Ο Χρήστος Γκόκας, για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων του 2021

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανό, σχετικά με τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων του 2021 σε καλλιεργητές και κτηνοτρόφους και στους λανθασμένους χειρισμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αδιαφάνεια, που προκαλούν ταλαιπωρία και αναστάτωση στους δικαιούχους.

Αρχικά αναφέρουν ότι πολλές είναι οι περιπτώσεις, στις οποίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ αιφνιδιαστικά αυξάνει τη γραφειοκρατία, όπως χαρακτηριστικά έγινε με τη διασταύρωση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) των δηλούμενων αγροτεμαχίων, καθώς ένα ενοποιημένο ψηφιοποιημένο αγροτεμάχιο παραγωγού, που το απέκτησε από την αγορά τριών επί μέρους γειτονικών αγροτεμαχίων, δεν πληρώνεται καθ΄ ολοκληρία, εξαιτίας του λανθασμένου ελέγχου ΑΤΑΚ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το απορρίπτει συνολικά. Επομένως πολλοί παραγωγοί βρίσκονται σε αβεβαιότητα, αφού δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί τι, ενδεχόμενα, χρειάζεται να διορθώσουν.
Όπως σημειώνουν οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, την 1η Δεκεμβρίου 2021 ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε, ότι θα δέχεται μόνο ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια, για να αντιμετωπίσει την αδυναμία του για έλεγχο των πλασματικών ενοικιαστηρίων. Όμως αυτό είναι ενάντια στη φορολογική νομοθεσία και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να συντάξουν νέα συμφωνητικά, παρόλο που μπορεί να είχαν είτε μακροχρόνιο έγκυρο χειρόγραφο συμφωνητικό μίσθωσης, είτε να είχαν υπογράψει ήδη για την τρέχουσα περίοδο 2021-2022, αλλά είναι αναγκασμένοι και να επωμιστούν και το αντίστοιχο κόστος.

Επίσης επισημαίνουν ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχετική ανακοίνωσή του, στις αρχές Δεκεμβρίου, αποφάσισε ότι για τη βασική ενίσχυση του 2021 θα πραγματοποιηθούν γεωχωρικοί διασταυρούμενοι έλεγχοι με την βάση της ανάρτησης του Κτηματολογίου (Νοέμβριος 2021) και την βάση του λειτουργούντος Κτηματολογίου (Οκτώβριος 2021). Από την όλη διαδικασία οι κύριοι ωφελούμενοι είναι καταπατητές μεγάλων εκτάσεων δημόσιων και ιδιωτικών βοσκοτόπων, που ζητούσαν Εθνικό Απόθεμα 2021 και οι οποίοι δεν είναι κτηνοτρόφοι, ούτε έχουν ζώα, με αποτέλεσμα τη μεταφορά των ενισχύσεων από παραγωγικούς κτηνοτρόφους σε άτομα που δεν έχουν καν την ιδιότητα του ενεργού αγρότη. Η ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων προκάλεσε μία γενικότερη μείωση στα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης όλων των αγροτών κατά 2,5%.

Όσον αφορά στους κτηνοτρόφους, από αυτό τον τρόπο ελέγχου των καταπατήσεων, η νέα μείωση θα είναι από 18,9 ευρώ σε 16,8 ευρώ με βάση το εθνικό στρατηγικό σχέδιο από το 2022. Αυτή η νέα κρυφή μείωση κατά 10% για τους κτηνοτρόφους χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτη από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς αφαιρεί πόρους από τους πραγματικούς κτηνοτρόφους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις ζωοτροφές και την ενέργεια και να καταφέρουν να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους.
Καταλήγοντας οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό για τον τρόπο με τον οποίο θα διορθώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ το σφάλμα στους ελέγχους ΑΤΑΚ των αγροτεμαχίων, ώστε να μην χάσουν χιλιάδες παραγωγοί την ενίσχυση του 2021 που δικαιούνται. Επίσης ρωτούν για τον τρόπο με τον οποίο θα διορθωθεί η εσφαλμένη απαίτηση του Οργανισμού για την υποβολή μόνο ηλεκτρονικών μισθωτηρίων.