"Όχι" σε πλωτό φωτοβολταϊκό στη Λίμνη Πουρναρίου από την ΚΕΔΕ

Το ενεργειακό κόστος απειλεί την οικονομική βιωσιμότητα των Δήμων

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, συντάχτηκε στην απόφαση του Δήμου Αρταίων που λέει “Όχι” στην προοπτική εγκατάστασης πλωτού φωτοβολταϊκού στη Λίμνη Πουρναρίου.
Όπως ενημερώνει με ανάρτησή του, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, «Είχε προηγηθεί τοποθέτησή μου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ. Εκεί οι συνάδελφοι Δήμαρχοι αφού άκουσαν τα επιχειρήματά μας, συμφώνησαν μαζί μας και κατά του έργου.
Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ Γιώργος Παπαναστασίου και τα μέλη της, για την στήριξή τους».

Ταραχή στα οικονομικά των δήμων
Παράλληλα, όπως τονίσθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, προκαλούν ταραχή στα οικονομικά των δήμων καθώς είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε με κυριότερα θέματα συζήτησης:
-Τα οικονομικά των δήμων υπό το πρίσμα της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους και της επιβολής του τέλους ταφής,
-Τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»,
-Τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις εκδόσεις βεβαιώσεων ΤΑΠ από τους Δήμους για μεταβιβάσεις ακινήτων,
-Την επαναλειτουργία σε μόνιμη βάση της πλατφόρμας δήλωσης τετραγωνικών, χωρίς εξοντωτικά πρόστιμα καθώς και την άδικη προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών στους Δήμους στο ζήτημα της διαχείρισης της κακοκαιρίας “ΕΛΠΙΔΑ”,
Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ενεργειακού κόστους με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι προκαλούν σοκ στα οικονομικά των δήμων καθώς είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι δαπάνες των Δήμων μόνο για την ενέργεια το 2019 ανήλθαν στα 300 εκ. ευρώ, ενώ σήμερα οι Δήμοι δείχνει να επιβαρύνονται με άλλα τόσα, δηλαδή στο σύνολο 600εκ
Ίδια είναι και η εικόνα που μας μεταφέρθηκε στην ΚΕΔΕ από την ΕΔΕΥΑ, σε σχέση με το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ της χώρας.
Αυτό το κόστος δεν είναι δυνατόν να μετακυλιστεί στους δημότες μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΥΑ, αλλά δεν μπορεί και να απορροφηθεί από τους δήμους. Παράλληλα πρέπει να εξεταστεί η κάλυψη του επιπλέον κόστους που προκαλεί η επιβολή του τέλους ταφής, αλλά και η πανδημία, η διαχείριση της οποίας προκαλεί σημαντικές δαπάνες στους Δήμους.