Παρεμβάσεις από το ΓΕΣ για επαναλειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης
Εντός ή Εκτός tο ΒΕΡΣΗ;
Η κατάργηση επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν ολοκληρώθηκε!
Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν όσα αναβιώσουν;
Δημήτρης Βαρέλης: το στρατόπεδο μας βρίσκεται σε άριστη κατάσταση
Την επαναλειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης, φαίνεται πως συζητά –σύμφωνα με πληροφορίες- η κυβέρνηση μετά από παρέμβαση από το ΓΕΣ, καθώς η κατάργησή τους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, δεν ολοκληρώθηκε, αλλά και δεν έγινε ποτέ δεκτή από τους περισσότερους Ανώτερους και Ανώτατους στο Στρατό Ξηράς. Για την ιστορία το 2018 τα κέντρα καταργήθηκαν και στη θέση αναπτύχθηκαν το ΣΥΠΟ (σημεία υποδοχής ) ένας άλλος τρόπος κατάταξης αλλά που από ότι φαίνεται δεν περπάτησε και δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ,έτσι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων σκέφτεται να λειτουργήσει εκ νέου το κέντρα εκπαιδεύσεως.
Ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν νέες εκτιμήσεις αφού ο ελληνικός στρατός έχει αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις των μονάδων στον Έβρο στα νησιά, όσο και στα άλλα Βόρεια σύνορα.
Επί αρχηγίας Αλκιβιάδη Στεφανή και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόστηκε το εξής -παράδοξο και άκρως επικίνδυνο σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους- οι νεοσύλλεκτοι οπλίτες να παρουσιάζονται απευθείας στις μάχιμες μονάδες.
Σήμερα με όσα βλέπουμε να γίνονται στη γειτονιά μας, πολλοί επανεξετάζουν την απόφαση εκείνη καθώς αναλογίζονται τι θα μπορούσε να γίνει εάν κατά τις πρώτες μέρες της κατάταξης, γινόταν ένα θερμό επεισόδιο και ο νεοσύλλεκτος να μη γνωρίζει πώς θα χρησιμοποιήσει το ατομικό του τυφέκιο, άλλα βαριά όπλα, ερπυστριοφόρα, πυροβόλα και όλμους.
Τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν την επαναλειτουργία των ΚΕΝ, μεταξύ άλλων είναι πως παραδοσιακά οι οπλίτες του στρατού ξηράς, παρουσιάζονταν στα ΚΕΝ όπου ελάμβαναν τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση ώστε κατόπιν να μεταβούν στις μάχιμες μονάδες και να συνδράμουν στο επιχειρησιακό τους έργο. Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται ακόμη και στους πιο σύγχρονους στρατούς του κόσμου (ΗΠΑ, Μεγ. Βρετανία) αλλά και στους ευρωπαϊκούς στρατούς.
Να σημειωθεί πως η κατάργηση των ΚΕΝ τόσο στην Άρτα, όσο και αλλού (Τρίπολη, Καλαμάτα, Μαυροδέντρι, Άργος Ορεστικό κτλ) δεν ολοκληρώθηκαν αλλά υπολειτουργούν απασχολώντας προσωπικό και συντηρώντας εγκαταστάσεις για λόγο που δεν είναι κατανοητός.
Δημήτρης Βαρέλης: το στρατόπεδο της Άρτας είναι έτοιμο
Για το θέμα αυτό ζητήσαμε την άποψη του Περιφερειακού Συμβούλου Άρτας και Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Βαρέλη, που υπηρέτησε το Πεζικό, ενώ θήτευσε και Διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Άρτας.
Στην ερώτηση τι γίνεται με το Στρατόπεδο της Άρτας, που μπορεί να υπολειτουργεί ως Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, αλλά μπορεί να υπάρξουν νέα δεδομένα εφόσον στο επόμενο διάστημα αποφασιστεί να επαναλειτουργήσουν τα κέντρα εκπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων στο στρατό ξηράς, ο κ. Δημήτρης Βαρέλης απάντησε:
«Το δικός μας στρατόπεδο στην Άρτα όλο αυτό το διάστημα λειτουργίας του νέου θεσμού ουσιαστικά λειτουργούσε ως κέντρο εκπαιδεύσεως αφού πραγματοποιούσε την βασική εκπαίδευση στους νεοσυλλέκτους μέχρι και την ορκωμοσία τους και στη συνέχεια συνέχιζε εκπαίδευση τους σε προκεχωρημένα αντικείμενα. Επομένως, ουσιαστικά η Άρτα δεν έπαψε να λειτουργεί ως κέντρο εκπαιδεύσεως και θα πρέπει στην περίπτωση που επανέλθει ο θεσμός των κέντρων εκπαιδεύσεως ένα από αυτά να είναι η Άρτα».
Και ο κ. Βαρέλης επεσήμανε τα εξής: «θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε ώστε η Άρτα να μην αποκλειστεί και χάσει το ιστορικό κέντρο εκπαιδεύσεως .
Να επισημάνουμε ότι λόγω της συνεχούς λειτουργίας του το στρατόπεδο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση από πλευράς υποδομών και έχει την δυνατότητα άμεσα και αύριο το πρωί να υποδεχθεί νεοσυλλέκτους».