Η ελευθερία των ορίων
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Η ελευθερία των ορίων. Πρόκειται για τον τίτλο του βιβλίου που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και συγγραφέας είναι ο συμπατριώτης μας Γιώργος Καλλής, καθηγητής στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος, Επιστήμης και Τεχνολογίας του Αυτονόμου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Το εξέδωσαν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2022. Το βιβλίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πλανήτη με τη ζωή της χωρίς όρια ελευθερίας, που ουσιαστικά είναι υποταγή και σκλαβιά στα πιο απάνθρωπα ένστικτα.
Σε ηθικό επίπεδο η λόγω της δήθεν απόλυτης ελευθερίας εφιαλτική κίνηση επιστροφής της βαρβαρότητας στον κόσμο περιγράφεται εύστοχα το 1996 από τον Χρήστο Μαλεβίτση στο βιβλίο του «Ο φωτισμός του ανθρώπου» (σελ. 7). Γράφει: « Ζούμε στην επιστροφή του απωθημένου. Δεν υπάρχει τρομακτικότερο άγγελμα από αυτό. Οι αυστηρές πειθαρχίες της θρησκείας, της φιλοσοφίας, της ηθικής, και των κοινωνικών αναγκασμών έδεσαν τις δαιμονικές δυνάμεις και τις έριξαν στα τάρταρα του ασυνειδήτου. Τώρα οι δυνάμεις αυτές λύθηκαν και επιστρέφουν για να εκδικηθούν. Επιστρέφουν ως βία, ως ανομία, ως αμοραλισμός, ως ανεμπόδιστη απόλαυση του κόσμου, ως κατάληψη και καταστροφή του κεκτημένου, ως ίλιγγος απαιδευσίας. Ως νέος βαρβαρισμός. Το φως είχε απωθήσει το σκότος. Τώρα το σκότος απωθεί το φως».
Στο τέλος του 2022 υπήρξε ένα εντυπωσιακό γεγονός. Το γαλλικό περιοδικό L’ Express, με ιδεολογία την άθεη νεωτερικότητα, στο ειδικό «χριστουγεννιάτικο» τεύχος του, που κυκλοφορήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου, είχε τίτλο «Οι νέοι σκοταδιστές – Από λόγους ιδεολογίας αρνούνται τη Βιολογία» και σχετικό πολυσέλιδο αφιέρωμα. Ο δημοσιογράφος Thomas Mahler, υπεύθυνος σε θέματα ιδεών και πολιτισμού του περιοδικού, σημειώνει με ανησυχία πως «η επιστήμη συγκρούεται με τα νέα δόγματα, τα οποία, από ιδεολογία, συγχέουν την φύση και την ηθική». Αυτά τα καινοφανή δόγματα, που ανήκουν στη μετανεωτερικότητα, κατά τον Μάλερ, είναι ο νέος σκοταδισμός,…
Από τα γραφόμενα του γαλλικού περιοδικού εξάγεται το συμπέρασμα πως η νεωτερικότητα, ως νέος Φρανκεστάϊν, κατασκεύασε ένα τέρας, που, ζώντας στο συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον, μετατράπηκε σε αμείλικτο διώκτη του νεωτερικού πολιτισμού, προχωρώντας σε πιο ακραίες θέσεις… Και αυτό έχει αρχίσει να ανησυχεί έως και να τρομοκρατεί τους οπαδούς του άθεου διαφωτισμού. Στο νέο ιδεολογικό ρεύμα, «wokisme» το αποκαλούν οι Γάλλοι, απορρίπτονται η κατά τους νεωτερικούς δαρβινιστές εξέλιξη των ειδών και η ανθρώπινη φύση. Στο νέο ρεύμα οι φυσικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών καθίστανται ταμπού και απαγορεύεται να αναφέρονται…
Με τη νέα μετανεωτερική ιδεολογία αποδεικνύεται ότι ο ορθολογισμός οδήγησε σε οδυνηρές συνέπειες τη δυτική κοινωνία, όπως στην καταστροφή της οικογένειας, στην κατάργηση κανόνων κοινωνικής ζωής και, εν τέλει, στην ηθική παρακμή. Τα δόγματα της μετανεωτερικότητας είναι: πρώτον ο άνθρωπος είναι μια «λευκή σελίδα» που εξ ολοκλήρου κατασκευάζεται από την κοινωνία, δεύτερον η ισότητα των φύλων είναι και ομοιότητα από βιολογική πλευρά (…) και τρίτον η επιστήμη είναι ένα πολιτισμικό κατασκεύασμα που πρέπει να «αποαποικιοποιηθεί» και να «αποδυτικοποιηθεί»…-