Στη δίνη της Όμικρον!!!

Στα 239 νέα κρούσματα στην Άρτα, 643 στα Γιάννινα, 1.267 στην Ήπειρο

Διαμαρτυρίες για τις ουρές στα rapid test

Παρέμβαση του Δημάρχου Αρταίων στην 6η ΥΠΕ

Διαθέτει προσωπικό για κατ’ οίκον εμβολιασμούς

Με τη μετάλλαξη της Όμικρον που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, και τη χώρα, να διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της, στη μάχη με τον κοροναϊό, η Άρτα μετράει καθημερινά πολλά κρούσματα, ειδικά ανάμεσα στη νεολαία που στη συνέχεια μεταφέρονται σε γονείς και λοιπούς συγγενείς.
Τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα 24ώρου έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, «χτυπώντας» πενταψήφιους αριθμούς, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για νέα «έκρηξη», τη στιγμή που ο δείκτης θετικότητας άγγιξε προχθές το 25%. Οι “σκληροί δείκτες” της πανδημίας ανέβηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 3/1/2022, 36.246 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό και 78 ακόμη θανάτους ασθενών με CoViD. Η θετικότητα έφτασε στο 24,74%.
Με την πρώτη εργάσιμη ημέρα της νέας χρονιάς να καταγράφεται ένα ακόμη υψηλό κρουσμάτων για την χώρα, η μετάλλαξη «Όμικρον» έχει προκαλέσει πραγματική έκρηξη, η οποία έγινε ακόμη μεγαλύτερη λόγω της κινητικότητας που υπήρξε τις ημέρες των εορτών.
Αναμενόμενο ήταν επομένως και το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων για την Ήπειρο αφού κάτι τέτοιο διαφαινόταν από το πρωί όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ. Πιο συγκεκριμένα στην Ήπειρο επιβεβαιώθηκαν 1.267 θετικά κρούσματα και αναλυτικά η κατανομή είναι:

ΠΕ Άρτας 239
ΠΕ Θεσπρωτίας 221
ΠΕ Ιωαννίνων 643
ΠΕ Πρέβεζας 164

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.294.741 (ημερήσια μεταβολή +2.9%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.000 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.990 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πρωτοβουλία του Δημάρχου Αρταίων
Εν τω μεταξύ εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώνονται όπου βρίσκονται κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ προκειμένου να κάνουν ένα rapid test για τον κορωνοϊό, την ώρα που η μετάλλαξη Omicron εκτοξεύει στα ύψη τα κρούσματα στη χώρα.
Για το γενονός αυτό αναλήφθηκε πρωτοβουλία του Δημάρχου Αρταίων για την αύξηση των σημείων δειγματοληπτικού ελέγχου κατά του covid. Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμος Αρταίων γίνεται παραλήπτης καθημερινών παραπόνων προκειμένου να αυξηθούν τα σημεία δειγματοληψιών, λόγω της αθρόας προσέλευσης των δημοτών μας προκειμένου να προφυλάξουν τους γύρω τους, στην περίπτωση που είναι ασυμπτωματικοί.
Ο συνωστισμός όμως που παρατηρείται στα εν λόγω σημεία ελλοχεύει κινδύνους περαιτέρω διασποράς.
Προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση των σημείων ο Δήμος Αρταίων και προσωπικά ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης ευαισθητοποιημένος σε θέματα δημόσιας υγείας, πρότεινε, στον ΕΟΔΥ, στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και στην 6η ΥΠΕ να διαθέσει άμεσα ο Δήμος Αρταίων, προσωπικό και οχήματα για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό μέσα στα Διοικητικά όριά του και να αποδεσμεύσει έτσι το προσωπικό των ΚΟΜΥ, προκειμένου εκείνο να διενεργεί καθημερινά, περισσότερες δειγματοληψίες, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δημότες.
Αναμένουμε την θετική απάντηση των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και Φορέων, καταλήγει η ανακοίνωση του Δημάρχου Αρταίων.

«Εορταστικό Βατερλώ»
Για «ανύπαρκτα αντανακλαστικά απέναντι στην επιθετικότητα της μετάλλαξης Όμικρον» και «εορταστικό Βατερλώ» της εστίασης κάνει λόγο ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση επαναφέρει το αίτημα για συνταγογράφηση και αποζημίωση των PCR τεστ και rapid test, ενώ στρέφεται και κατά του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για τις διαβεβαιώσεις του ότι για την ώρα το ΕΣΥ δεν πιέζεται. Μιλώντας για «καθυστερημένες και ανεπαρκείς υγειονομικές παρεμβάσεις», χαρακτηρίζει την κυβέρνηση εκτός πραγματικότητας, και σημειώνει: «Μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει δωρεάν ούτε επιβάλλει διατίμηση στις μάσκες υψηλής προστασίας, δεν κάνει ιχνηλάτηση και δεν κρίνει αναγκαία την παρέμβαση για τη μείωση διασποράς του ιού στα σχολεία και στα ΜΜΜ, το μόνο που της μένει να κάνει, είναι να χτυπήσει ξύλο και να αφήνει τον καθένα να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, στη συγκεκριμένη περίπτωση να πουλάει… μια άλλη πραγματικότητα».

Ανώτατη τιμή στα τεστ
«Να μπει τέλος στις ουρές & την ταλαιπωρία» ζητά με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής. Άμεσες πρωτοβουλίες για να μπει τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία των πολιτών που συγκεντρώνονται καθημερινά έξω από δημόσιες και ιδιωτικές δομές προκειμένου να κάνουν τεστ διάγνωσης για τον κορονοϊό, ζητά από την κυβέρνηση το Κίνημα Αλλαγής. «Για να αποφευχθούν οι ουρές-εστίες μετάδοσης και η ταλαιπωρία, χρειάζονται άμεσα περισσότερα σημεία ελέγχου σε δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ), διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας στα σημεία ελέγχου και περισσότερα δωρεάν self tests ανά ΑΜΚΑ. Στη διαδικασία ελέγχου, εκτός από τις δημόσιες δομές, μπορούν να ενεργοποιηθούν και όσοι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν προσωπικό», επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του κόμματος. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των πολιτών αλλά και για την αποφυγή κρουσμάτων αισχροκέρδειας, προτείνουν «την εισαγωγή ανώτατης τιμής εφτά (7) ευρώ για τη διενέργεια rapid test και 40 ευρώ στα PCR, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες, οπότε και αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας, αφού το τεστ αποτελεί το βασικό μέσο επιδημιολογικής επιτήρησης». Στο πλαίσιο της ραγδαίας έξαρσης που σημειώνει η μετάλλαξη του ιού, το ΚΙΝΑΛ θεωρεί επιτακτική την ανάγκη για την ενίσχυση των δομών υγείας: «Χρειάζεται σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, καθώς όλο και περισσότεροι υγειονομικοί νοσούν και θα νοσούν καθημερινά. Αντίστοιχη μέριμνα απαιτείται και για το προσωπικό των εργαστηρίων… Επίσης, προτείνουμε την εισαγωγή ανώτατης τιμής εφτά (7) ευρώ για τη διενέργεια rapid test και 40 ευρώ στα PCR, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες, οπότε και αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας, αφού το τεστ αποτελεί το βασικό μέσο επιδημιολογικής επιτήρησης»