Ματαιώνεται η εκμετάλλευση του «ιδιωτικού» δάσους της Βαλανιδορράχης Πρέβεζας

Μια πρώτη νίκη για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία αποτελεί η ανάκληση της Διαχειριστικής Μελέτης του δάσους Βαλανιδορράχης για την περίοδο 2018-2027, που φέρεται ως ιδιωτικό, την οποία είχαν εγκρίνει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλειος Μιχελάκης, η Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Π.Ε. Πρέβεζας, χωρίς καμία περιβαλλοντική μελέτη.
Όπως είναι γνωστό το παράκτιο εξαιρετικού φυσικού κάλλους δάσος που βρίσκεται στον Δήμο Πάργας του Νομού Πρεβέζης επιδικάστηκε σε ιδιώτες με βάση δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί των ιδιωτών, που εμφανίστηκαν ως «συγκύριοι» οθωμανικών τίτλων και ενώ το Δημόσιο κατέχει ποσοστό 20% επί του δάσους.
Κι αυτό συνέβη ενώ οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι έχασαν τον τίτλο ιδιοκτησίας, ο οποίος δεν βρέθηκε ποτέ στη Γενική Διεύθυνση Κτηματολογίου και Υποθηκοφυλακείων της Τουρκίας όπου θα έπρεπε να είναι καταχωρισμένος.

Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της εφημ. ΕΦ.ΣΥΝ. Η απόφαση ανάκλησης της Διαχειριστικής Μελέτης εκδόθηκε από την ίδια υπηρεσία που την ενέκρινε και βασίστηκε σε έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας όπου αναφέρονται συμπληρωματικά-διευκρινιστικά στοιχεία με τα όρια του δάσους.
Οπως προκύπτει, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ο καθορισμός του αιγιαλού, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ακριβής ταυτοποίηση του ακινήτου, καθότι δεν είναι γνωστή η οριογραμμή του ιδιωτικού δάσους Βαλανιδορράχης προς την πλευρά της θάλασσας.
Επιπλέον, το εμβαδόν της έκτασης του δάσους, σύμφωνα με τη Διαχειριστική Μελέτη και όπως απεικονίζεται στον δασοπονικό χάρτη αυτής, ανέρχεται σε 2.187 στρέμματα, έκταση μεγαλύτερη των 1.993,625 στρεμμάτων που αναγνωρίστηκε υπέρ των ιδιοκτητών με τις δικαστικές αποφάσεις.

Στην πράξη, η ανάκληση της μελέτης παγώνει τα σχέδια των φερόμενων ως ιδιοκτητών για τη δημιουργία πάρκου αναψυχής με ξύλινες περιφράξεις, 195 θέσεις πάρκινγκ, αθλητικές δραστηριότητες, εγκαταστάσεις για πικ νικ και παραχώρηση πρόσβασης στις παραλίες.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Αγώνα Φαναρίου, που αγωνίζεται για να παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας του δάσους και των 4 παραλιών που το περιστοιχίζουν, έχει αποστείλει υπόμνημα με την απάντηση της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας στον πρωθυπουργό, τα αρμόδια υπουργεία, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ζητώντας αναψηλάφηση της απόφασης του Εφετείου Ιωαννίνων του 2014, με την οποία οι καταπατητές «νομιμοποίησαν» δικαιώματα επί του δάσους, ώστε αυτή να ανατραπεί.