Συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην Ηχώ Άρτας

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα καθορίσει τους πολιτικούς συσχετισμούς που στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα καθορίσει τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’επέκταση τη στόχευση που θα υπάρξει για την επόμενη πενταετία, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στα κράτη-μέλη. Κυρίως όμως, έχει επίδραση στην χώρα μας που έχει άμεσο ενδιαφέρον, για παράδειγμα, για τη μεταναστευτική πολιτική ή την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027» τονίζει μιλώντας στην ΗΧΩ ο Ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Εκτιμώ, λέει ο κ. Ανδρουλάκης, ότι το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας τον προοδευτικό χώρο μπορεί να πετύχει ένα διψήφιο ποσοστό, που θα διασφαλίσει την ενίσχυση του μεγάλου ευρωπαϊκού κόμματος της Κεντροαριστεράς και θα μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε ενόψει των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσουν σε λίγους μήνες.

Η συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη:

ΕΡΩΤ.: Πείτε μας λίγο για το έργο σας ως Ευρωβουλευτής τα τελευταία 5 χρόνια.
ΑΠΑΝΤ.: Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε σημαντικά θέματα, με το τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό να είναι η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η δημιουργία του rescEU για το οποίο ήμουν υπεύθυνος εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ένωσης την περίοδο 2014-2019. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα βοηθήσει τη χώρα μας και τα άλλα Κράτη της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα φυσικές καταστροφές όπως είναι οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες με την αγορά καινούργιων μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο για τη χώρα μας είναι η δυνατότητα παροχής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την επισκευή των εθνικών μέσων, όπως είναι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καναντέρ στη δική μας περίπτωση που ένα μεγάλο μέρος του εναέριου στόλου μας βρίσκεται καθηλωμένο λόγω αδυναμίας συντήρησης.

Ακόμα ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με ζητήματα που άπτονται των εθνικών μας θεμάτων και ιδιαίτερα την αντιμετώπιση της Τουρκικής, καθώς και με την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Τέλος, στην Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης της Υπαίθρου στην οποία συμμετέχω από το 2017 ενόψει της νέας περιόδου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, κατέθεσα τροπολογίες για την προστασία των άμεσων ενισχύσεων και του αγροτικού εισοδήματος.

ΕΡΩΤ.: Από την περιοδεία σας ανά την Ελλάδα τι κλίμα λαμβάνεται από την επαφή σας με τον κόσμο; Είναι εφικτός ο στόχος του διψήφιου ποσοστού;
ΑΠΑΝΤ.: Αυτό που βλέπω είναι το πολιτικό κλίμα είναι πολύ διαφορετικό από τις Ευρωεκλογές του 2014. Οι πολίτες πλέον έχουν βιώσει το πείραμα του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη μεριά, βλέπουν τη συντηρητική στροφή της Νέας Δημοκρατίας. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας τον προοδευτικό χώρο μπορεί να πετύχει ένα διψήφιο ποσοστό, που θα διασφαλίσει την ενίσχυση του μεγάλου ευρωπαϊκού κόμματος της Κεντροαριστεράς και θα μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε ενόψει των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσουν σε λίγους μήνες.

ΕΡΩΤ.: Γιατί να ενδιαφερθούν οι Αρτινοί με τις ευρωεκλογές και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να βοηθήσει την περιοχή μας;
ΑΠΑΝΤ.: Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα καθορίσει τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’επέκταση τη στόχευση που θα υπάρξει για την επόμενη πενταετία, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στα κράτη-μέλη. Κυρίως όμως, έχει επίδραση στην χώρα μας που έχει άμεσο ενδιαφέρον, για παράδειγμα, για τη μεταναστευτική πολιτική ή την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027. Το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαπραγματευθεί και θα καθορίσει τους κανόνες χρηματοδότησης τόσο του Ταμείου Συνοχής όσο και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021 – 2027. Όπως καταλαβαίνετε είναι αναγκαίο να έχουμε Ευρωβουλευτές που θα είναι έτοιμοι να παλέψουν ώστε η χώρα μας να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στα απαιτούμενα μέτρα υποδομής. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μου τόσο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος με την τροπολογία για ένταξη της χώρας μας στο ειδικό Ταμείο Εκσυγχρονισμού του ηλεκτροπαραγωγικού τομέα όσο και στην Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων και την αναμόρφωση των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αγωνίστηκα με συνέπεια για να ενισχύσω την διαπραγματευτική θέση της χώρας μας. Την Κυριακή ζητώ να με τιμήσουν ξανά οι πολίτες με την ψήφο τους και την εμπιστοσύνη τους για να συνεχίσω το έργο που ξεκίνησα το 2014.