Δευτέρα 21 Μαρτίου διεπιστημονική δράση στην εαρινή ισημερία
Ο σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, Αστρολάβος σε συνεργασία με την αβάθμια Εκπαίδευση Άρτας,το 2ο Δημοτικό σχολείο Άρτας ,το Δήμο Αρταίων και την Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας, Γιάννης Μόραλης, θα πραγματοποιήσει διεπιστημονική δράση, στον αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας ,την Δευτέρα 21 Μαρτίου στην εαρινή ισημερία.
Η δράση θα περιλαμβάνει:
1.Σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου θα πραγματοποιήσουμε μαζί με τα παιδιά , υπολογισμό της περιφέρειας της Γης , αναπαριστώντας το πείραμα του Μαθηματικού Ερατοσθένη, διευθυντή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
2.Θα τοποθετήσουμε το τηλεσκόπιο και θα εξετάσουμε ηλιακές κηλίδες, πιθανές ηλιακές εκρήξεις και θα εξηγήσουμε στα παιδιά την λειτουργία του τηλεσκοπίου προσπαθώντας να τα μυήσουμε στο μαγικό κόσμο των αστεριών.
3.Θα μιλήσουμε στα παιδιά για την μέτρηση του χρόνου, υπό την σκιά του ρολογιού του Μεσαιωνικού κάστρου της Άρτας και θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Πύργου του ρολογιού, αλλά και της πλατείας της Ώρας που το μεγαλύτερο μέρος της είναι πλέον το προαύλιο του σχολείου τους .
Στο σημείο αυτό ο σύλλογος μας θα τιμήσει με μια αναμνηστική πλακέτα, τον άνθρωπο που η ζωή του όλη είναι συνυφασμένη με το ρολόι του κάστρου, διότι για περισσότερα από 40 χρόνια, κάθε οχτώ ημέρες το κούρδιζε για να το ακούμε όλοι εμείς να χτυπά ακάματα.Τον ωρολογοποιό-αργυροχόο κύριο Σπύρο Τρομπούκη.
4.Θα κάνουμε διαγωνισμό ζωγραφικής , με θέμα :” Ατενίζοντας τον έναστρο ουρανό ”, όπου οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να ξεδιπλώσουν και να αποκαλύψουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.
Όλα τα έργα των παιδιών σε συνεργασία με την Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας, Γιάννης Μόραλης,θα εκτεθούν στην φιλόξενη στέγη της σε μια ιδιαίτερη έκθεση για μαθητές.
5.Μετά από κλήρωση ένας μαθητής θα κερδίσει ένα τηλεσκόπιο δώρο του συλλόγου μας, ενώ θα κληρωθούν και αρκετά βιβλία Ιμαρέτ στην σκιά του ρολογιού,στην νεανική του έκδοση που είναι και εικονογραφημένη, προσφορά του Αρτινού συγγραφέα-ποιητή και φίλου του συλλόγου Γιάννη Καλπούζου. Επίσης θα κληρωθούν βιβλία του συγγραφέα Δημήτρη Μελικέρτη, Ουφόψαρα .
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση για το σύλλογο Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, Αστρολάβος που υπογράφει ο Βασίλης Κατσώτης Χημικός, «ο σύλλογος μας ,σαν ενεργό κύτταρο της κοινωνίας μας , βιώνοντας όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω της πανδημίας , αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτή την πολυσχιδή δράση, ώστε να σηματοδοτήσει αυτό που έχουμε όλοι ανάγκη και περισσότερο τα παιδιά μας ,την εξωστρέφεια. Με απόλυτη ασφάλεια τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας , θα προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε στους μικρούς μαθητές έναν διαφορετικό τρόπο μάθησης ,συμπληρώνοντας τις γνώσεις που αποκομίζουν από το σχολείο τους.
Στην εαρινή ισημερία λοιπόν στις 21 Μαρτίου, τα Μαθηματικά θα μας φανερώσουν πόση τελικά είναι η περίμετρος της Γης ,η Αστρονομία θα μας δείξει εάν ο Ήλιος θα έχει ηλιακές κηλίδες, η Ιστορία θα μας συστήσει ξανά την πλατεία της Ώρας ενώ η ζωγραφική θα μας αποκαλύψει την ψυχική διάθεση των παιδιών και γιατί όχι και εαν ανάμεσα μας θα υπάρχει στο μέλλον ένας νέος Vincent van Gogh.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση Άρτας και ιδιαίτερα την Διευθύντρια ΔΙ.Π. Ε.Άρτας Δρ Κλεοπάτρα Ν. Βασιλείου για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του συλλόγου, την Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού σχολείου Άρτας κυρία Τάχου Μαγδαληνή καθώς και τον σύλλογο διδασκόντων που με μεγάλη χαρά αγκάλιασαν την ιδέα μας ,τον Δήμαρχο Αρταίων κύριο Χρήστο Τσιρογιάννη και τους αντιδημάρχους Παιδείας και Πολιτισμού κυρίους Δημήτριο Ευαγγέλου και Νικόλαο Λιόντο για την αμέριστη στήριξη και τον Δημήτρη Βάσσο μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Άρτας , Γιάννης Μόραλης που θα εκθέσει τα έργα των μαθητών με μεγάλη χαρά όπως μας ανέφερε όταν υπάρχει η δυνατότητα στην πινακοθήκη».
Ο ΕΡΑΤΟΣΘΈΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΊΡΑΜΑ ΤΟΥ.
Ο Ερατοσθένης γεννήθηκε στην Κυρήνη (στη σημερινή Λιβύη) και έζησε, εργάστηκε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια, πρωτεύουσα της πτολεμαϊκής Αιγύπτου.
Σπούδασε στην Αλεξάνδρεια και ισχυριζόταν ότι επίσης σπούδασε για κάποια χρόνια στην Αθήνα. Το 236 π.Χ. ορίστηκε από τον Πτολεμαίο τον Γ΄ τον Ευεργέτη Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, ενός από τα δύο μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης, διαδεχόμενος τον Ζηνόδοτο. Από το 234 π.Χ και επί περίπου 40 χρόνια διετέλεσε Διευθυντής της περίφημης αυτής Βιβλιοθήκης και δίδαξε και στο Μουσείο της Αλεξάνδρειας.
Ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η μέτρηση της περιφέρειας της Γης από τον Ερατοσθένη τον 3 π.Χ. αιώνα. Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου. Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας – Συήνης και υπολόγισε, όπως φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί, με μεγάλη ακρίβεια την περιφέρεια της γης. Σήμερα το πείραμα πραγματοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών στην Εαρινή και την Φθινοπωρινή Ισημερία .