Η έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος σπρώχνει τις τιμές και στο αγελαδινό
Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εγχώρια αγορά τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ικανή να προκαλέσει, από τη μια η ανατίμηση της Φέτας κι από την άλλη, κυρίως, η παρατηρούμενη δυσκολία αρκετών τυροκομικών μονάδων, να βρουν αιγοπρόβειο γάλα, το οποίο σημειωτέον έχει περάσει τα 1,30 ευρώ το κιλό, σε πολλές περιπτώσεις, μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς αιγοπρόβειο γάλα, λοξοκοιτάνε το… αγελαδινό.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΑγροΤύπου οι τυροκομικές μονάδες στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους και στο αγελαδινό γάλα, το οποίο, επίσης, έχει πάρει την ανιούσα, για να καλύψουν την ζήτηση σε λευκά τυριά, που είναι σημειωτέον και πιο φθηνά από τη Φέτα ΠΟΠ, που όμως παραμένει αναμφισβήτητα το κορυφαίο προϊόν της χώρας μας.
Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΑΓΑΠΕΛ (Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Ανατολικής Πελοποννήσου), κ. Λευτέρης Αντωνάκος: «εμείς πληρώνουμε ήδη 46 λεπτά το κιλό το αγελαδινό γάλα των μελών μας, δηλαδή αρκετά ψηλά. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει σε όλη την Πελοπόννησο μεγάλη ζήτηση για αγελαδινό γάλα, κυρίως γιατί αρκετά είναι τα τυροκομεία, που στρέφονται στα λευκά τυριά, γιατί δυσκολεύονται να βρουν αιγοπρόβειο γάλα».
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Πλατσούκα, πρόεδρο του Αγελαδοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας – Πρέβεζας, έχει δοθεί από αρχές Δεκεμβρίου μια αύξηση και η τιμή βάσης είναι στα 42 λεπτά το κιλό, ενώ παίζουν ρόλο το τονάζ και οι ποιότητες. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Πλατσούκα, υπάρχουν υποσχέσεις και για νέες αυξήσεις, αρχής γενομένης από τα τιμολόγια του Ιανουαρίου. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω Συνεταιρισμός έχει 16 κτηνοτρόφους – μέλη.