«Κλήρωσε» για 7 Ιουλίου: Την απόφαση Τσίπρα για τις εκλογές ανακοίνωσε ο Τζανακόπουλος

Στις 7 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές κι όχι στις 30 Ιουνίου, καθώς την απόφαση του πρωθυπουργού γνωστοποίησε επισήμως σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα σε συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου, ενώ στα βασικά μαθήματα στις 20 Ιουνίου.

Για να βγουν, μάλιστα, οι ημερομηνίες και οι συνταγματικές προθεσμίες, ο κ. Τσίπρας δεν θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το βράδυ της Κυριακής ή την ερχόμενη Δευτέρα, όπως είχε δηλώσει το βράδυ της περασμένης Κυριακής, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Θα το κάνει – όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος – στις 10 Ιουνίου, ούτως ώστε να προκηρυχθούν οι εκλογές για τις 7 Ιουλίου, αφού το Σύνταγμα και η εκλογική νομοθεσία απαιτούν διάστημα από 22 έως 30 ημέρες μετά τη διάλυση της Βουλής προκειμένου να στηθούν οι κάλπες. Η απόφαση Τσίπρα να προκαλέσει εκλογές στις 7 Ιουλίου πυροδοτεί πάντως έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, καθώς στις 30 Ιουνίου ολοκληρώνεται η θητεία των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων και θα πρέπει να οριστούν οι διάδοχοί τους.

Η διεξαγωγή των εκλογών στις 7 Ιουλίου σημαίνει πρακτικά ότι η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει αυτή τους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων, με τη ΝΔ να διαμηνύει πως δεν μπορεί να δεσμεύσει με τις επιλογές προσώπων σε κομβικές θέσεις την επόμενη κυβέρνηση. «Είναι αυτονόητο ότι η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνηση Τσίπρα, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης, δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο, κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επίσημη ανακοίνωση από την οδό Πειραιώς.

Από την κυβέρνηση αρνούνται πάντως τα περί μεθόδευσης, ενώ απορρίπτουν και τα σενάρια παραίτησης Τσίπρα και ορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, φωτογραφίζοντας την εκδοχή της επίκλησης σοβαρού εθνικού ζητήματος για να αποδεχθεί ο ΠτΔ την πρόταση του πρωθυπουργού για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, με τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή τους να παραμένουν στις θέσεις τους. Το μόνο που θ’ αλλάξει, όπως παραδέχθηκε ο κ. Τζανακόπουλος, είναι ο υπουργός Εσωτερικών, αφού θα οριστεί υπηρεσιακός υπουργός εξαιτίας της αρμοδιότητάς του για τη διενέργεια των εκλογών.

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, φαίνεται να θεωρούν πως ακόμη κι αυτή η μία επιπλέον εβδομάδα για τη διεξαγωγή των εκλογών μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και να γίνει δουλειά προεκλογικά. Αντικειμενικός στόχος για την κυβερνητική παράταξη δεν είναι ασφαλώς η ανατροπή του σκηνικού που προέκυψε από την κάλπη των ευρωεκλογών, αφού η διαφορά των 9,5 μονάδων από τη ΝΔ και το γενικότερο κλίμα στην κοινωνία δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για κάτι τέτοιο. Ο στόχος λοιπόν είναι αφενός η μείωση της διαφοράς, με ταυτόχρονη αύξηση της συσπείρωσης και των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι διαχειρίσιμο επικοινωνιακά. Αφετέρου είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, αν και τούτο εξαρτάται από μια σειρά πραγμάτων που δεν άπτονται της επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ: από το ποσοστό, δηλαδή, της ΝΔ και από το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.