Ενημερωτική εκδήλωση από το Επιμελητήριο Άρτας με θέμα το Επιχειρηματικό Πάρκο

Ζητείται Χρονοδιάγραμμα Ολοκλήρωσης

Καλεσμένοι όλοι οι τοπικοί παράγοντες, φορείς, σύλλογοι και σωματεία

Μετά την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Άρτας, σχετικά με την καταλληλότερη τοποθεσία χωροθέτησης, που σύμφωνα με την μελέτη που παρήγγειλε ο Δήμος Αρταίων είναι η θέση «Λιβάδια Καλαμιάς», το Επιμελητήριο Άρτας προχωρεί στο επόμενο βήμα και διοργανώνει την Δευτέρα 18 Ιουλίου και ώρα 20:00 μμ. ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Επιχειρηματικό Πάρκο Άρτας: Χρονοδιάγραμμα ενεργειών των εταίρων του έργου για την επίσπευση της έναρξής του – ενημέρωση τοπικών φορέων», που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου στον 2ο όροφο.

Μάλιστα η πρόσκληση που υπογράφει ο Ιωάννης Γκολομάζος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, καλούνται όλοι οι φορείς της Άρτας, από τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Αρταίων και τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μέχρι τους τοπικούς συμβούλους Καλαμιάς, αλλά και εκπροσώπους σωματείων και συλλόγων.

Οι καλεσμένοι
Η πρόσκληση στην ημερίδα ώστε να πάρουν θέση και να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις απευθύνεται στους:
-Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γεώργιο Στύλιο -Βουλευτές Άρτας κα Όλγα Γεροβασίλη, κ. Χρήστο Γκόκα
-Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη
-Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Ψαθά
-Περιφερειακούς Συμβούλους
-Δήμαρχο Αρταίων κ. Τσιρογιάννη Χρήστο
Επικεφαλής Δημοτικών παρατάξεων:
-κα Ταπραντζή Κοίλια Τζένη
-κ. Παπαλέξη Ιωάννη
-κ. Μπαλάγκα Γεώργιο
-κ. Καλλώνη Ευστράτιο
-κα Κιτσαντά Ευαγγελία
– Δημοτικούς Συμβούλους
– Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Καλαμιάς κ. Τζώρα Βασίλειο
-Τοπικοί Σύμβουλοι Καλαμιάς
– ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου
-Δικηγορικό Σύλλογο Άρτας
-Σωματεία Επαγγελματιών Άρτας
– Διευθύνων Σύμβουλος REDEPLAN κ. Μανώλη Μπαλτά

Η απόφαση για αλλαγή θέσης
Μετά την πρόταση του Δημάρχου Αρταίων για την αλλαγή της θέσης εγκατάστασης του ΕΠΙΧΠΑ, η απόφαση από το Επιμελητήριο Άρτας, ήταν από τα Κρικούκια στη Καλαμιά, καθώς αυτό προτείνονταν και από τη σχετική μελέτη που έγινε.
Το Επιχειρηματικό Πάρκο, είναι ένα από τα σημαντικά εκκρεμή θέματα της περιοχής, που χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων η δημιουργία του οποίου αποτελεί αίτημα ετών τόσο του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, αλλά και γενικότερα της κοινωνίας, καθώς θεωρείται οτι θα υπάρξουν ευκαιρίες και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Πριν αρκετά χρόνια αποφασίστηκε η χωροθέτηση του στη θέση Κρικούκια Αμμοτόπου και την προσπάθεια για την κατασκευή ανέλαβαν από κοινού ο Δήμος Αρταίων, η Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Άρτας, χωρίς όμως να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Να σημειωθεί πως η θέση Κρικούκια Αμμοτόπου επιλέχθηκε εξ ανάγκης, αφού σε άλλες καλύτερες (Καλαμιά, Ρόκκα) υπήρχαν αντιδράσεις από του κατοίκους. Όμως ο Δήμος Αρταίων, και ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, προκειμένου να υπάρξει υλοποίηση του σχεδίου, αποφάσισε να αναθέσει σε μελετητές να επανεξετάσουν το θέμα του ΕΠΙΧΠΑ κάτω από τα νέα δεδομένα.
Εδώ και καιρό παραδόθηκε η μελέτη που αξιολογούσε τα υπέρ και τα κατά των τριών περιοχών που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων για την επιλογή τους ως έδρα του ΕΠΙΧΠΑ και που ήταν τα Κρικούκια, Καλαμιά, Ρόκκα.

Η μελέτη 
Οι θέσεις που υπεδείχθησαν από τη Δημοτική Αρχή και αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο της Συγκριτικής Αξιολόγησης ήταν:
1. Δημοτική έκταση (περίπου 400στρ.) στη θέση ΛΙΒΑΔΙΑ της Τοπικής Κοινότητας
Καλαμιάς, ΔΕ Φιλοθέης, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό της
Καλαμιάς (2,5 χλμ) και σε μικρή επίσης απόσταση από την πόλη της Άρτας (περίπου 6
χλμ.), της Φιλιππιάδας (περίπου 3,5 χλμ.) και από τον οικισμό Καμπή (περίπου 2,5
χλμ).
2. Δημοτική έκταση (επιφάνειας 2.200 στρ. περίπου) στην περιοχή ΚΡΙΚΟΥΚΙΑ της
Τοπικής Κοινότητας Αμμότοπου, ΔΕ Ξηροβουνίου
3. Δημοτική έκταση (προεκτιμώμενης επιφάνειας 618 στρ.) στη θέση ΡΟΚΚΑ, ΔΕ
Φιλοθέης, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό Χανόπουλο (800μ.)
απόσταση από τον οικισμό Χανόπουλο και 500μ.- 600μ. από τον μη οριοθετημένο
οικισμό Βρυσούλες Γραμμενίτσας. Απέχει δε από τον ομώνυμο οικισμό Ρόκκα,
περίπου 1.800μ. και από την πόλη της Άρτας περίπου 4χλμ.

Οι εκτιμήσεις 
Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Άρτας, που συγκλήθηκε περίπου προ 15 ημερών, παρουσιάστηκε η μελέτη για την αξιολόγηση της καλύτερης περιοχής, βάσει της οποίας κλήθηκαν τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου για να αποφασίσουν.
Η μελέτη κατέληγε ότι η περιοχή στη θέση Λιβάδια κρίνεται ως βέλτιστη επιλογή για την χωροθέτηση ΕΠ στο νομό Άρτας, έναντι της 2ης περιοχής στη θέση Ρόκκα και της 3ης στη θέση Κρικούκια, καθώς:
– Διαθέτει άριστη κυκλοφοριακή και μεταφορική διασύνδεση λόγω της επαφής της με την Ιόνια Οδό, ενώ οι άλλες δύο θέσεις, παρά την εγγύτητα τους σ’ αυτήν (την Ιόνια Οδό), η σύνδεση τους επιβάλει την χάραξη και υλοποίηση νέου οδικού άξονα.
-Δεν έχουν αναδειχθεί κρίσιμα θέματα απαγορεύσεων σχετικά με περιβαλλοντική προστασία και κυρίως δεν υφίστανται θέματα δασικών περιορισμών ή περιορισμών υψηλής παραγωγικότητας. Για τις θέσεις Κρικούκια & Ρόκκα δεν είναι διαθέσιμη η εν λόγω πληροφόρηση.
-Το εμβαδόν της έκτασης που προτείνεται για την ανάπτυξη του ΕΠ κρίνεται επαρκής για τις ανάγκες της τοπικής επιχειρηματικότητας.
-Δεν υφίστανται συγκρούσεις γης

-Βρίσκεται ανάμεσα στα δυο μεγαλύτερα οικιστικά κέντρα του νομού, εξασφαλίζοντας επάρκεια προσωπικού προερχόμενου από τα δυο πλέον δυναμικά οικιστικά κέντρα του νομού (Άρτα – Φιλιππιάδα)
– Βρίσκεται σε μεγάλη εγγύτητα με τα ενεργειακά δίκτυα (μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου), τα τηλεπικοινωνιακά και λοιπά δίκτυα υποδομών της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται ιδιαιτέρως η εγγύτητα της περιοχής με τη Μονάδα Καθαρισμού Αποβλήτων (ΜΚΑ) της Φιλιππιάδας, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να μην κατασκευαστεί ξεχωριστή μονάδα εντός του Πάρκου, καθώς τα λύματα θα μεταφέρονται σ’ αυτήν (τη ΜΚΑ).
-Λόγω της προωθημένης ωρίμανσης του επενδυτικού σχεδίου στην εν λόγω θέση, σε ότι αφορά σε δασικά θέματα και γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, έχουν ληφθεί οι κατά το νόμο γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νση Δασών Άρτας & ΠΕΧΩ Άρτας), σύμφωνα με τις οποίες στη θέση Λιβάδια δεν
υπάρχουν χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις ούτε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.
Ομοίως, η περιοχή δεν εντάσσεται σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ή ζώνες προστασίας. Σε καμία από τις άλλες δύο περιοχές δεν υπάρχουν σχετικές γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μειώνοντας κατά πολύ την ωριμότητα του εκάστοτε επενδυτικού σχεδίου που τις αφορά.

-Σύμφωνα με τους χάρτες πλημμυρικού κινδύνου του ΥΠΕΝ, η περιοχή βρίσκεται σε περιοχή χαμηλού κινδύνου
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό ωριμότητας που διαθέτει το επενδυτικό σχέδιο στη θέση Λιβάδια, είναι λογική η τελική κατάταξη της (της θέσης) ως τη βέλτιστη επιλογή για την χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας σ’ αυτήν.
Μετά την παρουσίαση και μετά από τοποθετήσεις μελών του ΔΣ του Επιμελητηρίου και διαλογικής συζήτησης αποφασίσθηκε να αποδεχτούν την αλλαγή θέσης και η χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου να είναι στην Καλαμιά.