Χρήστος Γκόκας: Ελλιπείς οι κυβερνητικοί χειρισμοί στον Πρωτογενή Τομέα

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την αδράνεια της Κυβέρνησης στην επίλυση των προβλημάτων του Πρωτογενούς Τομέα από την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή κρίση και την πανδημία.
Ειδικότερα σημειώνουν ότι ο Πρωτογενής Τομέας έρχεται αντιμέτωπος, τα τελευταία έτη, με το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, τις αβεβαιότητες στην αγορά, την πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, την έλλειψη ρευστότητας και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, στα οποία προστίθενται η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση.

Αναλυτικότερα αναφέρουν ότι οι ανοιξιάτικοι παγετοί επέφεραν ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειες, προκαλώντας ακαρπία και μηδενίζοντας σε ορισμένες καλλιέργειες, την ετήσια παραγωγή, αλλά βλάβες έχει υποστεί και το ίδιο το φυτικό κεφάλαιο. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και παρά τις εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού, σε Επίκαιρη Ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής, στο Κοινοβούλιο για αποζημιώσεις εντός του έτους 2021, αυτές δεν υλοποιήθηκαν. Οι δε αποτιμήσεις του φυτικού κεφαλαίου είναι δυσανάλογες με τα πραγματικά κόστη, βάσει του κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, δημιουργώντας επιπλέον ερωτηματικά για την επιβίωση του Πρωτογενούς Τομέα.
Επιπρόσθετα τονίζουν ότι οι αυξήσεις σε πετρελαιοειδή, λιπάσματα και ζωοτροφές εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, και ήδη ορισμένοι από αυτούς οδηγούνται σε εγκατάλειψη της δραστηριότητάς τους.

Επιπλέον επισημαίνουν ότι μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στον αγροτικό κλάδο η απόφαση της Κυβέρνησης για αποκλεισμό από τις μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ των αγροτών, οι οποίοι έχουν οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά μέχρι και στους ΟΤΑ, κινδυνεύοντας να επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, με χρεώσεις ύψους 17 ευρώ/MWH, απεμπολώντας τη δυνατότητα της μειωμένης χρέωσης των 9,01 ευρώ/ MWH. Ωστόσο σε όλες αυτές τις επιβαρύνσεις έρχεται να προστεθεί και η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2021, τις οποίες τις περισσότερες φορές οι καταναλωτές αδυνατούν να καλύψουν.
Παράλληλα αναφέρουν ότι ακόμα και οι προσπάθειες εξυγίανσης του αγροτικού κλάδου, με την είσοδο νέων αγροτών, έχουν να αντιμετωπίσουν τους «σκοπέλους» της γραφειοκρατίας κατά την καταβολή της β’ δόσης στους δικαιούχους του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020, οι διαδικασίες ελέγχων των εγκεκριμένων φακέλων σχεδίων βελτίωσης προχωρούν με υπερβολικά αργούς ρυθμούς, αλλά και οι καθυστερήσεις κατά την έκδοση των αδειών γεωτρήσεων και χρήσης νερού προκαλούν προβλήματα στους ιδιοκτήτες αρδευτικών γεωτρήσεων.

Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για το εάν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ώστε να αποπληρωθούν πληγέντες παραγωγοί που βρίσκονται σε αναμονή πάνω από δύο χρόνια, και εάν προτίθενται να προβούν σε ουσιαστική βελτίωση της νομοθεσίας για την ενίσχυση του ενεργειακού κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Επίσης ζητούν απαντήσεις για το εάν θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση για την εξισορρόπηση των τιμών των λιπασμάτων και των ζωοτροφών και εάν θα απλουστευθούν οι διαδικασίες εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων των θεμάτων που άπτονται του Πρωτογενούς Τομέα.