Το σύνδρομο της Βαβέλ
Γράφουν Δημήτρης Βαρέλης
Στα θρησκευτικά μάθαμε για τον πύργο της Βαβέλ όπου ο Θεός για να τιμωρήσει τον εγωισμό και την αλαζονεία των ανθρώπων οι οποίοι ήθελαν να πάρουν την θέση του μπέρδεψε τις γλώσσες τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεννοηθούν να καταστρέψουν το οικοδόμημα που είχαν φτιάξει και στο τέλος να καταστραφούν και οι ίδιοι.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σήμερα που κάποιοι πιστεύουν ότι μάλλον είναι θεοί. Έτσι παρόλο την πρόοδο σε όλους τους τομείς παρόλο που καταλαβαίνουν τι λέει ο ένας στον άλλον εν τούτοις δεν μπορούν να συνεννοηθούν με αποτέλεσμα από ότι φαίνεται στο τέλος θα καταστρέψουν το οικοδόμημα το οποίο έχει δημιουργηθεί και τελικά θα καταστραφεί και ο άνθρωπος.
Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν τα αίτια και οι αφορμές. Οι αφορμές είναι εύκολο να εφευρεθούν για την έναρξη ενός πολέμου και είναι ορατές, τα αίτια όμως είναι πιο βαθιά και αναδεικνύονται αργότερα .
Η σημερινή κρίση και ο πόλεμος θεωρώ ότι είναι αποτέλεσμα της διατάραξης της συμφωνίας για τις σφαίρες επιρροής όπως αυτή συμφωνήθηκε λίγο πριν τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια μικρή πόλη της Κριμαίας στην Γιάλτα τον Φεβρουάριο του 1945. Αυτό η επιθυμία για διαφοροποίηση των σφαιρών επιρροής όπως αυτή είχε καθοριστεί και ιδίως μετά την κατάρρευση του λεγομένου ανατολικού μπλοκ και την διάλυση της σοβιετικής ένωσης είναι το βασικό αίτιο του πολέμου.
Τότε επιτεύχθηκε μια ισορροπία που λειτούργησε για μισό αιώνα και πλέον και αυτό έγινε ως απότοκο ενός παγκόσμιου πόλεμου. Οι διαφορές του τότε με το σήμερα πιστεύω δεν είναι πολλές, αλλά όμως τα μέσα τα οποία έχει στην διάθεσή της η ανθρωπότητα σήμερα για την αυτοκαταστροφή δεν μπορούν συγκριθούν με το τότε , δύο μόνο πυρηνικές βόμβες στην Ιαπωνία προκάλεσαν τον όλεθρο και την καταστροφή, ας αναλογιστούμε αν μπορούμε τα αποτελέσματα από το πυρηνικό οπλοστάσιο του σήμερα.
Σήμερα οι Ουκρανοί πρωτίστως αλλά όμως και οι Ρώσοι βιώνουν τις άμεσες συνέπειες του πολέμου βασικά με τις ανθρώπινες απώλειες και από τις δυο πλευρές. Οι συνέπειες όμως δεν θα είναι μόνο αυτές και μόνο στα δύο κράτη όπως γίνεται αντιληπτό άλλα τις συνέπειες θα τις υποστούν και οι άλλοι λαοί και κράτη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Η σύγκρουση των συμφερόντων θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί μια νέα ισορροπία που ας ελπίσουμε ότι θα γίνει χωρίς να χρειαστεί να είναι απότοκο ενός νέου τελευταίου παγκοσμίου πολέμου γιατί τότε δεν θα υπάρχει ανθρωπότητα να την εφαρμόσει. Ας ελπίσουμε ότι το σύνδρομο ‘’ΒΑΒΕΛ’’ δεν θα επικρατήσει αλλά θα πρυτανεύσει η λογική και το αίσθημα επιβίωσης του ανθρώπου.