγνατίας είναι απροσπέλαστοι. Αγροτοκτηνοτρόφοι και άλλοι εργαζόμενοι αδυνατούν να φτάσουν στα ζώα τους και στην εργασία τους.
Δεν πρόκειται για πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, αλλά δεν είναι επίσης φυσικό φαινόμενο σε κάθε κακοκαιρία να αποκλείονται δρόμοι, να πλημμυρίζουν ή να καταστρέφονται περιουσίες, να παίζουν οι οδηγοί τη ζωή τους “κορώνα γράμματα” μη πέσει η γέφυρα, ή ο δρόμος.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολιτικής του «κόστους-οφέλους» που θεωρεί κόστος τα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα για την προστασία του λαού από τα καιρικά φαινόμενα. Αυτή την πολιτική υπηρετούν απαρέγκλιτα τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τοπική Διοίκηση Περιφέρειας και Δήμου».