Ομιλία Βασίλη Τσίρκα στη Βουλή για το νομοσχέδιο «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα»

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε ομιλία την Τετάρτη 5-6-2019, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίρκας σημείωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί αποτέλεσμα πολύχρονων εργασιών των ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών στις οποίες συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι των Νομικών Σχολών της χώρας, εκπρόσωποι Δικαστικών Ενώσεων καθώς και εκπρόσωποι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης λέγοντας ότι: «Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν ανάγκες για εμπλουτισμό των τρόπων διερεύνησης, της κίνησης και ολοκλήρωσης της ποινικής διαδικασίας σε εύλογο χρόνο, της αποσυμφόρησης των δικαστηρίων, με ταυτόχρονες εγγυήσεις των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Μετά από 70 χρόνια φέρνουμε σήμερα αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με στόχο τη βελτίωση του ποινικού συστήματος, που μετά από πολλές αποσπασματικές ρυθμίσεις των προηγούμενων δεκαετιών είχε χάσει σε σημαντικό βαθμό τη συνοχή του.

Η παρέμβασή μας αυτή αποτελεί ένα εγχείρημα εκσυγχρονισμού του συστήματος ποινών κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα που θα συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, με ευεργετικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις φυλακές. Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή επεξεργάστηκε και κατέθεσε ένα πλήρως ανανεωμένο και εναρμονισμένο με τις σύγχρονες δικαιοκρατικές απαιτήσεις σχέδιο ΚΠΔ.

Η υπέρβαση αυτή, άλλωστε, θα αποτελέσει και την απαρχή για τη δημιουργία μιας νέας εικόνας του ποινικού μας συστήματος, η οποία θα ενδυναμώσει τη θεσμική διάσταση των παραγόντων της δίκης, ενισχύοντας τα δικαιώματά τους, εξασφαλίζοντας την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων και εν τέλει εμπεδώνοντας σε μεγαλύτερο βαθμό την εμπιστοσύνη των κοινωνών στο σύστημα απονομής της ποινικής Δικαιοσύνης».
Παράλληλα, ο Βασίλης Τσίρκας τόνισε ότι τα σημεία αναφοράς της επιστημονικής και νομοθετικής κινητικότητας στον χώρο της ποινικής δίκης και των δικαιωμάτων αποτελούν τόσο η κατά κόρον «αναζητούμενη» επιτάχυνση απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, όσο και η ενίσχυση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των διαδίκων και ιδίως του κατηγορουμένου, καθώς και η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού κυρίως στο πεδίο αντιμετώπισης της οργανωμένης εγκληματικότητας.

Όσον αφορά τις ευχέρειες που παρέχει το σχέδιο για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ανέφερε ότι: «Το σχέδιο για τον ΚΠΔ δίνει τη δυνατότητα τόσο στον πολίτη όσο και στο δικαστή να επιλέξουν ανάμεσα σε παραδοσιακά και σε πιο σύγχρονα μοντέλα απονομής δικαιοσύνης, χωρίς καμία έκπτωση σε θεμελιώδη δικαιώματα του πρώτου και τον δικαιοδοτικό ρόλο του δεύτερου».

Στη συνέχεια ο Βασίλης Τσίρκας επισήμανε ότι: «Το τεκμήριο αθωότητας, το δικαίωμα σιωπής, η προστασία της αξίας του ανθρώπου, η προστασία και ικανοποίηση του θύματος συνυπάρχουν αρμονικά με την ταχεία απονομή δικαιοσύνης, τις κατά παρέκκλιση διαδικασίες και άλλους σύγχρονους θεσμούς αποκαταστατικής δικαιοσύνης σε ένα νομοθέτημα συστηματοποιημένο και δομημένο στις αρχές της δίκαιης δίκης.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από παλαιές διατάξεις που είτε παρέμειναν αναλλοίωτες είτε ενισχύθηκαν όπως ο ρόλος του Εισαγγελέα στην ποινική δίκη και η προκαταρκτική εξέταση, τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής πιο πρόσφατών διατάξεων όπως η αποχή από δίωξη και η ποινική διαπραγμάτευση αλλά και την υιοθέτηση νέων μηχανισμών όπως ο ποινικός συμβιβασμός με την προσδοκία ότι μακροπρόθεσμα θα καλλιεργηθεί στους πολίτες μια άλλη αντίληψη για την ποινική δικαιοσύνη».

Τέλος ο βουλευτής Άρτας υπογράμμισε τις δημοκρατικές αξίες που διέπουν τον νομικό μας πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ύπαρξης ενός συστηματοποιημένου νομοθετήματος αναφέροντας ότι: «Το απαραίτητο συστατικό για τη σωστή λειτουργία είναι να παρατεθούν αυτές οι αρχές και αξίες σε ένα νομοθέτημα συστηματοποιημένο, που θα διευκρινίζονται εννοιολογικές ασάφειες του παρελθόντος, θα αποκρυσταλλώνονται οι βασικές αρχές της δίκαιης δίκης, θα καθίσταται σαφής και ξεκάθαρη η έως σήμερα θωρούμενη πολύπλοκη ποινική διαδικασία ενώ παράλληλα εισάγονται νέοι μηχανισμοί ταχύτερης και δικαιότερης για όλους, και για τον δράστη και για το θύμα, απονομής δικαιοσύνης».