ΚΚΕ Ηπείρου: Ν' αποζημιωθούν 100% αγρότες και κτηνοτρόφοι για τις ζημιές από παγετό

Σε ανακοίνωση της ΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η νέα κακοκαιρία «ΕΛΠΙΔΑ» που έπληξε όλη τη χώρα έφερε ένα ακόμη πλήγμα και στο εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων της Ηπείρου. Οι κτηνοτρόφοι λόγω ψύχους έχουν απώλεια στο γάλα που φτάνει και στο 30% της παραγωγής ενώ τα ζώα που εγκυμονούν αποβάλλουν και νεογέννητα πεθαίνουν. Ζημιές υπήρξαν και στις όψιμες ποικιλίες στα εσπεριδοειδή καθώς επίσης και στα κηπευτικά. Ορισμένες από τις ζημιές θα φανούν αργότερα στις δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς έχουν καταστραφεί αρκετά μικρά δένδρα ενώ θα επηρεαστεί και η ανθοφορία των παραγωγικών δένδρων. Ταυτόχρονα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές στα δένδρα σε χρονικό διάστημα που δεν καρποφορούν ενώ στις περιπτώσεις που προβλέπονται αποζημιώσεις αυτές είναι πολύ μικρές, αφού σύμφωνα πάλι με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι καταστροφές δεν αποζημιώνονται στο 100%. (…)

Το ΚΚΕ διαχρονικά είναι στο πλευρό των βιοπαλαιστών παραγωγών φυτικής και ζωϊκής παραγωγής και τους καλεί να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια, να μην περιμένουν λύσεις από τα πάνω και από «σωτήρες» γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.. Μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να δώσουν τη μάχη για την επιβίωσή τους, να διεκδικήσουν αγωνιστικά:
-Να γίνει άμεση και γρήγορη καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στο 100% των ζημιών στην παραγωγή και στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο.
-Να αποζημιωθούν άμεσα οι μανταρινοπαραγωγοί και οι πορτοκαλοπαραγωγοί από την διαπιστωμένη απώλεια εισοδήματος του 2020 και να δρομολογηθεί αποζημίωση για όλες τις καλλιέργειες που επλήγησαν από τις μεταβολές του καιρού, που οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή και ακαρπία και οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ (πχ εσπεριδοειδή, ελιές).
-Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί στο 100% της ζημιάς από κάθε φυσική καταστροφή, χωρίς εξαιρέσεις, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
-Να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Επιδότηση των ζωοτροφών. Μείωση της τιμής του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, καμία διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής.