ΕΛΓΑ Ιωαννίνων για τις εκτιμήσεις των ζημιών στην Άρτα

Ανυπόστατες οι δηλώσεις ότι, δόθηκε κατεύθυνση να μην ξεπεραστεί το 30% στο ποσοστό

Για « προσωπικές τους επιδιώξεις και μικροπολιτικά παιχνίδια» κάνει λόγο ο Προϊστάμενος του Υποκαταστήματος Ιωαννίνων του ΕΛΓΑ, μετά τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις παραγόντων της Αυτοδιοίκησης, σχετικά με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ από τον παγετό που έπληξε τις εσπεριδοκαλλιέργειες της Άρτας στις 08/01/2019.
Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας είναι “ανυπόστατες κατηγορίες και ψεύδη που καταλογίζουν στους εργαζόμενους εκτιμητές του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ιωαννίνων και έχω την υποχρέωση να απαντήσω για τη σωστή ενημέρωση».
Στην ανακοίνωση του ΕΛΓΑ σημειώνονται τα εξής:΅

«Οι ανυπόστατες δηλώσεις ότι, δόθηκε κατεύθυνση να μην ξεπεραστεί το 30% στο ποσοστό ζημιάς και ότι ο ΕΛΓΑ συμβάλλει στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος εξυπηρετεί μόνο προσωπικές τους επιδιώξεις και μικροπολιτικά παιχνίδια . Γνωρίζουν πολύ καλά ότι, οι εργαζόμενοι του Υποκ/τος Ιωαννίνων προσπαθούν να κάνουν την δουλεία τους και μόνο αυτή, παρά τις καθημερινές δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες στην εκτέλεση των καθηκόντων τους . Εξ’ άλλου ο ΕΛΓΑ είναι ασφαλιστικός Οργανισμός σύμφωνα με τον Νόμο 3877/2010 και με τους Κανονισμούς Ασφάλισης καθορίζονται οι κίνδυνοι και το αντικείμενο ασφάλισης καθώς οι όροι , οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί με τους οποίους παρέχεται η ασφάλιση. Οι εκτιμήσεις και οι επανεκτιμήσεις είναι εξατομικευμένες ( επιτόπια επίσκεψη για εκτίμηση κάθε αγροτεμαχίου ) και πέραν από την ένταση ενός φαινομένου που μπορεί τοπικά να ποικίλει ,σημαντικά στοιχεία για το ύψος της ζημιάς είναι η κατάσταση της καλλιέργειας, οι καλλιεργητικές φροντίδες, το στάδιο ωρίμανσης κάθε καλλιέργειας, η ποικιλία κλπ που μπορεί να διαφοροποιούνται από το ένα στο άλλο αγροτεμάχιο.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι, στα εσπεριδοειδή διαπιστώθηκαν καρπόπτωση, υδαρή κηλίδωση κλπ όπως μέσα από ραδιοφωνικές εκπομπές αλλά και σε συνάντηση στο Δημαρχείο Άρτας σας ενημέρωσα, αίτια που ως γνωστόν δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ . Από τον παρόντα κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τους καλυπτόμενους κινδύνους. Επίσης δεν καλύπτονται οι ζημιές που προκαλούνται δευτερογενώς από μη καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια καθώς και οι ζημιές που προξενούνται από άλλα εκτός από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια , ανεξάρτητα αν αυτά προηγούνται ακολουθούν ή συμβαίνουν ταυτόχρονα με τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια. Στους εργαζόμενους εκτιμητές δίνονται οδηγίες να είναι αντικειμενικοί, δίκαιοι και τα πορίσματα που διατυπώνουν , να εκφράζουν με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών.

Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση επανεκτίμησης και δεν χρειάζεται η διαμεσολάβηση κανενός τρίτου γι’ αυτό. Όσο γι’ αυτό που αναφέρει ο Αντιδήμαρχος ότι έγινε παρέμβαση προς τον ΕΛΓΑ για να ανταποκριθεί στις ενστάσεις των παραγωγών είναι κακοήθεια και παραπληροφόρηση. Η διαδικασία των ενστάσεων προβλέπεται από τον Κανονισμό και καμιά παρέμβαση δεν δεχόμαστε πάνω στο έργο μας. Καλό λοιπόν είναι ο Αντιδήμαρχος να ασκεί κριτική εφ’ όσον συντρέχουν οι λόγοι και όχι να κατηγορεί, να παραπληροφορεί για εντυπωσιασμούς ανάλογα με την επικαιρότητα. Εξ’ άλλου ποτέ δεν αρνήθηκα να ενημερώσω τόσο τον ίδιο , όσο και τους φορείς των παραγωγών κ.λ.π και ακόμη περισσότερο τους ίδιους τους παραγωγούς. Στα πλαίσια αυτά σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο αλλά και άλλους εκπροσώπους φορέων, ζήτησα άμεσα συνάντηση σε τηλεοπτικό πάνελ για ενημέρωση στην κείμενη νομοθεσία που διέπει την ασφάλιση της φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου και την κατάσταση των ζημιών στα εσπεριδοειδή της Περιφερειακής ενότητας Άρτας”.