ΑΠ. ΠΑΝΑΣ: εκτός του νέου αναπτυξιακού νόμου πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορά τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο και συζητείται σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, τοποθετήθηκε ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού τομέα του Κινήματος για θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων, κ. Απόστολος Πάνας.
Αρχικά ο κ. Πάνας υπογράμμισε την προχειρότητα και το ασυντόνιστο των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης υπενθυμίζοντας ότι παράλληλα με το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο του “Νέου Αναπτυξιακού Νόμου”, οδεύει προς νομοθέτηση ομοειδές Νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή»! Σχετικά με το συζητούμενο αναπτυξιακό σχέδιο, ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως ψευδεπίγραφα χαρακτηρίζεται ως εθνικό και καθολικό, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ακόμα άθροισμα αποσπασματικών και ασύνδετων ρυθμίσεων οι οποίες ουδόλως συνιστούν συνεκτική και ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική. Επιγραμματικά τα προβλήματα, που κατέγραψε κι επισήμανε ο κ. Πάνας στην επιτροπή, ζητώντας να διορθωθούν είναι τα εξής:
-1ον Η απουσία ουσιαστικών συνεργειών ανάμεσα στους πόρους του Αναπτυξιακού Νόμου με αυτούς του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU) αλλά και των υπολοίπων εθνικών σχεδίων, που μνημονεύονται σε αυτό, καθώς και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Η γενικόλογη αναφορά στο σχετικό άρθρο δε θεραπεύει την συγκεκριμένη ατέλεια του νομοθετήματος.
-2ον Απουσιάζει μια σοβαρή ανάλυση της παραγωγικής θέσης της ελληνικής οικονομίας στην παγκόσμια παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών.
-3ον Στο πλαίσιο αυτό λείπει και η έννοια μιας στοχευμένης στρατηγικής «Εθνικής Προστιθέμενης Αξίας», που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής.
-4ον Η ανεξήγητη εχθρότητα της Κυβέρνησης εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς δεν προβλέπεται το κίνητρο της επιδότησης – επιχορήγησης προς τις Μεσαίες Επιχειρήσεις.
Επιπλέον ο Βουλευτής χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Δεν είμαστε αντίθετοι στην αναμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό του Αναπτυξιακού Νόμου σε κάποια σημεία, όπως, για παράδειγμα, στην εξάλειψη των συχνών και πολύ μεγάλων καθυστερήσεων, που σημειώνονται μέχρι την απόφαση ένταξης των επενδυτικών σχεδίων σε καθεστώτα ενίσχυσης. Από την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου φαίνεται ότι οι διατάξεις του δεν θα καταφέρουν να διευρύνουν όσο πρέπει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δεν θα επιφέρουν τις οικονομίες κλίμακος, ούτε θα επιτύχουν τον αναγκαίο ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και την πράσινη μετάβαση, ενώ αμφίβολη είναι και η ενίσχυση της απασχόλησης».