Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για τον προϋπολογισμό έτους 2022 του Δήμου Ιωαννιτών

Ο Χρήστος Πατσούρας Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ», σε ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:
Συζητώντας για τον προϋπολογισμό του 2022, χρειάζεται να δούμε μέσα σε ποιο πλαίσιο συζητάμε.
-Περιορίζεται το σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και επομένως και η χρηματοδότηση των τεχνικών προγραμμάτων από εθνικούς πόρους.
-Διατηρείτε η υποχρέωση των Δήμων να συγκεντρώνουν τα διαθέσιμα πλεονάσματα στον ενιαίο λογαριασμό θησαυροφυλακίου (προς αφαίμαξη από τους δανειστές, όταν το αποφασίσουν).
-Συνεχίζεται να είναι σε ισχύ η υποχρέωση των ΟΤΑ για πλεονάσματα, τα οποία βέβαια θα προκύπτουν μόνο από την αύξηση των ανταποδοτικών εσόδων.
-Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
-Μέσα σε μια γενική εικόνα πρόθεσης ιδιωτικοποιήσεων τομέων του Δήμου, καθήλωσης μισθών και ημερομισθίων, επέκταση και καθιέρωση της κακοπληρωμένης προσωρινής δουλειάς, έρχεται ο προϋπολογισμός να καθιερώσει την πολιτική – οικονομική κατάσταση που ζούμε.

Ποια είναι η πραγματικότητα:
Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή είναι προϋπολογισμός λιτότητας και περικοπών. Δεν υπάρχει ουσιαστική αναπτυξιακή πρόταση για τον Δήμο.
Είναι ένας προϋπολογισμός ισοσκελισμένος και ενταγμένος στη λογική του Οικονομικού Παρατηρητηρίου κι αυτή τη λογική ακολουθείτε κατά γράμμα.
Το ποσοστό των πάσης φύσεως τελών, φόρων κλπ. που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες εξακολουθεί να παραμένει υπερβολικά υψηλό.
Από την διοίκηση γίνεται αποδεκτή ουσιαστικά, αν δεν ενθαρρύνεται κιόλας, η μείωση των λειτουργικών εξόδων με την συνεχή μείωση του μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, που έχει επιβληθεί με το πάγωμα των προσλήψεων και την γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Εμείς προτείνουμε και διεκδικούμε λοιπόν, μια συνολική διαφορετική λογική για το ποια πρέπει να είναι η πολιτική του Δήμου και πώς μπορεί να απαντάει στις σημερινές βασικές κοινωνικές ανάγκες.