ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

«Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρούς με την πτώση της γέφυρας στο Κομπότι»

«Αυτοψία» στη γέφυρα Κομποτίου στην Άρτα, κομμάτι της οποίας κατέρρευσε από την πρόσφατη κακοκαιρία, πραγματοποίησε κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Άρτας του ΚΚΕ μαζί με τους εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικούς συμβούλους στον Δήμο Νικολάου Σκουφά Άρτας, Ηλία Σαπρίκη και Βασίλη Γιαννούλη.
Εκεί συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Κομποτίου, οι οποίοι επέδωσαν στην αντιπροσωπεία υπομνήματα του Συλλόγου που το 2018 και το 2021 προειδοποιούσαν για τις καθυστερήσεις και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.
Η ΤΕ Άρτας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες της συγκεκριμένης κατάστασης στην περιοχή. Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρούς με την πτώση της γέφυρας στο Κομπότι Άρτας. Ούτε είναι η πρώτη φορά που στη συγκεκριμένη περιοχή, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, κινδυνεύουν ζωές, καταστρέφονται καλλιέργειες, από τις πλημμύρες και τα ανεξέλεγκτα νερά των δύο ποταμών (Ανινού και Κομποταϊκού), που μετατρέπουν το εγκαταλελειμμένο και ασυντήρητο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο σε παγίδα θανάτου και καταστροφής».

Και προσθέτει: «Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και αφορούν όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή φυσικά, αλλά και την Περιφέρεια Ηπείρου, που εδώ και χρόνια αγνοούν επιδεικτικά τα επαναλαμβανόμενα υπομνήματα κατοίκων, του Αγροτικού Συλλόγου. Κομποτίου, της ΟΑΣΝΑ σε σχέση με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής. Κανείς τους δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε, κανείς τους δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ούτε μπορούν να κρύβονται πίσω από ένα μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας στο 112.
Δεν θέλουν και δεν μπορούν να προστατεύσουν τον λαό της περιοχής. Δεν θέλουν και δεν μπορούν γιατί η ΕΕ, στο όνομα της οποίας πίνουν νερό, θεωρεί τα συγκεκριμένα έργα μη επιλέξιμα, μη χρηματοδοτούμενα, μιας και δεν αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν μπορούν να βάλουν διόδια, όπως στο Ρίο – Αντίρριο και στην Εθνική Οδό, στη γέφυρα Κομποτίου και στο επαρχιακό δίκτυο, ούτε τους νοιάζει πώς οι αγρότες της περιοχής θα φτάνουν με ασφάλεια στα χωράφια τους, αν καταστρέφεται η παραγωγή τους από τις πλημμύρες.
Αυτοί που εξυμνούν την ιδιωτική πρωτοβουλία και παρέμβαση, φουσκώνοντας τις πολυεθνικές με δισεκατομμύρια χρηματοδότησης μέσω επιδοτήσεων και συμπράξεων, πόσα λεφτά έδωσαν για αντιπλημμυρικά έργα; Ασήμαντα ποσά και προεκλογικές υποσχέσεις που από ό,τι φάνηκε εκ του αποτελέσματος δεν καλύπτουν τις ανάγκες σε έργα υποδομής.

Ενώ το 2015 που η γέφυρα είχε υποστεί καθίζηση, πάλι από τις βροχές, στο ίδιο σημείο που κατέρρευσε, ανέθεσαν στην ΤΕΡΝΑ την ανακατασκευή της, λες και η χώρα μας δεν έχει το επιστημονικό προσωπικό, τα Πανεπιστήμια να αναλάβουν τη μελέτη και την επίβλεψη της κατασκευής γεφυρών, φραγμάτων ανάσχεσης και άλλων αντιπλημμυρικών έργων. Μαζί με τη γέφυρα στο Κομπότι κατέρρευσε και το αφήγημά τους.
Δεν γίνεται το 2022 να τρέμουμε μη βρέξει και πνιγούμε, μην πάρει φωτιά και καούμε. Η λύση βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα του λαού κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και κόντρα σε όποιον την εκφράζει. Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό. Δεν περιμένουμε σωτήρες ούτε λύσεις προσβλέποντας στην όποια κυβερνητική εναλλαγή. Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής μας. Να φτιαχτεί η γέφυρα Κομποτίου με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Να δοθούν εδώ και τώρα χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα».