Τι αλλάζει στην Άρτα και τη Γεωπονική
Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος Ηπείρου
Μεγάλη επένδυση για υπεραξίες τροφίμων με βάση το κρέας
Ενδυναμώνονται παραγωγικές ομάδες και επιχειρήσεις
Μετά από πολλές συζητήσεις, πισωγυρίσματα, καθυστερήσεις και αμφισβητήσεις η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, αποφάσισε το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος να εγκατασταθεί στην Άρτα και μάλιστα στον φυσικό του χώρο, στο Πανεπιστημιακό χώρο των Κωστακιών στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα.
H μελέτη της Περιφέρειας Ηπείρου είναι από τις πιο ολοκληρωμένες για ένα έργο πραγματικής καινοτομίας όπως το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος της Ηπείρου, που στοχεύει να δημιουργήσει ένα Κέντρο Αριστείας για τα Βαλκάνια και τον Ευρωπαϊκό χώρο με βάση τις προδιαγραφές που σχεδίασαν οι μελετητές, εξ’ ου και η εκ των ων ουκ άνευ σύνδεση του με το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα.
Για την ανάπτυξη και το σχεδιασμό του Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος αναγνωρίστηκαν οι τοπικές, Ευρωπαϊκές και διεθνείς ανάγκες, αφού με βάση τις ερευνητικές δράσεις που υλοποιούνται εδώ και χρόνια στο Τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα υπάρχει γνώση για τις νέες κατηγορίες τροφίμων με βάση το κρέας και τα παραγωγικά συστήματα που αξίζει να επενδύσει η Ήπειρος και η χώρα για το μέλλον της.
Η πρωτοτυπία του Κέντρου έγκειται στα ειδικά εργαστήρια του, που δεν περιλαμβάνουν μόνο χώρους τεχνολογίας κρέατος, κοπών και παρασκευής νωπών προϊόντων και κρεατοσκευασμάτων, αλλά χώρους παρασκευής καινοτόμων τροφίμων με βάση καινοτόμα παραγωγικά συστήματα εκτροφής και διαχείρισης των ζώων, όπως λειτουργικών τροφίμων, δηλαδή κρέατος με ενεργή επίδραση στην υγεία του ανθρώπου, βιολογικών τροφίμων, δηλαδή κρέας βιολογικής εκτροφής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προσωποποιημένου κρέατος, δηλαδή κρέατος με προδιαγραφές καταναλωτών απαιτήσεων, όπως ηλικιακών, χρόνιων παθήσεων, όπως πχ παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, με στόχο αφενός τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας, αφετέρου τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών.
Η καταλυτική αξία της καινοτομίας, στην ανάπτυξη της επεξεργασίας τροφίμων και της βιομηχανικής παραγωγής αφορά στην τόνωση της ανάπτυξης και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο εσωτερικό μιας αγοράς, όπως και στο εξαγωγικό της πλεονέκτημα. Το Κέντρο καινοτομίας Κρέατος μπορεί να συντονίσει την έρευνα, την εκπαίδευση, τα πρότυπα αγορών και παραγωγής κρέατος και να φτάσει μέχρι το brandingκαι την ιχνηλασιμότητα της αυθεντικότητας των παραγόμενων τροφίμων με βάση το κρέας στην Ήπειρο και να γίνει διεθνής πόλος για τα τρόφιμα του μέλλοντος.
Μεγάλα οφέλη
Σε κάθε δράση όπως αυτή με το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος, ζητούμενο είναι και τι θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία, στις επιχειρήσεις και πως θα συνδεθεί με την πράξη και την τοπική οικονομία. Το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος μεταξύ άλλων:
-Θα παράγει γνώση που θα χρησιμοποιηθεί από τις Ηπειρώτικες επιχειρήσεις για να παράγουν προϊόντα κρέατος με διεθνή αποδοχή, καθιστώντας την Ήπειρο πόλο έρευνας αιχμής για την αγροδιατροφή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, βελτιώνοντας παράλληλα την πραγματική οικονομία και τα εισοδήματα των παραγωγών, με διακύβευμα την ύπαρξη υγιούς, ανταγωνιστικής και ποιοτικά ανώτερης Ελληνικής παραγωγής με διεθνούς εμβέλειας Ηπειρωτικά τρόφιμα.
-Το Κέντρο Καινοτομίας κρέατος θα αναπτύσσει εκπαίδευση και κατάρτιση με μεταφορά γνώσης και ενημέρωσης για τους απασχολούμενους στους τομείς ενδιαφέροντος του κρέατος μέσω ειδικού σχεδιασμού, ώστε να είναι εφικτή η όσο το δυνατόν πληρέστερη κατάρτιση των νέων επαγγελματιών και η κάλυψη της κανονιστικά υποχρεωτικής επαγγελματικής τους εκπαίδευσης. Στόχος η απόκτηση επαγγελματικής συνείδησης, αναβάθμιση ανθρώπινου κεφαλαίου, προβολή και διάχυση των προϊόντων κρέατος και εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
-Η επένδυση της Περιφέρειας Ηπείρου με την εξαγγελία της ανάπτυξης του Κέντρου στο Πανεπιστημιακό χώρο των Κωστακιών στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα, εκπληρώνει τον καθολικό ρόλο οι υποδομές έρευνας της Περιφέρειας να συμπλέουν με το χώρο που διεξάγεται η έρευνα, εκεί που παράγονται νέα δεδομένα και νέα γνώση, ενισχύοντας την αίσθηση των υποψήφιων φοιτητών για την πρωτοτυπία και την ανωτερότητα της εκπαίδευσης που θα λάβουν από το Τμήμα Γεωπονίας της Άρτας.
-Παράλληλα ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι παραγωγικές ομάδες και οι επιχειρήσεις με την υποδειγματική εξωστρέφεια και σύνδεση που έχει το Τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα με τις παραγωγικές επιχειρήσεις στην Άρτα, την Ήπειρο και στη χώρα.
Με ιδιαίτερες υποδομές
Το Κέντρο περιλαμβάνει υποδομές που θα ορίζουν:
– τον τρόπο πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα για την ανάδειξη του πλούτου των τροφίμων της, διότι όλα αρχίζουν από το επίπεδο της εκτροφής με ειδικού τύπου πιλοτικές έξυπνες εκτροφές/smart farming /greenfarming/ naturalfarming/organicfarming και
– τον σχεδιασμό και την εφαρμογή καινοτόμων παραγωγικών μοντέλων και συστημάτων σε βιομηχανικού τύπου εκτροφές (χοίροι – πτηνά), όπου η Ελλάδα δεν έχει αυτόχθονες φυλές και ιδιαίτερα τελικά προϊόντα, με βάση το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τη μη χρήση αντιβιοτικών και την ευζωία των ζώων, δηλαδή πιλοτικές εκτροφές προωθημένης τεχνολογίας για ανάδειξη συστημάτων τοπικής παραγωγής με διεθνή εμβέλεια.
-Την διερεύνηση και προώθηση στοχευμένων μονοφυλετικών κρεάτων στη αιγοπροβατοτροφία με μοναδικά χαρακτηριστικά και ειδική προστιθέμενη αξία. Την ανάπτυξη βαρειών σφάγιων από αυτόχθονες Ελληνικές φυλές. Την ανάπτυξη διατροφικών προτύπων για προϊόντα μηδέν χιλιομέτρων.
– τη δημιουργία ολιστικής δομής για το κρέας, όπου αρχίζοντας από την πρωτογενή παραγωγή, την επεξεργασία, την τυποποίηση, τη σήμανση και την ανάπτυξη προτύπων θα ερευνηθούν δεδομένα της Ελληνικής παραγωγής για την ανάπτυξη ειδικών προϊόντων κρέατος, που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένες αγορές στόχους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θα υποστηρίζονται από μηχανισμό έρευνας αγοράς, ώστε να δημιουργείται το κατάλληλο marketing και στοχευμένο branding.
-Την κατασκευή μιας πιλοτικής μονάδας (pilotplant) σε χώρους του τμήματος Γεωπονίας στην Άρτα στους Κωστακιούς που θα περιλαμβάνει κοπή, τεμαχισμό και τυποποίηση κρέατος, παραγωγής παρασκευασμάτων κρέατος και προϊόντων με βάση το κρέας ζύμωσης και ωρίμανσης. Όλες οι φάσεις των παραγωγικών διαδικασιών θα μπορούν να παρακολουθούνται από ανθρώπους της βιομηχανίας κρέατος (παραγωγούς, εργαζόμενους, στελέχη) και θα υποστηρίζονται από τις εγκαταστάσεις (αίθουσες, εργαστήρια) της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου.
Στόχος όλη η παραγόμενη συνολική γνώση να διαχέεται στις επιχειρήσεις της περιφέρειας (μονάδες παραγωγής προϊόντων κρέατος χοίρων και πουλερικών, αλλαντικών).
Οι πυλώνες καινοτομίας
Η ερευνητική προσέγγιση και οι πυλώνες καινοτομίας του Κέντρου μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν:
•Την χρήση διατροφικών πρόσθετων με βάση αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά και την επίδραση τους στην ασφάλεια του κρέατος και τις οργανοληπτικές του ιδιότητες.
•Την αξιοποίηση των ιδιαίτερων βοσκοτόπων της ορεινής Ηπείρου που αγγίζουν τα 5.000.000 στρέμματα έχουν την καλύτερη βιοποικιλότητα στα Βαλκάνια και περίπου το 35% αυτών μπορεί να αποδώσει το 52% των αναγκών των βοσκούντων ζώων στην περίοδο της βόσκησης, το υψηλότερο στην Ελλάδα για την ανάπτυξη δεδομένων για το ορεινό κρέας, όπως έχει γίνει από το Τμήμα Γεωπονίας της Άρτας για το ορεινό γάλα και τα μονοφυλετικά ορεινά τυριά της Ηπείρου (Καλαρρύτικο /Καραμάνικο Κατσικάς /Φριζάρτα).
• Την παραγωγή προϊόντων κρέατος με ισχυρισμούς υγείας που να βελτιώνουν και να ενισχύουν την υγεία του ανθρώπου και να δημιουργούν υψηλή υπεραξία στο κρέας μέσα από τις ιδιότητές τους.
• Την έρευνα για καινοτόμους μεθόδους ιχνηλασιμότητας και αυθεντικότητας των Ελληνικών τροφίμων με πατέντες για τις Ηπειρωτικές επιχειρήσεις και το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το Τμήμα Γεωπονίας σήμερα υλοποιεί ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά έργα της χώρας για την ταυτότητα των Ελληνικών τροφίμων, (FOODOMICS, CHEESCULT, ECOFISH, GREENPRODUCTION, GREENPOULTRYPRODUCTIONANTIBIOTICFREE, ΕΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΙΝΝΟCHICKEN, INNOTRITION, INSECTFEED), τα μονοφυλετικά τρόφιμα, την ιχνηλασιμότητα της αυθεντικότητάς τους, την μικροβιοανθεκτικότητα, των εκτροφών ελεύθερων χρήσης αντιβιοτικών, της αξιοποίησης ως διατροφικών πρόσθετων Ελληνικών αιθέριων ελαίων και βοτάνων αξίας άνω των 5.000.000 ευρώ.
• Την ανάπτυξη μεθόδων ασφάλειας και υψηλών παραμέτρων υγιεινής στο κρέας και τα προϊόντα κρέατος με τη χρήση φυσικών φυτοβιοτικών πρόσθετων αντί χημικών και ιχνηλάτηση της μη χρήσης αντιβιοτικών.
• Την ανάδειξη συστημάτων παραγωγής που να οδηγούν σε κρέατα ανωτέρας ποιότητας Ηπείρου για τη διάσωση παραγωγικών κλάδων, όπως η χοιροτροφία, η αιγοπροβατοτροφία και η εκτατική βοοτροφία.
• Την ποιοτική κατάταξη του σφάγιου και την κατηγοριοποίηση του κρέατος με βάση ποιοτικά χαρακτηριστικά για την διάκριση της παραγωγής και της τιμής με βάση συγκεκριμένους ποιοτικούς όρους.
• Την ανάπτυξη ειδικών φυλών προσαρμοσμένων στο Ηπειρωτικό οικοσύστημα για την παραγωγή ποιοτικού κρέατος κάτω από πιστοποιημένα συστήματα εκτροφής.
• Τη διασύνδεση της γενετικής, της διατροφής, της υγείας και της ευζωίας, καθώς και ειδικών μεθόδων εκτροφής με το Ηπειρωτικό κρέας για να διατηρηθεί ο κτηνοτροφικός κλάδος της Περιφέρειας στην πρωτοπορία