Σύλλογος «ΦΙΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΡΤΑΣ»

Εκδήλωση “Η Γυναίκα στο τείχος. Η ανθρωποθυσία στις ανθρώπινες κατασκευές”

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η ΔΙ.Π.Ε. Άρτας σε συνεργασία με τον σύλλογο “Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Άρτας” και το “Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής” του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με κεντρικό ομιλητή τον πανεπιστημιακό καθηγητή κ. Przemek Kordos, ο οποίος μίλησε με θέμα: “Η Γυναίκα στο τείχος. Η ανθρωποθυσία στις ανθρώπινες κατασκευές”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας. Ο κ. Przemek Kordos είναι Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Βαρσοβίας.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο κ. Νικόλαος Χούτας, Εκπαιδευτικός, Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας, Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «Τα γεφύρια του Βάλτου: ιστορικές και αρχιτεκτονικές όψεις» και ο Κωνσταντίνος-Μιχαήλ Φωτείνης, Συνεργάτης του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής, του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Η εντειχισθείσα σύζυγος (Walled-up Wife): Η περίπτωση του Γεφυριού της Άρτας».

Χαιρετισμό απηύθυναν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Δρ Αρχαιολόγος, ο Δρ Χρυσόστομος Στύλιος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Δρ Κλεοπάτρα Βασιλείου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, η Πρόεδρος του συλλόγου Δρ Κωνσταντίνα Νικολάου-Στύλιου και ο κ. Χρήστος Κολοβός, Eκπαιδευτικός, ΜSc. Το συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε το μέλος του ΔΣ του συλλόγου κ. Νεκταρία Στούκα, Εκπαιδευτικός, MSc.
Ο Καθηγητής κ. Przemek Kordos ξενάγησε το ακροατήριο σε μνημεία για τα οποία υπάρχει θρύλος παρόμοιος με αυτόν του γεφυριού της Άρτας. Ανέφερε ότι ήρθε στην Άρτα με το επιστημονικό πρόγραμμα «Η ενσωματωμένη γυναίκα στους θρύλους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ουγγαρίας». Στην επιστημονική ομάδα συνεργάζονται οκτώ επιστήμονες από το Πολωνικό Πανεπιστήμιο και την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών. Η δική του έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στο θρύλο του Γεφυριού της Άρτας. Μελετάει το κείμενο από τρεις βασικές πλευρές: πως παρουσιάζεται ο θρύλος στην εκπαίδευση, ποια είναι η μοντέρνα εκδοχή του καθώς και σε μια νέα ανάγνωση του θρύλου.

H ομιλία του Δρ Χούτα αφορούσε τα δίδυμα γεφύρια Τέμπλας και Αυλακίου και τη μονότοξη γέφυρα Βέργας στον ορεινό Βάλτο. Αναλύθηκαν διεξοδικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι πρωτοτυπίες των γεφυριών, ενώ παρουσιάστηκαν οι φάσεις της κατασκευής τους. Η ομιλία αναδεικνύοντας τις ιστορικές και αρχιτεκτονικές τους όψεις κατέληξε σε αναφορά στον οικολογικό χαρακτήρα των κατασκευών αυτών, που εμφανίζονται σήμερα ως ιδεατό υπόδειγμα αρμονικής σύμπλευσης ανθρωπίνων αναγκών και φυσικού περιβάλλοντος.
Ο κ. Φωτείνης μίλησε για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με καινοτόμο τρόπο, που αποτελεί τον κύριο στόχο του ερευνητικού έργου SMARTiMONY. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάδειξη της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και συμβολικής αξίας του Ιστορικού Γεφυριού της Άρτας, στο πλαίσιο του έργου. Στο επίκεντρο της ομιλίας τέθηκε η εξάπλωση του δημοτικού τραγουδιού «Του γιοφυριού της Άρτας», που αποτελεί μια από τις γνωστότερες και καλύτερες παραλογές. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις παραλλαγές του μύθου για την κατασκευή του Γεφυριού της Άρτας, που προέκυψαν σε ελληνόφωνες περιοχές, στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει για το Διοικητικό Συμβούλιο η Πρόεδρος Κωνσταντίνα Νικολάου την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αρταίων, Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Άρτας, μέλη του συλλόγου και πολλοί πολίτες.
Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν βιβλία ως κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, στον εκλεκτό καλεσμένο καθηγητή κ. Przemek Kordos σε ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στο πρόσωπό του, από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, τη Διευθύντρια της ΔΙ.Π.Ε. Άρτας και την Πρόεδρο του συλλόγου “Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Άρτας”.