Ημερίδα της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Άρτας για τα Ορεινά Χωριά

Αναγνώριση της εγκατάλειψης

Συζήτηση για τα Μεγάλα και Διαχρονικά Προβλήματα των Ραδοβιζίων

Πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα νέο πολιτικό σχέδιο

«Ριζική αλλαγή της εθνικής πολιτικής με μεταρρυθμίσεις και τομές που θα έχουν ως μετρήσιμο αποτέλεσμα το ξαναζωντάνεμα των ορεινών χωριών μας με σύγχρονες υποδομές, με ισχυρά κίνητρα για νέες δραστηριότητες, με σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος και με ίσες ευκαιρίες, υπηρεσίες και προοπτικές για τους νέους, τις γυναίκες, τις οικογένειες και τους επαγγελματίες» ήταν το βασικό συμπέρασμα από την Ημερίδα της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Άρτας με τίτλο «Η Εγκατάλειψη των Ορεινών Χωριών-Τα Μεγάλα και Διαχρονικά Προβλήματα των Ραδοβιζίων Άρτας» που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου του 2022.

Ο Συντονισμός της Ημερίδας έγινε από τον Αρτινό δημοσιογράφο της ΕΡΤ κ Λάμπρο Παναγιώτου.
Εισήγηση του θέματος της Ημερίδας έκανε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Άρτας κ Γιώργος Μανιώτης θέτοντας ως βάση της συζήτησης το έγγραφο-πρόσκληση με το οποίο κλήθηκαν όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Βουλής να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.
Ομιλητές: ΝΔ – Βασίλης Γιόγιακας, ΣΥΡΙΖΑ – Όλγα Γεροβασίλη, ΚΙΝΑΛ – Χρήστος Γκόκας, ΚΚΕ – Λιάνα Κανέλλη, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη – Περικλής Μίγδος και ο Γενικός Γραμματέας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας – Σωτήρης Κολιούσης.
Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε και τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων – Χρήστος Χασιάκος.
Με γραπτά κείμενα λόγω αδυναμίας παρουσίας, τοποθετήθηκαν: Κυβέρνηση ΝΔ – Γιώργος Στύλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας – Βασίλης Ψαθάς και η Δήμαρχος Ν. Σκουφά – Ροζίνα Βαβέτση.
Παρόντες που έλαβαν το λόγο: Νίκος Τόσκας – τ. Υπουργός (ΣΥΡΙΖΑ), Ευαγγελία Λαγού – Γραμματέας Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, Γιάννης Βέλλης – Μέλος ΔΣ της Πανηπειρωτικής και της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, Χρήστος Καπερώνης – Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας και Γιώργος Τάτσης – Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Δημαριτών Άρτας.

Ο τ. Υπουργός κ Γιάννης Μπαλάφας (ΣΥΡΙΖΑ) ήταν παρών και συμμετείχε χωρίς τοποθέτηση όπως και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ. Καραϊσκάκη Αιμίλιος Αντωνάκης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Θεοδωριανιτών κ Γιάννης Λιούκας, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ροδαυγής κ Σπύρος Μάνος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας «Άπειρος Γαία» Γιάννης Χούσος μαζί με μέλη του ΔΣ, το μέλος του ΔΣ της Πανηπειρωτικής κ Ελευθερία Γκαρτζονίκα και εκπρόσωποι και μέλη των συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας μας από τα Ραδοβίζια.

Κύρια συμπεράσματα
Τα κύρια συμπεράσματα που κατά κοινή ομολογία βγήκαν από τη συζήτηση στην Ημερίδα, όπως κωδικοποιήθηκαν από τους διοργανωτές, είναι τα εξής:
• Η εγκατάλειψη και η ερημοποίηση των ορεινών χωριών μπήκε στο δημόσιο διάλογο.
• Τουλάχιστον το 97% της σημερινής Βουλής συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα νέο πολιτικό σχέδιο για να αποτραπεί η οριστική ερημοποίηση των ορεινών: η «πολιτική βούληση» εκτιμήθηκε ότι είναι το σημαντικότερο που λείπει διαχρονικά. (Σημ: το υπόλοιπο 3% αφορά το ΜέΡΑ25 το οποίο απλά δεν ενημέρωσε για τις θέσεις – προτάσεις του. Το κόμμα της Ελληνικής Λύσης επικροτεί την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας θεωρώντας άμεση ανάγκη τη λήψη μέτρων και έχει καταθέσει στη Βουλή για τα Ραδοβίζια ήδη από τις 16/6/2022 την Ερώτηση υπ’ αριθμ. 5851 προς 9 Υπουργούς. Ομοίως έπραξε το ΚΚΕ καταθέτοντας στις 27/6 την υπ’ αριθμ. 6065 Ερώτηση προς 4 Υπουργούς).

• Τουλάχιστον πέντε από τα έξι κόμματα της Βουλής (πλην ΜέΡΑ25) γνωρίζουν και αναγνωρίζουν το πρόβλημα, όχι μόνο για τα Ραδοβίζια και την Ήπειρο, αλλά για πολλές περιοχές της Ελλάδας.
• Η συμμετοχή στην Ημερίδα αναγνωρισμένων στελεχών κύρους από κάθε πολιτικό φορέα, κατέδειξε τη σημαντικότητα του θέματος και παράλληλα αποτελεί εγγύηση σοβαρών πολιτικών επιλογών και σχεδιασμών στο άμεσο μέλλον.
• Όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τις προηγούμενες δεκαετίες, πριν ακόμη από τη Μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, υπήρξε παταγώδης αποτυχία των προγραμμάτων, των σχεδίων και των προσπαθειών της πολιτείας να ελέγξει το πρόβλημα της εγκατάλειψης των χωριών.
• Με κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών, τα Ραδοβίζια Άρτας θεωρούνται ότι είναι μία από τις πιο αναπτυξιακά υποβαθμισμένες και άγνωστες περιοχές της χώρας ενώ είναι ταυτόχρονα ένας αγνός, φυσικός παράδεισος απλών, φιλόξενων, φιλότιμων και προκομένων ανθρώπων.

• Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Α’ και Β’ βαθμού, συνηγορεί 100% στην ανάγκη να σωθούν τα χωριά μας και είναι αυτή που αντιμετωπίζει τις τεράστιες ανάγκες και τα προβλήματα, χωρίς να έχει στα χέρια της τα απαραίτητα εργαλεία ούτε την κάλυψη από την κεντρική εξουσία για να τα καταφέρει. Δήμοι και Περιφέρεια Ηπείρου έχουν αναδείξει το θέμα της εγκατάλειψης αλλά δεν εισακούγονται. Έχουν προτάσεις για σχέδια και λύσεις.
• Τα έργα ΑΠΕ που σχεδιάζονται στην περιοχή και γενικά στην Ήπειρο, ήταν σαφές ότι δεν αποτελούν πεδίο συμφωνίας και εύρεσης κοινού τόπου μεταξύ των κομμάτων. Το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί Χάρτες επίσης, παρόλο που συζητήθηκαν επιδερμικά και χωρίς την τοποθέτηση όλων των ομιλητών.
• Υπήρξε κλίμα συναίνεσης και σύγκλισης όλων των πολιτικών φορέων σε βασικά σημεία ενός Κοινού Στόχου όπως ήταν εξάλλου και η αρχική πρόταση-πρόθεση της Ομοσπονδίας μας: να υπάρξει ένας «Κοινός Στόχος» ως αποτέλεσμα αυτής της πρώτης συζήτησης και να δρομολογηθούν άμεσα οι πρώτες ενέργειες για να σταματήσει η εγκατάλειψη των ορεινών χωριών, για να μην ερημώσουν.

Γιώργος Μανιώτης
Τη συζήτηση έκλεισε ο κ Γιώργος Μανιώτης ο οποίος εκτίμησε ότι τα συμπεράσματα ήταν πολύ θετικά καθώς έγινε σαφές ότι εκ μέρους των εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων της νομοθετικής εξουσίας, υπάρχει σαφής καθολική αναγνώριση του προβλήματος και κοινή αποδοχή της ανάγκης εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και λήψης άμεσων μέτρων από την εκτελεστική εξουσία για να μην ερημώσουν τα χωριά μας.
Όπως ειπώθηκε, σε μια δύσκολη αντικειμενικά περίοδο για όλα τα κόμματα και τους βουλευτές τους, όπως και για τους Δημάρχους των ορεινών χωριών μας και τους απόδημους συμπολίτες μας, η Ομοσπονδία μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την Ημερίδα και συνέβαλλαν στην ανάδειξη του θέματος της εγκατάλειψης και της επερχόμενης ερήμωσης των ορεινών χωριών μας. Το θέμα δεν εξαντλείται με μία συζήτηση ούτε με τη λήψη κάποιων αποσπασματικών μέτρων. Θα χρειαστούν κι άλλες συζητήσεις, διεκδίκηση, παραστάσεις, συνεχής πίεση και αγώνας για να γυρίσει το βλέμμα της πολιτείας προς τα μέρη μας και να αντιστραφεί η κατάσταση.

Ο «Κοινός Στόχος»
Με βάση αυτό, αποτύπωσε ως αποδεκτό συμπέρασμα από όλους τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα, τον ακόλουθο «Κοινό Στόχο»:
κι αποτύπωσε τα εξής πρώτα βήματα ως κοινή βάση προσέγγισης όλων των εκπροσώπων των κομμάτων:
– Αναγνώριση των προβλημάτων και της εγκατάλειψης των χωριών.
– Έκτακτη συζήτηση στη Βουλή για τα Ραδοβίζια (Ιούλιος 2022).
– Εισαγωγή του θέματος στο Υπουργικό Συμβούλιο.
– Αναγνώριση της ανάγκης ειδικής χρηματοδότησης για υποδομές και έργα στα Ραδοβίζια.
– Αναστολή έγκρισης όλων των έργων ΑΠΕ μέχρι να γίνει ο «Περιφερειακός Ενεργειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός της Ηπείρου» όπως θέτει η Πανηπειρωτική.
– Πάγωμα του Κτηματολογίου για τα ορεινά μέχρι να ανασχεδιαστεί εκ βάθρων η νομοθεσία για τους Δασικούς Χάρτες. Άμεση διακοπή των ρυθμίσεων που απαιτούν κόστος από κάθε πολίτη για την απόδειξη ιδιοκτησίας. Υποχρέωση εκ μέρους του Δασαρχείου να αποδείξει τους χαρακτηρισμούς των γαιών ως «Δασικές» με τεκμηρίωση βάσει στοιχείων και πριν από το 1900.
-Εφαρμογή σχεδίου “γρήγορης επίλυσης” και ανακούφισης κάποιων ιδιαίτερων προβλημάτων όπως: ΑΤΜ αναλήψεων-καταθέσεων σε όχημα ανά 10 μέρες σε κάθε χωριό, Απόφαση δημιουργίας 5 Δασικών Χωριών στα Ραδοβίζια 80 κλινών το καθένα. Έναρξη κατασκευής το 2023, Έκτακτη χρηματοδότηση από το ΠΔΕ για συντήρηση δικτύων ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης και τηλεοπτικού σήματος.

Στο Διχομοίρι
Όπως σημειώνεται και στη σχετική ενημέρωση η Ομοσπονδία θα διοργανώσει σύντομα ομιλίες και συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και άλλου είδους εκδηλώσεις, όπως αυτές που ορίζουν τα έθιμά μας, με κύριο προγραμματισμό να γίνει ένα πρωινό παραδοσιακό και συνάμα αγωνιστικό πανηγύρι την Κυριακή 7 Αυγούστου στο Διχομοίρι με τους Λαλητάδες. Γιατί στην Ήπειρο όλα ξεκινούν με ένα τραγούδι. Εκεί, σας περιμένουμε όλους!