Η σειρά είναι: Λήξη πανδημίας, Δημοσκοπήσεις, Εκλογές, Μέτρα…
Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Ορισμένοι υπεύθυνοι επιστήμονες που συνομιλούν και με επιδημιολόγους διεθνούς κύρους έχουν αναφέρει στα πολιτικά γραφεία ότι η 20η Φεβρουαρίου ίσως αποτελέσει ορόσημο για την πανδημία.
Και η επιστημονική πρόβλεψη να μην είναι ακριβής, κάτι πιθανό σε σχέση με τις απρόβλεπτες παραλλαγές ενός ιού που μεταλλάσσεται εύκολα, έχουμε υπέρ μας την αισιοδοξία της ελληνικής φύσης: Ο Φλεβάρης και εάν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει…
Με την έως τώρα επιδημιολογική εμπειρία η άνοιξη ποτέ δεν προκάλεσε έκρηξη κρουσμάτων. Εν αντιθέσει με τα τριήμερα του φθινοπώρου (π.χ. της 28ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη). Τότε, ετοιμαστείτε για ένα εκρηκτικό ανοιξιάτικο «άνοιγμα». Όχι για όλους. Σχεδόν περιοριστικά στην εστίαση, τις εκδρομές, εν γένει τις υπηρεσίες. Η παραγωγή και η βιοτεχνία, που είναι το μέγα ζητούμενο, καθεύδει λόγω έκρηξης των τιμών ενέργειας…
Υπό αυτό το πρίσμα η 20η Φεβρουαρίου αποτελεί το ορόσημο σταδιακής και πολυαναμενόμενης επανόδου στην κανονικότητα. Ορόσημο όμως που ανατρέπει και τις έκτακτες συνθήκες… εκτατικής οικονομικής διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση η πανδημική αντικανονικότητα, που επέτρεπε υπερβολικά ελλείμματα και διόγκωση του, δυσθεώρητου έτσι κι αλλιώς, χρέους ήταν, ταυτόχρονα, και υπόθεση οικονομικής συγκάλυψης μιας ακραίας οικονομικής επιβάρυνσης, μιας διαβρωτικής διεύρυνσης των ανισοτήτων.
Αποσυντονισμός και αγορές
Ήδη έχουμε δύο πολύ σοβαρές αρνητικές ενδείξεις:
Α/ Την κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει ο αναγκαίος συντονισμός.
-Οι υπουργοί Σταϊκούρας και Γεωργιάδης αλληλοαναιρούνται στα τηλεοπτικά παράθυρα για τη (μη) μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
-Το μπρος πίσω των Χατζηδάκη-Τσακλόγλου για τη μείωση των συντάξεων χηρείας και, εν τέλει, την σιωπηρή αναδίπλωσή τους ως προς την εφαρμογή του νόμου χάριν του καλού προεκλογικού κλίματος…
-Τις αυξήσεις του 2% που ήταν ικανοποιητικές μέχρι το φθινόπωρο, όταν ήταν… παροδικός ο πληθωρισμός, ενώ τώρα «σπεύδουν» για μια νέα (γενναία) αναπροσαρμογή.
-Τις λιγνιτικές μονάδες που έκλεισαν και άνοιξαν εσπευσμένα για να περισώσουν ότι δεν σώζεται, πλέον, από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς κ.α.
Β/ Η χώρα δεν δανείστηκε, όπως αρχικά είχε δηλωθεί, την περασμένη εβδομάδα. Και όσοι (νοτιοευρωπαίοι) βγήκαν στις αγορές, μάλλον διαπίστωσαν τις πρώτες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό και την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. (Η χώρα, επιπλέον, έχει και τον βραχνά ενός ήδη υπερβολικό χρέους που θα είναι στο 190% του ΑΕΠ, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο).
Εθνικά θέματα
Επικουρικά των ανωτέρω θα πρέπει να αναφέρουμε την τουρκική επιθετικότητα, όπως αυτή εξειδικεύεται μέρα με την ημέρα, πρόκληση την πρόκληση. Ο Ερντογάν με… οθωμανικό στιλ ζητεί απ’ ευθείας διάλογο Αθήνας-Άγκυρας. Και σε ένα μονοθεματικό ΝΑΤΟ που υπολογίζει την Τουρκία (και) στην ουκρανική κρίση, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει δουλειές με την γείτονα (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.α.), είναι πιθανόν αυτή η αυθαιρεσία για άνευ όρων και προϋποθέσεων γενικευμένο παζάρι, να φανεί σαν μια διπλωματική… διέξοδος: Δηλαδή να μας «υποδείξουν» οι εταίροι ένα τέτοιο, έστω ατέρμονο, διάλογο σε βάρος της πάγιας εθνικής θέσης για ένα ζήτημα ελληνοτουρκικών διαφορών που αφορά στη διευθέτηση της ΑΟΖ. Σε μια τέτοια, απευκταία περίπτωση, το κακό θα έχει γίνει μόνο με την ατζέντα που θα καταθέσει στο τραπέζι η Τουρκία.
Ήδη έχουμε τα πρώτα αρνητικά δείγματα με την αποκήρυξη των ΗΠΑ ως προς τον αγωγό φυσικού αερίου (East Med) που θα συνέδεε Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη.
Τα παραπάνω δεδομένα αυξάνουν τον προβληματισμό για την πορεία της χώρας και κυρίως για τα οικονομικά της οικογένειας. Ούτε ο πιο αισιόδοξος… εμψυχωτής του Μαξίμου δεν μπορεί να συντάξει μια έκθεση που θα έχει ψήγματα αισιοδοξίας για το προσεχές φθινόπωρο.
ΝΔ και πλεόνασμα
Για το 2023 η ΝΔ πρέπει να εφαρμόσει, για πρώτη φορά στην πολιτική της ιστορία, πλεονασματικό προϋπολογισμό. Κάτι που δεν έκανε ούτε την περίοδο 2012-14 η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου…
Μπορεί ενδεχομένως το φετινό δανειακό πρόγραμμα να είναι μικρό (12 δισ.), αλλά αν προκύψουν επιτόκια πάνω από 2% (δυστυχώς αναμενόμενο!), μπορεί αυτό να σημάνει οριστική απώλεια της δυνατότητας ένταξης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα (αξιολόγηση των επενδυτικών οίκων). Άρα το ζήτημα του χρέους, σε συνδυασμό με το εμπορικό έλλειμμα που επιμένει, ενδέχεται να γυρίσουν τη χώρα πίσω στο 2009…
Ορόσημο η 20η Φεβρουαρίου
Υπό αυτές τις συνθήκες η 20η Φεβρουαρίου είναι η ημερομηνία ορόσημο: Τόσο για τους επιδημιολόγος όσο και για τις δημοσκοπικές εταιρείας που την θεωρούν αφετηρία για διενέργεια πιο αντιπροσωπευτικών-πειστικών ερευνών της κοινής γνώμης…
Η προσεχής άνοιξη προσφέρεται έτσι σαν μια ευκαιρία εκλογικού αιφνιδιασμού για τον κ.Μητσοτάκη. Στο βαθμό που διατηρεί ακόμη δημοσκοπικό προβάδισμα. Και ποτέ δεν ξεχνάμε: ο «παίχτης» ποντάρει στην προσδοκία (ανόδου των «τιμών» στο καλοκαιρινό «χρηματιστήριο» της τουριστικής έκρηξης). Και αποφασίζει μέτρα για το… ματωμένο πλεόνασμα (το φθινόπωρο) μετά τις εκλογές…