Εκρηκτική αύξηση στις τιμές ακινήτων προς ενοικίαση στην Ήπειρο

Μηδενική Προσφορά στην Άρτα!!!

Ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν ούτε… γκαρσονιέρα

Παγωμένες και οι αγοραπωλησίες οικιών

Ενώ στην Άρτα, η προσφορά ακινήτων προς ενοικίαση είναι μηδενική, με ενδιαφερόμενους ενοικιαστές να ψάχνουν και να μη βρίσκουν, οι τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση σε ολόκληρη την περιοχή μας, έχουν καταγράψει εκρηκτική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Pricefox η ελληνική startup οι ανοδικές τάσεις στις τιμές μίσθωσης ακινήτων από το 4ο τρίμηνο του 2020 έως το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 8.63% στην Ήπειρο, ενώ ανάλογα με τον νομό παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις με τις τιμές να μεταβάλλονται ανάλογα με την ειδικότερη τοποθεσία, αν είναι κοντά σε ΜΜΜ, αν είναι ανακαινισμένο ή ακόμα και αν έχει αυτόνομη θέρμανση.

Παράλληλα σύμφωνα με την Pricefox η αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων μέσα σε έναν χρόνο στην Ήπειρο ανάμεσα στο 4ο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021 αγγίζει το 2.54%.
Οι τιμές των ακινήτων για το 2021, κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα τινάζοντας στον αέρα τους προϋπολογισμούς όσων νοικοκυριών βρίσκονται σε ενοίκιο ή όσων υπολόγιζαν να προχωρήσουν σε μίσθωση κατοικίας.
Η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυξάνει ακόμη περισσότερο το οικοδομικό κόστος, καθιστώντας απαγορευτικές τυχόν σκέψεις υποψήφιων αγοραστών για ακίνητα.

Δύσκολη η Άρτα
Άνθρωποι της αγοράς και του real estate, διαπιστώνουν πως η Άρτα είναι από τις πλέον δύσκολες στο θέμα των τιμών αγοράς και μίσθωσης ακινήτων.
Παρότι υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση του αγοραστικού κοινού, οι τιμές καθίστανται απαγορευτικές για πολλούς λόγους οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι:
-Έλλειψη νέων οικοδομών την τελευταία δεκαετία, λόγω των μνημονίων και της επακόλουθης κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας και των επιχειρήσεων που ασχολούνταν με το αντικείμενο αυτό.
– Η μείωση του εισοδήματος στα νοικοκυριά οδήγησε τη μεσαία τάξη στην αδυναμία αγοράς κατοικίας αφού οι τράπεζες σταμάτησαν την χορήγηση δανείων.

– Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να στρέφονται στην λύση του ενοικίου, που οδήγησε στην αύξηση των ενοικίων με τελικό αποτέλεσμα να μην πουλάνε τα σπίτια αλλά να τα ενοικιάζουν.
-Με την επέλαση της πανδημίας, το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε ακόμη περισσότερο ενώ έγινε πιό ακριβό το κόστος κατασκευής νέων οικοδομών, με τις ραγδαίες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά.
-Επί πλέον για την Άρτα, τόσο ο covid, όσο και η ένταξη των Τμημάτων των πρώην ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διεύρυνε τον χρόνο αποφοίτησης των φοιτητών, με αποτέλεσμα να μην ξενοικιάζουν τα σπίτια.
Τέλος, ακόμη μία τοπική παράμετρος, είναι και οι πολλοί πλειστηριασμοί ακινήτων στην Άρτα, που αναμένονται στο επόμενο διάστημα και που επηρεάζει κάποιους στην αναζήτηση ιδιόκτητης στέγης.

Φρένο και στις πολεοδομίες

Μια ακόμη παράμετρος που επηρεάζει αρνητικά βάζοντας φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα είναι η τραγική κατάσταση στις πολεοδομίες των Δήμων, πράγμα που η ΗΧΩ ανέδειξε με πρωτοσέλιδο όπου καταγράφονται τα τεράστια προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού, που οδήγησε τους μηχανικούς των ΥΔΟΜ σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Να σημειωθεί πως η κατάσταση στην πολεοδομία του Δήμου Αρταίων είναι στο μη περαιτέρω, αφού έχουν απομείνει μόνο 3 υπάλληλοι για να εξετάσουν την σωρεία των υποθέσεων, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που υπάρχουν.
Μάλιστα ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις πολεοδομίες όχι μόνο της Άρτας ή της Ηπείρου, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, εξέδωσε και το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναφέροντας πως «δώδεκα χρόνια μετά τον “Καλλικράτη” η μεταφορά των Υπηρεσιών Δόμησης στους Δήμους απέτυχε» επισημαίνοντας το γεγονός της έλλειψης κατάλληλου προσωπικού, και ζητώντας στελέχωση των υπηρεσιών, επαναπροσδιορισμό του αριθμού Υπηρεσιών Δόμησης, αφού πλέον είναι διαπιστωμένο πως η σύσταση Υπηρεσιών Δόμησης σε μικρούς και περιφερειακούς δήμους είναι πρακτικά αδύνατη αλλά και απλοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας.

Αποσύρεται από δασωμένους αγρούς
Τέλος άλλη μία θετική εξέλιξη ως προς τις ιδιοκτησίες, είναι ότι παράθυρο στον αποχαρακτηρισμό και την αλλαγή χρήσης μεγάλου μέρους εκ των 7 περίπου εκατ. στρεμμάτων γης που ήταν αγροτικές αλλά στη διαδρομή του χρόνου, δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή το Δημόσιο σταματά τη διεκδίκηση της ιδιοκτησίας των δασωμένων εκτάσεων επιτρέποντας την κατοχύρωσή τους με χρησικτησία, ενώ δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη να τις αποψιλώσει και να τις χρησιμοποιήσει είτε για καλλιέργεια είτε για μια σειρά χρήσεων, που περιλαμβάνουν τουριστικές υποδομές, βιομηχανικές εγκαταστάσεις για διαφόρων ειδών έργα – αλλά όχι τη δόμηση κατοικιών.