Επιστρεπτέα…Ανεπίστρεπτη!!!

Το ζητούν επίμονα χιλιάδες επιχειρήσεις από την κυβέρνηση

Το πλαίσιο της Ε.Ε. επιτρέπει την μετατροπή της σε επιχορήγηση

Η παράταση έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν 700.000 επιχειρήσεις και που αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, δημιουργεί αναμονή στις χιλιάδες επιχειρήσεις που πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή να μην την επιστρέψουν, αλλά να την μετατρέψει η κυβέρνηση σε μορφή επιχορήγησης.
To πιθανότερο σενάριο που είναι να ξεκινήσει η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν 700.000 επιχειρήσεις στα τέλη Απριλίου αντί στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ οι καθυστερήσεις στον έλεγχο των επιχειρήσεων που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή για το εάν τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, και συγκεκριμένα τον αριθμό εργαζομένων (δεν έχουν δοθεί στοιχεία από την «Εργάνη»), οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στην παράταση της έναρξης αποπληρωμής του επιστρεπτέου τμήματος του κρατικού δανείου, σε συνδυασμό βέβαια με τα αιτήματα της αγοράς που ζητάει εξάμηνη παράταση.
Όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το πλαίσιο της Ε.Ε. επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρατείνει την έναρξη πληρωμών αλλά και να μετατρέψει την επιστρεπτέα προκαταβολή σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως επιχορηγήσεις. Δηλαδή, τα 8,3 δισ. ευρώ των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να γίνουν μη επιστρεπτέα στο σύνολό τους. Κι αυτό αν και είναι κάτι που ζητάει η αγορά και επιτρέπεται από το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της.

Με βάση τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου, τις επόμενες ημέρες αναμένεται μια παράταση πιθανόν τριών μηνών. Δηλαδή αντί να ξεκινήσει η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών στα τέλη Ιανουαρίου, η πρώτη δόση να καταβληθεί στα τέλη Απριλίου. Το ποσό που πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ. Η περίοδος αποπληρωμής για όλες τις επιστρεπτέες (1 έως 7) εκτείνεται σε 60 δόσεις. Δίνεται η δυνατότητα επιστροφής εφάπαξ του ποσού προς επιστροφή σε μία δόση έως το τέλος του έτους 2021, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.

Συγκεκριμένα:
1. Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ θα επιστρέψουν το 21,25% του δανείου.
2. Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% και πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 προς το 2019 θα επιστρέψουν το 33% του κρατικού δανείου.
3. Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και για τους επτά κύκλους θα επιστρέψουν το 50% του κρατικού δανείου.