Ένα ακόμη «ΟΧΙ» στο Υ/Η Αυλακίου
Αρνητική γνωμοδότηση και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Γνώμονας η προστασία της κοιλάδας του Αχελώου
Περικλής Μίγδος: Η προσπάθεια συνεχίζεται…
Ένα ακόμη «ΟΧΙ» εισέπραξε η πρόταση της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. για κατασκευή ενός ακόμη φράγματος στον ποταμό Αχελώο και σε μια περιοχή από τις λίγες που έχουν απομείνει να θυμίζουν πως ήταν το φυσικό περιβάλλον, πριν ο άνθρωπος επέμβει.
Πιο συγκεκριμένα, συνεδρίασε τη Δευτέρα η Επιτροπή Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, με ένα εκ των θεμάτων να είναι η «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) “Αυλακίου” ισχύος 83,60 MW επί του π. Αχελώου, στις ΔΕ Αχελώου, του Δ. Αργιθέας της ΠΕ Καρδίτσας και ΔΕ Τετραφυλλίας, του Γ. Καραϊσκάκη της ΠΕ Άρτας» της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.
Η αρνητική πρόταση του προέδρου , Αντιπεριφερειάρχη κ. Λάμπρου Δημητρογιάννη, προς την επιτροπή ήταν το έναυσμα και μετά από συζήτηση, γνωμοδότησε αρνητικά για το Υδροηλεκτρικό έργο «Αυλακίου», ισχύος 83,60 MW επί του ποταμού Αχελώου.
Να σημειωθεί πως έγινε γνωστή η έντονη αντίδραση κατά του Φράγματος, αφού κατά την συζήτηση του θέματος η Επιτροπή έλαβε πολλά υπομνήματα από Φορείς που υπερτονίζουν την ανάγκη για την προστασία και ανάδειξη της κοιλάδας του Αχελώου ενώ στη συνεδρίαση τονίσθηκαν οι επιπτώσεις του έργου στο ποτάμιο οικοσύστημα καθώς και ότι η περιοχή είναι κορεσμένη σε φράγματα και δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση.
Περικλής Μίγδος: ένα μεγάλο μπράβο στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε με ανάρτηση στο facebook ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος που μετά την αρνητική γνωμοδότηση και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το υδροηλεκτρικό Αυλακίου στον Αχελώο, έγραψε: « ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ. ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ… Είναι μια ακόμη δικαίωση του αγώνα όλων όσων πασχίζουν να αποτρέψουν την καταστροφή της Κοιλάδας του Aχελώου.
Δείχνει ότι δεν είναι ένα ΄΄πείσμα΄΄ κάποιων , αλλά πραγματική αγωνία όλων για το μέλλον των επόμενων γενεών. Έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε και να τους παραδώσουμε ένα ασφαλές φυσικό περιβάλλον. Δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα. Η συστράτευση ενάντια σε αυτό το έργο Φορέων και πολιτών αποδίδει καρπούς.
Η Προσπάθεια συνεχίζεται …».
Έξι Φράγματα
Να σημειωθεί πως για το θέμα αυτό πρίν από 2 μήνες, ο βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας , κ. Κ. Σκρέκα, Εσωτερικών, κ. Μ Βορίδη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λ. Μενδώνη, Τουρισμού, κ. Β. Κικίλια και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη, σχετικά με την προωθούμενη κατασκευή του έργου «Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Αυλακίου» στην Κοιλάδα του Αχελώου, ισχύος 83,60MW.
Ο βουλευτής Άρτας, σημείωνε πως το Έργο αυτό βρίσκεται αφορά την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος, ύψους περίπου 90 μέτρων, στην περιοχή Αυλακίου – Μεσόπυργου, στην ονομαζόμενη Κοιλάδα Αχελώου, η οποία είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του φακέλου της Μελέτης, και τα Τεχνικά Στοιχεία του έργου, προκύπτει ο κατακλυσμός μιας τεράστιας επιφάνειας, εμβαδού 13,70 km2, ενώ ήδη, πριν από αυτό, στα όρια του Ν. Άρτας, υπάρχει το Φράγμα της Συκιάς, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά και λίγο πριν από αυτό το Φράγμα της Μεσοχώρας, που είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει επίσης ως Υδροηλεκτρικό Έργο. Ενώ επίσης είναι γνωστό ότι κατά το μήκος του ποταμού Αχελώου έχουν ήδη κατασκευαστεί έξι (6) φράγματα. Έτσι, υπογραμμίζει, η περιοχή θεωρείται κορεσμένη και έχει ήδη υποστεί σημαντική οικολογική και περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενώ η περιοχή περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων – Κοιλάδας Αχελώου-Μετεώρων Αγράφων.