Σκέψεις... για καλή όρεξη!!

Του Δημήτρη Τρομπούκη*

Ο κλάδος της εστίασης και του λιανεμπορίου (ειδικά των μικρών επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν e-shop) είναι ίσως οι πιο ζημιωμένοι από τα μέτρα για την προστασία των πολιτών από τον Covid. Τα διαδοχικά lockdown επέφεραν μείωση του τζίρου των καταστημάτων που ανά περιόδους έφτασε έως και το 80%!!!
Ειδικά τις ημέρες των εορτών, μέρες που όλοι οι επιχειρηματίες ήλπιζαν για μια αύξηση του τζίρου ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά τους επόμενους 2 μήνες (που παραδοσιακά η κατανάλωση είναι μειωμένη), επιβλήθηκε νέο άτυπο ΄΄lockdown’’ με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά να είναι διπλή αφού και δραματική μείωση του τζίρου είχαν και ζημιά από τις αγορές των πρώτων υλών – εμπορευμάτων τα οποία δεν κατάφεραν να διαθέσουν.
Ο λάθος χειρισμός της πολιτείας τον μήνα Δεκέμβριο που άνοιξε σχεδόν δίχως όρους την αγορά στις αρχές του μήνα για να την κλείσει, λόγω αύξησης των κρουσμάτων, στις πιο κινήσιμες ημέρες για τις επιχειρήσεις στοίχισε και οδηγεί σε αυτό που όλοι απευχόμαστε…

Τις τελευταίες μέρες, επιχειρήσεις της εστίασης άρχισαν να ανακοινώνουν την διακοπή λειτουργίας τους με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να χάνουν το δικαίωμα στην εργασία και να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα η εύρεση νέας θέσης εργασίας, ακόμη και σε άλλο κλάδο είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού λόγω της ακρίβειας και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, όλες οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν πτώση κερδοφορίας καθιστώντας το μέλλον τους δυσοίωνο.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εστίαση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εγχώριας οικονομίας όπως επίσης και της κοινωνίας αφού ο άνθρωπος είναι όν το οποίο για να διατηρήσει την ψυχική του υγεία έχει ανάγκη να ΄΄βλέπει κόσμο΄΄ ακόμη και από μακριά…

Για να κλείσω αυτές τις σκέψεις, θεωρώ ότι εκτός από την επιβεβλημένη και έμπρακτη στήριξη όπως:
• Μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν οι επιχειρήσεις
• επιδότηση ενοικίου και ενέργειας
• αύξηση των δόσεων, από τις 72 στις 120, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν
• αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
• επιδότηση εργοδοτικών εισφορών
που πρέπει να δείξει η πολιτεία, θα πρέπει να αναθεωρήσει και κάποια από τα μέτρα της, λόγου χάρη την απαγόρευση της μουσικής… Μέτρο το οποίο κατά την άποψη μου είναι μη ορθολογικό εφόσον στην εστίαση επιτρέπονται μόνο καθήμενοι και σε περιορισμένο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι. Αν θέλουμε να είμαστε ακόμη πιο ΄΄συντηρητικοί ΄΄ θα μπορούσε να επιτραπεί μέχρι τις 11 το βράδυ… Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι δεν αναφέρομαι σε μαγαζία τύπου club αλλά σε χώρους καφέ ή φαγητού που όπως προείπαμε επιτρέπονται μόνο καθήμενοι..!!!

Ο Δημήτρης Τρομπούκης είναι αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου