Σε εκδήλωση της ΔΕΕΠ ΝΔ Άρτας προσκλήθηκε την Παρασκευή 29 Απριλίου ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος. Τη συζήτηση απασχόλησαν τα θέματα της καθημερινότητας, με έμφαση στα καίρια ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Στύλιος τόνισε ότι, οι πολίτες αναγνωρίζουν πως, παρά τις διεθνείς συγκυρίες, η κυβέρνηση, με έγκαιρες και στοχευμένες πρωτοβουλίες, στηρίζει τους αγρότες και εγγυάται την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι έχει υποβληθεί αίτημα για να ενταχθεί στις συνδεδεμένες ενισχύσεις το μαλακό σιτάρι, ενώ αποστέλλεται αίτημα και για το καλαμπόκι. Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτών, ενώ υπάρχει απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενεργοποίηση του Ταμείου Κρίσης, από το οποίο αναλογούν στη χώρα μας ακόμα 26 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, εξετάζεται σχέδιο για περαιτέρω στήριξη των αγροτών και για την αγορά λιπασμάτων.
Αναφορικά με τη στήριξη των κτηνοτρόφων έχει ψηφιστεί τροπολογία, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, με τα χρήματα της ενίσχυσης να αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε το αγροτικό εισόδημα, αυξάνοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αντίθετα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει στηρίξει έμπρακτα την πρωτογενή παραγωγή, από την αρχή της θητείας της και πέτυχε, πρώτη φορά μετά το 2016, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους και τους νέους αγρότες. Ακόμα, έγινε μείωση του ενεργειακού κόστους με κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ενώ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 καλύπτεται το 50%.
Παράλληλα, για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά προϊόντα και ζωοτροφές, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε να αξιοποιήσει τις παρεκκλίσεις από υποχρεώσεις του «πρασινίσματος» για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022.
Στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ ΝΔ Άρτας, ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε και στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο χάρη και στις παρεμβάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, διατήρησε τους πόρους που είχε και κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (19,3 δισ. ευρώ) όταν ο προϋπολογισμός για τη νέα ΚΑΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 10%.
Σύμφωνα με το Σχέδιο αυτό, επιχειρείται στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική γεωργία αλλά και το σύνολο του αγροδιατροφικού τομέα, το οποίο:
α) εδράζεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα δίκαιο και κυρίως βιώσιμο γεωργικό εισόδημα στον παραγωγό,
β) είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις – προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, με μείωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος της γεωργίας, παρέχοντας παράλληλα στον καταναλωτή, ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία. Σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, στόχος του ΥφΑΑΤ είναι να απλοποιήσει τις διαδικασίες, ώστε να διευκολύνει τους παραγωγούς στις συναλλαγές τους με το κράτος.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα κοινοτικά προγράμματα, ξεκινώντας με «πιλότο» το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, καταργήθηκε ο φυσικός φάκελος και η υποβολή σχεδόν όλων των δικαιολογητικών έγινε αποκλειστικά ηλεκτρονικά, όπως με ηλεκτρονικό τρόπο γίνεται και η αξιολόγηση των φακέλων. Έτσι, θα μπορούν να δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους μέσα σε διάστημα 6-7 μηνών, όταν στα παλαιότερα προγράμματα απαιτούνταν μέχρι και 24 μήνες.
Τέλος, ο κ. Στύλιος έκανε ειδική αναφορά και στα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα που αφορούν πολλούς Αρτινούς και Ηπειρώτες και στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξή τους.