Προβληματίζει η αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη
Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου
Επικαιροποιήθηκε το αίτημα για νέο Δικαστικό Μέγαρο
Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης παραβρέθηκε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Μιχάλης Νικολάου, στα πλαίσια σύσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα, όπου συζητήθηκαν τρέχοντα και επίκαιρα θέματα, που αφορούν στην απονομή της δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, από πλευράς των Προέδρων, τέθηκε το θέμα της σχεδιαζομένης αναδιάταξης του δικαστικού χάρτη της χώρας (δηλαδή τα της ίδρυσης, συγχώνευσης και κατάργησης των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων), της λειτουργίας δικαστηρίων τηλεματικής, της διενέργειας πολιτικών και ποινικών δικών με τηλεδιάσκεψη κλπ.
Στο περιθώριο της διάσκεψης αυτής, ο Μιχ. Νικολάου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Υπουργό κ. Τσιάρα και έθεσε το θέμα της κατασκευής νέου Δικαστικού Μεγάρου στην πόλη της Άρτας, αφού είχε προηγηθεί την ίδια μέρα επίσκεψη και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Π. Αλεξανδρή (ως Προέδρου του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων), όπου και επικαιροποιήθηκε το αίτημα αυτό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, από πλευράς Υπουργείου, δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις, ώστε να υποβληθεί ο πλήρης φάκελος, με τις ενδεικνυόμενες χωροθεσίες, οπότε εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας θα χωρήσει συντονισμός των εμπλεκομένων εδώ Υπηρεσιών.
Τι αποφάσισαν στην Ολομέλεια
Να σημειωθεί πως έντονη είναι η ανησυχία των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σχετικά με την αναδιάταξης του δικαστικού χάρτη της χώρας, στην οποία πρώτες πληροφορίες θέλουν να περιλαμβάνεται και το πρωτοδικείο Άρτας.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 18-5-2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με το σχέδιο νόμου «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών».
Η Ολομέλεια, αφού ενημερώθηκε για την συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, εμμένει στις πάγιες θέσεις της για τα ζητήματα της τροποποίησης του καθεστώτος προαγωγικής εξέλιξης των δικαστικών λειτουργών και της επιθεώρησης των Δικαστηρίων, που περιλαμβάνονται στον προς ψήφιση Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, αλλά και για την αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη, στα πλαίσια του προγράμματος «Ελλάδα 2.0», όπου έχει εκφράσει ήδη την αντίθεσή της και ιδίως ως προς τα κάτωθι ζητήματα:
α) Την έκφραση γνώμης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, την επέκταση ή τον περιορισμό της περιφέρειάς τους ή τη μετατροπή τους σε δικαστήρια τηλεματικής και τη μεταβολή της έδρας τους. Η Ολομέλεια κρίνει ότι απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας των οικείων Εφετείων, πολιτικών και διοικητικών, μετά από προηγούμενη διαβούλευση με τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους.
β) Τη λειτουργία Δικαστηρίων τηλεματικής και τη διενέργεια πολιτικών και ποινικών δικών με τηλεδιάσκεψη, κατά το μέρος που οδηγούν στην κατάργηση της προφορικής, δια ζώσης, διαδικασίας στο ακροατήριο, που είναι αναγκαία για την αναζήτηση της αλήθειας και της απόδοσης του δικαίου.
γ) Τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα πολιτικά Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης για την εκδίκαση, κατά την τακτική διαδικασία, των ενδίκων βοηθημάτων και των αντίστοιχων ενδίκων μέσων και αφορούν συγκεκριμένης φύσεως υποθέσεις, αποδυναμώνοντας τους περιφερειακούς δικαστικούς σχηματισμούς και σωρεύοντας δικαστική ύλη στα μεγάλα Δικαστήρια με κίνδυνο την περαιτέρω επιβράδυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Αφού έλαβε υπόψιν της τις θέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο από 10-5-2022 Δελτίο Τύπου που έχει ήδη αναρτηθεί, αποφάσισε:
α. Την συνέχιση της προβολής των θέσεων του δικηγορικού σώματος με κάθε πρόσφορο τρόπο, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
β. Την ενημέρωση των Βουλευτών, των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών και οικονομικών φορέων κάθε νόμου για τις δυσμενείς συνέπειες από τυχόν κατάργηση υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών.
γ. Την παράσταση των Προέδρων της Ολομέλειας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
δ. Να εξουσιοδοτήσει την Συντονιστική Επιτροπή να αποφασίσει μορφές κινητοποίησης μόλις το σχετικό σχέδιο νόμου κατατεθεί στη Βουλή
2. Κατάργηση, άλλως, τροποποίηση του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ
Η Ολομέλεια εμμένει στην από 2-4-2022 απόφασή της, για την κατάργηση, άλλως, τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ. Στα πλαίσια αυτά, αποφάσισε να εισηγηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 15.6.2022. Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης.
Κατάργηση μεγαρόσημων
Η Ολομέλεια, για μία ακόμα φορά, θέτει την πολιτεία ενώπιον των ευθυνών της για τον κίνδυνο έλλειψης των μεγαρόσημων λόγω της προωθούμενης διαδικασίας αποϋλοποίησής τους και την καλεί να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αποφυγή του κινδύνου αυτού και μέχρι αυτό να επιτευχθεί να παραταθεί η έκδοση των μεγαρόσημων, σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς.