IASIS στον Δήμο Ιωαννιτών… Μία διαδραστική διαδρομή σε εμβληματικά κτίρια της πόλης

Το μεταδιδακτορικό ερευνητικό έργο IASIS μέσω του οποίου γίνεται τρισδιάστατη προσέγγιση σε τοπόσημα των Ιωαννίνων παρουσιάστηκε σήμερα από την Δρ. Αρχαιολόγο και Ιστορικό Τέχνης Αθηνά Χρόνη, τον επιβλέποντα καθηγητή του ΕΜΠ Ανδρέα Γεωργόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Βασίλη Ζωγράφο και τον αντιδήμαρχο τουρισμού Γιώργο Λώλη.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ζωγράφος ήδη στην πόλη έχουν σημανθεί σημεία ενδιαφέροντος με διαδραστικές πινακίδες ενημέρωσης για το κοινό. Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι επισκέπτες με την χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορούν να «ξεναγηθούν» σε εμβληματικά κτίρια της πόλης.
«Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που είναι σε διαρκή εξέλιξη και ανοιχτό στο κοινό. Το πρόγραμμα σχετίζεται με τη μελέτη που εκπονεί ο Δήμος για την ανάδειξη διαδρομών και χαρακτηριστικών χριστιανικών, μουσουλμανικών και εβραϊκών κτισμάτων και την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού» τόνισε ο κ. Ζωγράφος.
Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Λώλης σημείωσε ότι ο Δήμος στηρίζει προσπάθειες που έρχονται να προσθέσουν στην προβολή της πόλης.
«Η δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης σε φυσικούς χώρους-αξιοθέατα, μέσω της τεχνολογίας της ψηφιακής τρισδιάστατης προσέγγισης και της εικονικής πραγματικότητας, βοηθά στη διάδοση των πληροφοριών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κατ’ επέκταση θα συμβάλλει στην τουριστική προβολή της πόλης μας και στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών σε αυτή.
Θα ήθελα, λοιπόν, να συγχαρώ όλες και όλους όσοι συνέδραμαν σε αυτή την πρωτοβουλία και να εκφράσω την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνέχεια, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα ψηφιακά προϊόντα και να παρουσιαστεί μία ολοκληρωμένη εικόνα της πλούσιας πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης των Ιωαννίνων» ανέφερε ο κ. Λώλης.
Ο Καθηγητής του ΕΜΠ Ανδρέας Γεωργόπουλος ευχαρίστησε τον Δήμο για την συνεργασία που υπήρξε και την τοποθέτηση των πινακίδων μέσω των οποίων γίνεται η διαδραστική ξενάγηση και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συνέχεια.
Παρουσιάζοντας το ερευνητικό πρόγραμμα η κ. Αθηνά Χρόνη ανέφερε ότι το IASIS έχει επικεντρωθεί στη μελέτη και την τρισδιάστατη ψηφιακή προσέγγιση για συγκεκριμένα τοπόσημα των Ιωαννίνων, στα οποία έχει αποτυπωθεί η διαχρονικά εξελισσόμενη δυναμική της πόλης.

Τα τοπόσημα προέρχονται και από τις τρεις πολιτισμικές συνιστώσες της πόλης: τη Χριστιανική, την Εβραϊκή και τη Μουσουλμανική, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι διαδοχικές, στρωματογραφικά και χρονολογικά, δημιουργώντας έτσι ένα ενδιαφέρον πολιτισμικό παλίμψηστο.
Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα ανοιχτό στο κοινό, ένα εικονικό μουσείο που μεταβάλλεται και προτείνει συγκεκριμένες πολιτιστικές διαδρομές στην πόλη.