Χρήστος Γκόκας: απαράδεκτα υψηλές αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν Ερώτηση για τις απαράδεκτα υψηλές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ασφαλίσεων υγείας, που επιβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες με τη χρήση καταχρηστικών και παράνομων όρων.
Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι η Γενική Γραμματέα Καταναλωτή, με αφετηρία την περίοδο των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, έχει πολλές φορές επιβάλλει πρόστιμα για παρανομίες στις αυξήσεις στις αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων, ενώ υπάρχουν και Αποφάσεις της Δικαιοσύνης με τις οποίες επαναφέρονται τα ασφάλιστρα σε λογικά επίπεδα.

Επιπρόσθετα, αναφέρουν ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ανέθεσε στον ΙΟΒΕ να συντάξει ένα δικό της Δείκτη Υπηρεσιών Υγείας, όμως Ο ΙΟΒΕ επεξεργάστηκε έναν Εθνικό Δείκτη Υπηρεσιών Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο οι ασφαλιστικές εταιρίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν την περίοδο 2012-2019 αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας, ακόμη και πάνω από 10%, και τονίζουν ότι ο δείκτης του ΙΟΒΕ επικρίνεται για την αμφιλεγόμενη μεθοδολογική του προσέγγιση και τον περιορισμό των δεδομένων του, και θεωρείται αποσπασματικός και εσφαλμένος, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα των ετησίως ανανεούμενων συμβολαίων, στα οποία οι εταιρείες κατευθύνουν τα τελευταία δέκα έτη τους ασφαλισμένους.
Το αποτέλεσμα, όπως υπογραμμίζουν, είναι να πλήττει τους ασφαλισμένους των μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας (περί τους 700.000 ασφαλισμένους), για τις οποίες δεν ισχύουν κανόνες διαφάνειας, ενώ αδιαφορεί για τους ασφαλισμένους των ετησίως ανανεούμενων καλύψεων, για τους οποίους δεν εφαρμόζονται οι κανόνες διαφάνειας.