Αποκατάσταση του Ιμαρέτ

Σε διαδικασία δημοπράτησης από την Περιφέρεια Ηπείρου

Ένα εμβληματικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκ.

Περιλαμβάνει έργα και στον περιβάλλοντα χώρο

Κατά τη προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης του οθωμανικού τεμένους Ιμαρέτ Άρτας και του περιβάλλοντος χώρου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας, το έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκ. € θα δημοπρατηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και κατασκευάζεται με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Να σημειωθεί πως για την τρέχουσα περίοδο έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 200.000 €, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο τροποποιημένο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιεί τον σχεδιασμό της για την προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής μας.

Σχετικά με το Ιμαρέτ
Το Τζαμί Φαΐκ Πασά, γνωστό και ως Ιμαρέτ, είναι μνημείο Οθωμανικής περιόδου στην περιοχή Μαράτι, πολύ κοντά στην πόλη της Άρτας.
Βρίσκεται στη θέση Μαράτι, κοντά στο χωριό Γραμμενίτσα και σε ελάχιστη απόσταση από τους οικισμούς Μαραθοβούνι και Ελεούσα, δίπλα στις όχθες του ποταμού Αράχθου και απέχει περίπου 3 χλμ. από το ιστορικό γεφύρι της Άρτας.
Παλαιότερα, η περιοχή γύρω από το τζαμί ονομαζόταν Τοπ – Αλτί. Η συγκεκριμένη λέξη περιέγραφε όλη την περιοχή που βρισκόταν εντός της ακτίνας βολής των όπλων που είχαν τοποθετηθεί στο κάστρο της Άρτας.
Το τζαμί του Φαΐκ Πασά μαζί με το Φεϋζούλ τζαμί είναι ένα από τα δύο σωζόμενα τζαμιά της Άρτας. Κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα από τον Φαΐκ Πασά, πρώτο Οθωμανό κατακτητή της Άρτας. Το τζαμί κατασκευάστηκε με υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από τον παλαιό βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας, από την αρχαία Νικόπολη αλλά και από διάφορα αρχαία κτίσματα της Αμβρακίας.
Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, το τζαμί πιθανόν να είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού αφιερωμένου στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.
Το τζαμί είχε στην κατοχή του, γεωργικές εκτάσεις στα χωριά Βίγλα και Μαρατιοί (τμήμα του σημερινού Πολυδρόσου Άρτας) και λάμβανε τα έσοδα από την εκμετάλλευσή τους.
Πριν την κατάληψη της Άρτας από τους Οθωμανούς, οι συγκεκριμένες εκτάσεις ήταν ιδιοκτησία της μονής της Παναγίας της Ροδιάς. Ο αριθμός των εκτάσεων ήταν σημαντικός και ο Φαΐκ Πασάς, για να χρηματοδοτήσει το τζαμί, απέσπασε το μεγαλύτερο μέρος.