Χριστούγεννα Με self test

Η «Όμικρον» απειλεί εμβολιασμένους και αναρρώσαντες

Θα υπάρξει δωρεάν διανομή για ασφαλείς γιορτές

Το πρώτο να χρησιμοποιηθεί στις γιορτές- το δεύτερο μετά την Πρωτοχρονιά

Με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προ των πυλών και τη μετάλλαξη Όμικρον να εξαπλώνεται ταχύτερα από τη «Δέλτα» και σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να προκαλεί λοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την COVID-19, ο Πρωθυπουργός απέρριψε τις εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test και ανέφερε ότι η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό.
Όπως ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας «είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του» και είπε πως θα υπάρξει δωρεάν διανομή δύο self test σε όλο τον πληθυσμό για τις γιορτές με τη σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

Να σημειωθεί πως ο Σωτήρης Τσιόδρας καθώς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων σε περίπτωση που χρειαστεί λόγω της παραλλαγής Όμικρον. Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε με φόντο την παραλλαγή Όμικρον και την έξαρση των κρουσμάτων σε αρκετές χώρες, ότι «η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί λόγω της ταχείας μετάδοσης της Όμικρον». Τόνισε δε, ότι «είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για νέα μέτρα αν χρειαστεί» ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά για την εορταστική περίοδο, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα στις συγκεντρώσεις στα σπίτια».

ΣΥΡΙΖΑ: ερήμην των επιστημόνων
«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει το απόλυτο μπάχαλο ερήμην των επιστημόνων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Αφού ο εκπρόσωπός του και ο υπουργός Υγείας χθες άφησαν τις εγκληματικές ανοησίες περί πανδημίας ανεμβολίαστων και προανήγγειλαν υποχρεωτικά ράπιντ τεστ και για τους εμβολιασμένους με επιβάρυνση των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης έτρεξε να τα μαζέψει μετά τη θύελλα αντιδράσεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε για τις γιορτές δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ακόμη μία απόδειξη της προσωπικής του αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας».

Τα συμπτώματα της Όμικρον
Ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα αρχικά στοιχεία που αφορούν στα συμπτώματα της μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον κατά το πρώτο 48ωρο. Όπως φαίνεται είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα τα οποία εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία και θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα.
Τα συμπτώματα Αναλυτικά:
Ρινική καταρροή
Ξηρό λαιμό
Πονοκέφαλο
Κόπωση
Φτέρνισμα

Όπως εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής, Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορωνοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό. Πρόσθεσε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να κάνει ένα μοριακό τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.