Μεγάλη η συμμετοχή από διαδηλωτές στην Άρτα

Βροντερό Μήνυμα στην κυβέρνηση

Δυναμικό παρόν από σωματεία, εργαζόμενους, φοιτητές

Συμμετείχαν Δικηγόροι και πολλοί έμποροι

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στη χθεσινή απεργία ενάντια στην ακρίβεια, στέλνοντας ένα βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση.
Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και στο κέντρο της Αθήνας, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη το πρωί προκειμένου να διαδηλώσουν για τη συνεχιζόμενη ακρίβεια.
Ένα απεργιακό «ποτάμι» κατέκλυσε τους δρόμους στην Άρτα, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, με συνθήματα και πανό, προκειμένου να διατρανώσουν την οργή τους στο επίμονο κύμα ακρίβειας, τον αχαλίνωτο πληθωρισμό αλλά και την κυβερνητική ανεπάρκεια, εξαιτίας της οποίας εκατομμύρια εργαζόμενοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται σε συνθήκες αδιεξόδου και στο πρόθυρα της φτώχιας για την επόμενη μέρα.
Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έδωσαν ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ σωματεία βάσης και συλλογικότητες είχαν καλέσει την ίδια ώρα στα Χαυτεία. Παράλληλα υπήρξε κάλεσμα για προσυγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 10:30. Ξεχωριστή συγκέντρωση, στα Προπύλαια στην Αθήνα, διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 10:30.
Με τις τιμές σε ενέργεια, καύσιμα και ράφια σούπερ μάρκετ να σφίγγουν επικίνδυνα το ζωνάρι του καταναλωτή, την ώρα που στη συντριπτική τους πλειονότητα μισθοί και συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι στα κατώτατα χαμηλά Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωζώνης και δυτικού κόσμου γενικά, χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκε το πρωί της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου στους δρόμους δεκάδων ελληνικών πόλεων, με αίτημα να μπει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τσίπρας: ηχηρή απάντηση
Παρών στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ήταν και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Λίγο πριν την έναρξη της πορείας ο κ. Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία δίνουν σήμερα μια ηχηρή απάντηση στο καθεστώς της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της ανασφάλειας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, της αναξιοπρέπειας. Στο καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που συρρικνώνει την δημοκρατία και βυθίζει την ελληνική κοινωνία στην απελπισία. Κάθε μέρα που περνά κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς απελπισμένους. Σήμερα είναι ένα δυνατό μήνυμα ότι ο λαός μπορεί να δώσει διέξοδο. Με την ενεργή παρουσία του όμως, και φυσικά με την προοπτική μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στις κάλπες που σύντομα θα στηθούν. Υπάρχει εναλλακτική λύση προστασίας της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί η χώρα να είναι η χειρότερη στην Ευρώπη στην ακρίβεια, στην αισχροκέρδεια, στους θανάτους από την πανδημία. Χειρότερη στους μισθούς. Υπάρχει εναλλακτική λύση με στήριξη των μισθών, στήριξη της εργασίας και κοινωνική δικαιοσύνη. Και θα έρθει γρήγορα».

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση τροχονόμος ισχυρών συμφερόντων
«Η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι τροχονόμος οικονομικών συμφερόντων» δήλωσε από την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Αναλυτικά η δήλωσή του:
«Η οικονομική κρίση είναι βαθιά άδικη στη χώρα μας και αυτό φαίνεται από τις επιπτώσεις συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Στην Ελλάδα, έχουμε πληθωρισμό ακρίβειας για τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη και πληθωρισμό υπερκερδών για τους ισχυρούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νοικοκυριά έως 750 ευρώ μηνιαίο εισόδημα έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και τα νοικοκυριά έως 1100 ευρώ έχουν χάσει περίπου το 14%.
Συγχρόνως, οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας, ενώ η τιμή της μεγαβατώρας ήταν περίπου στα 400 ευρώ και στα 233 ευρώ τους δύο προηγούμενους μήνες, την πούλησαν στα 600 και στα 800 ευρώ.
Και βέβαια οι τράπεζες, όπου η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων από το μέσο όρο επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Η Κυβέρνηση, αντί λοιπόν να έχει προτεραιότητα να προστατέψει τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, συνεχίζει σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση να είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.»

Κουτσούμπας: Καμία ανοχή 
Στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τετάρτης (9/11) βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σε δήλωσή του τόνισε: «Η μεγάλη σημερινή πανελλαδική απεργία στέλνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη ότι ο ελληνικός λαός, το κίνημα του δεν θα γίνουν συνένοχοι, δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, των άλλων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών της ΕΕ, της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος».

Δυναμικό παρόν στην Άρτα
Μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια έγινε και στην Άρτα, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου στη συγκέντρωση το πρωί της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο απ’ όπου ξεκίνησε μεγάλη πορεία που διέσχισε τους δρόμους στο Κέντρο της πόλης και κατέληξε στη περιφερειακή οδό Άρτας όπου οι εργαζόμενοι απέκλεισαν τη διέλευση των οχημάτων, για περίπου 20 λεπτά.
Στην Συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι από το σύλλογο φοιτητών Γεωπονίας, από την ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας, από τους Επαγγελματίες – Βιοτέχνες – Εμπόρους, από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Άρτας, ενώ η Κεντρική ομιλία έγινε από το Εργατικό Κέντρο Άρτας. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε χαιρετισμός από τον Δικηγορικό Σύλλογο που συμμετείχε με αποχή από τα καθήκοντα τους, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην απεργιακή κινητοποίηση.

Μαζική ήταν η συμμετοχή σωματείων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και πολιτικών χώρων, στην απεργία της Τετάρτης στα Γιάννινα.

Η συγκέντρωση έγινε στον χώρο του Εργατικού Κέντρου και μετά τις ομιλίες χιλιάδες εργαζομένων διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. φτάνοντας στην πλατεία και συνεχίζοντας προς την αγορά. Αρκετά καταστήματα έμειναν κλειστά.
Μεγαλειώδης ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Παλιά ΚΤΕΛ Πρέβεζας από σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και από το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ. Στη μαζικότερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων ετών χαιρετισμό απηύθυναν : η Μαλεζά Ζήνα, μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας, ο Νάνος Βαγγέλης, γραμματέας του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας , ο Τσέγγος Νίκος , Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Πρέβεζας και ο Καραμάνης Ανδρέας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας.
Στη κεντρική ομιλία ο Πρόεδρος του σωματείου ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Μισιρλής Γιώργος τόνισε ότι : « δεν προσαρμοζόμαστε στη βαρυχειμωνιά που μας ετοιμάζουν , διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς, φθηνά είδη πρώτης ανάγκης, φθηνό ρεύμα και καύσιμα. Η σημερινή μεγαλειώδης συγκέντρωση πρέπει να αποτελέσει σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα κόντρα στους επιχειρηματικούς όμιλους, στη κυβέρνηση και τις κυβερνητικές αυταπάτες της εναλλαγής, σε νέους ή παλιούς λυτρωτές. Είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα χρειαζόμαστε μαζικά, μαχητικά συνδικάτα που θα συσπειρώνονται καθημερινά δυνάμεις στο δικό μας ταξικό συμφέρον.» Ακολούθησε πορεία που κατέκλυσε τους δρόμους της πόλης με συνθήματα.
Στην Ηγουμενίτσα, η απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας ήταν από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων καθώς συμμετείχαν πλήθος συνδικάτων του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα. Επίσης συμμετείχε και ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας με σχεδόν καθολικό κλείσιμο της αγοράς, καθώς και αντιπροσωπείες από τους Εμπορικούς συλλόγους Παραμυθιάς και Φιλιατών.